Η λύση στο θέμα του ονόματος προηγείται της ένταξης

Προβληματίζομαι, αν και κατά πόσο υπάρχει απάντηση σε επίπεδο ουσίας στα Σκόπια. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθεί περισσότερη ουσία. Καλώς ή κακώς (δεν αναζητώ ευθύνες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ή στους ξένους), εγώ γνωρίζω ελάχιστους ξένους που έχουν πεισθεί από την ελληνική επιχειρηματολογία. Αυτή τη στιγμή τα Σκόπια μπορούν να βγαίνουν και να λένε “εμείς έχουμε επιχειρήματα – η Ελλάδα έχει δύναμη”. Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο; Τη στιγμή που όλη μα όλη η ιστορική αλήθεια είναι με το μέρος της Ελλάδας;

Σύμφωνα με την παρακάτω ανταπόκριση της “Ναυτεμπορικής”, το ‘βέτο’ έχει ήδη διατυπωθεί. Πρέπει να αγωνισθούμε από εδώ και πέρα ώστε να μην υπάρξει ένας συμβιβασμός τον οποίο δεν θα μπορούμε να αποδεχθούμε, για να κάνουμε και ένα λογοπαίγνιο, να μην υπάρξει συμβιβασμός ασύμβατος με την ελληνική Ιστορία.

Για μια ακόμη φορά, η μάχη θα είναι για την Ιστορία! Κατά πώς το έλεγε και η κυρία Ρεπούση: όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει και το μέλλον.

Κ. Καραμανλής: Χωρίς συμφωνημένη λύση δεν νοείται ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 14:48
Τελευταία Ενημέρωση : 19/10/2007 15:25

Για τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λισαβόνα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. [Βλέπε άρθρο] .

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας και χαρακτήρισε αδιάλλακτη τη συμπεριφορά των Σκοπίων. Δεν είναι νοητό, τόνισε ο πρωθυπουργός να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. χωρίς αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο ζήτημα του ονόματος. «Τα Σκόπια -επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής- δεν εκπληρώνουν τη λογική του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να διέπει μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ». Μετά την κ.Μέρκελ, ο κ. Καραμανλής είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλόσοσκι:«Η Ελλάδα δεν δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ»

Διαμετρικά αντίθεση θέση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου. «Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας, δεν δικαιούται να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ο κ. Μιλόσοσκι μίλησε για ρεαλιστικές φωνές στην Ελλάδα, «όπως του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου ο οποίος -όπως σημείωσε- θεωρεί το πρόβλημα τεχνητό».

Σημειώνοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας παρατήρησε ότι η μόνη διαφωνία σε διμερές επίπεδο είναι η «παράλογη» (όπως τη χαρακτήρισε) διαμάχη για την ονομασία, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα μας ζητά να εγκαταλείψουμε το συνταγματικό μας όνομα» λόγω της ύπαρξης στην Ελλάδα επαρχίας με την ονομασία Μακεδονία.

Η ονομασία, υποστήριξε, δεν αμφισβητείται σε καμιά άλλη χώρα παρά μόνο στην Ελλάδα. Γι’αυτό, εξήγησε, «προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα συμβιβασμό σε διμερές επίπεδο ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στις ευαισθησίες της». Στο θέμα των ιστορικών ευαισθησιών, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι για κάθε πλευρά είναι διαφορετικές: Για την Ελλάδα είναι πολιτικό ζήτημα και ζήτημα διάσωσης των προσχημάτων, ενώ για τη χώρα του είναι ζήτημα εθνικής ενότητας, σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί η χώρα του προκαλεί την Ελλάδα με κινήσεις όπως η μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπερβαίνει τα σύνορα και συνεπώς οποιοδήποτε κράτος μπορεί να μοιραστεί την κληρονομιά του. Η Ελλάδα, παρατήρησε, ακολουθεί μια αποκλειστική προσέγγιση της Ιστορίας.

Τελος, ο κ. Μιλόσοσκι επεσήμανε ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην ΠΓΔΜ ανθεί, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και δεν ασχολείται με το θέμα της ονομασίας, ενώ τόνισε ότι επί 16 χρόνια δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στα σύνορα των δυο χωρών.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/19/1427514.htm

One Response to “Η λύση στο θέμα του ονόματος προηγείται της ένταξης”

 1. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δελαστίκ στο Έθνος.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=140990

  Τα 30χρονα “Αμερικανάκια” προκαλούν
  Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

  Λες και δεν έφταναν οι δυσκολίες χειρισμού του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εμφανίζεται ένας ακόμη απροσδόκητος παράγοντας νέων επιπλοκών: η αλαζονεία και η πολιτική θρασύτητα που επιδεικνύει η νεαρότατη σε ηλικία ηγετική ομάδα που κυβερνά στα Σκόπια. Αμερικανοτραφείς, έχοντας πλήρη άγνοια της Ιστορίας και των κινδύνων που περικλείουν τα εθνικά προβλήματα των Βαλκανίων, προβαίνουν σε δηλώσεις και ενέργειες που απειλούν να δυναμιτίσουν κάθε απόπειρα διευθέτησης του ζητήματος, πριν καν εκδηλωθεί.

