Ἡ κοροϊδία γιὰ τό Μακεδονικό: Ὅταν μιλοῦν γιὰ βέτο στὸ ΝΑΤΟ καὶ ἐντὸς ὡρῶν παίρνουν πίσω τὸ βέτο γιὰ τὸ ΕΣΟΕΑΒ…

Ἡ κωμωδία τῆς ἑλλαδικῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς: Ἐντὸς ὡρῶν ἤρθη τὸ (ὑποτιθέμενο) βέτο στὰ Σκόπια γιὰ τὸ ἐπιδοτούμενο ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα Πρόγραμμα Ἀνασυγκροτήσεως τῶν Βαλκανίων (ΕΣΟΕΑΒ)· καὶ ἀκόμη κοροϊδεύουν τοὺς Ἕλληνες πολίτες γιὰ πιθανὸ βέτο στὸ ΝΑΤΟ…

Ὅταν ὁ ὑφυπουργὸς Ἐξωτερικῶν ἀγνοεῖ τὸ ἀντικείμενό του καὶ ἐξαπατᾶ τὸ κοινοβούλιο. Καὶ ὅταν ἐμπαίζεται ὁ Ἑλληνικὸς λαός ἀπὸ ἀφελεῖς χειροκροτητές τῆς ὑποτίθεται ἀποφασιστικῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς…

(Ἀπὸ τὸ ρεπορτάζ τοῦ «Ἐλεύθερου Τύπου» (10 Ὀκτ. 2007).)

- Θεόδωρος Κασσίμης (ὑφυπουργὸς Ἐξωτερικῶν): «επειδή η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία χώρα με αυτή την ονομασία, εξαίρεσε τα Σκόπια από το πρόγραμμα».
- Συγχαρητήρια στὸν κ. Κασσίμη απὸ τὸν βουλευτὴ τῆς Ν.Δ. κ. Ἀριστοτέλη Παυλίδη: «με νταηλίκια δεν γίνονται φιλίες με τα γειτονόπουλα».
- Μέχρι καὶ ὁ βουλευτὴς τοῦ ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης (Ρ/Σ 9.89) βιάστηκε νὰ χαρακτηρίσει «χρήσιμο αυτό που έκανε ο κ. Κασσίμης» – πού τελικῶς δὲν ἔκανε.

Ὅταν τελικῶς αὐτοδιαψεύδονται, ἀποκηρύσσοντας τὶς δηλώσεις τους, μόλις τούς… τραβήξει τὸ αὐτὶ ἡ κ. Μπακογιάννη (καὶ αὐτῆς ὁ πρέσβης τῶν Η.Π.Α.)…

«Η επιχείρηση διάψευσης της πληροφορίας περί διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης προς την ΠΓΔΜ ξεκίνησε με μία γραπτή διευκρινιστική δήλωση του κ. Θεόδωρου Κασσίμη, ο οποίος εξήγησε ότι δεν «παγώνει» η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, αλλά συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί. Συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ανέλαβε το δύσκολο έργο να εξηγήσει στους δημοσιογράφους ότι «έγινε παρανόηση», [...]»

Ὅταν ὁ στρουθοκαμηλισμὸς καὶ ἡ ξεδιάντροπη κοροϊδία τείνουν στὸ ἄπειρο. Ὅταν, δηλαδή, σὲ καρπαζώνουν ἐν ψυχρῷ, καὶ τὸ πολιτικό σου δαιμόνιο έξαντλεῖται στό… νὰ μήν καταγράφεται στὰ κρατικά σου ἔγγραφα ὅτι πληρώνεις μὲ ἑκατομμύρια εὐρὼ τοὺς ὑβριστές σου γιὰ νὰ σὲ ἐξευτελίζουν:

«[...] επειδή παγίως ακολουθείται άλλη πρακτική σχετικά με την ΠΓΔΜ, με νόμους του 2002 και του 2007, ώστε να μην υπάρχει διαδικασία ανταλλαγής διπλωματικών εγγράφων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο του ΕΣΟΕΑΒ προβλέπεται η πίστωση συνολικού ποσού ύψους 550.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 74.840.000 αφορούν στην ΠΓΔΜ.»

Πραγματικὰ δυσκολεύεται κανεὶς ψάχνοντας τόσους αἰῶνες Ἑλληνικῆς Ἱστορίας, νὰ βρῇ περίπτωσι τόσο εὐτελοῦς ἀναξιοπρέπειας. Μποροῦμε βεβαίως νὰ θυμηθοῦμε τὴν Ἀνταλκίδειο Εἰρήνη ἢ τὴν ἀποθέωσι Ρωμαίων