   

  Μη έχοντας επίγνωση ούτε του συσχετισμού δυνάμεων ούτε του ειδικού βάρους της χώρας που εκπροσωπούν, της οποίας δεν είναι βέβαιη ούτε καν η μακροπρόθεσμη επιβίωση, τα 30χρονα «Αμερικανάκια» των Σκοπίων θα οδηγήσουν τη χώρα τους σε νέες περιπέτειες.

   

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια καυχάται δημοσίως ότι… πάνω από 500.000 δολάρια έχουν επενδυθεί στην εκπαίδευση τουλάχιστον 10 υπουργών της σημερινής κυβέρνησης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, και προφανώς εξ αυτού συμπεραίνει ότι η ΠΓΔΜ κατέστη πλέον… βαλκανική υπερδύναμη και δικαιούται να συμπεριφέρεται αναλόγως!

   

  Η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε προσφάτως ένα ριψοκίνδυνο πολιτικό βήμα, αποδεχόμενη καταρχήν μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία, όπως σαφώς υπονόησε χωρίς πάντως να το κατονομάσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

   

  Πρόκειται για μια θέση που απορρίπτει καταρχάς τουλάχιστον το 60% του ελληνικού λαού, πάνω από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων της ΝΔ και που αποκλείεται να συγκεντρώσει υπέρ της και τους 152 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ούτε καν τους 150. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Καραμανλή βάζει το κεφάλι της στον ντορβά υποστηρίζοντας μια τέτοια θέση, την οποία θα πρέπει να χύσει αίμα για να περάσει – αν ποτέ κατορθώσει να την περάσει.

   

  Θα περίμενε κανείς από τα Σκόπια να υποβοηθήσουν έμμεσα, όσο περνάει από το χέρι τους, να γίνει πιο συμπαθής η γραμμή αυτή στην ελληνική κοινή γνώμη. Εκαναν ακριβώς το αντίθετο.

  Θαυμάστε θράσος του 32χρονου υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, σε συνέντευξή του στα «Νέα»: «Στην πραγματικότητα πρόκειται για μονομερές (!) θέμα.

  Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα που η ελληνική Μακεδονία λέγεται έτσι» δηλώνει. Οχι διεθνές πρόβλημα η ονομασία, ούτε καν διμερές – μονομερές!

   

  Προκλητικά δηλώνει ότι όχι μόνο η χώρα του θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη άνοιξη, αλλά παράλληλα θα αρχίσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., κάτι που «ελπίζουμε να γίνει το 2008, δεδομένου και ότι η Σλοβενία θα έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο». Είναι βέβαιος δηλαδή ότι τα Σκόπια πλέουν πλησίστια προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, χωρίς φυσικά να έχουν καταδεχθεί να ασχοληθούν με τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για το όνομα. Τι να του πει κανείς – μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι…

   

  Ακολούθησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον εκεί τοπικό Τύπο ανέλαβε να κάνει και πλάκα στην Ελλάδα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Του χρόνου θα προσχωρήσουμε στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι ρεαλιστικές οι πιθανότητες να προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Επομένως, αν κάποιος θέλει να συνεχίσει να πιπιλίζει το δάχτυλό του και να επαναλαμβάνει κλαψιάρικα το ίδιο παράπονο και στις επόμενες δύο και περισσότερες χιλιετίες, αυτό είναι πρόβλημά του»!

   

  Δείχνοντας μάλιστα πού θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα τα Σκόπια, έκανε και «ρελάνς» θέτοντας ζήτημα σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα: «Δεν υπάρχει δύναμη που θα παρεμποδίσει αυτούς τους Μακεδόνες να κερδίσουν στον νομικό αγώνα που διεξάγουν για τα νόμιμα δικαιώματά τους» τόνισε.

   

  Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο ιστορικός ηγέτης της ΠΓΔΜ, εξηγούσε πριν από δεκαπέντε χρόνια ότι πάλευε να εξασφαλίσει μια εθνική ταυτότητα για τον λαό του, ώστε να μπορέσει η χώρα του να επιβιώσει στο σκληρό διεθνές περιβάλλον. Οι νεαροί επίγονοί του, που σήμερα κυβερνούν, έκαναν ένα πέρασμα από την Αμερική και ήρθαν να παραστήσουν τους καουμπόηδες στο σαλούν. Μόνο που εδώ είναι Βαλκάνια και καουμπόηδες υπάρχουν μόνο στο σινεμά, όπου ο κόσμος σπάει πλάκα μαζί τους με ένα τάλιρο!

   

  ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Βέτο Αθήνας υπέρ… σύνθετης ονομασίας!

  Οι Ελληνες απορρίπτουν κατηγορηματικά τη σύνθετη ονομασία, βάσει τουλάχιστον των δημοσκοπήσεων. Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως απειλεί να βάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ να πιέσουν τα Σκόπια να δεχθούν να συζητήσουν σοβαρά για μια σύνθετη ονομασία! Το έχει άραγε σκεφτεί καλά η κυβέρνηση της ΝΔ το θέμα, ιδίως με τη στάση που τηρεί η νέα ηγεσία της ΠΓΔΜ; Υπάρχει όντως κάτι που θα μπορούσε να συζητήσει σοβαρά με αυτά τα… Σλαβοαμερικανάκια;

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.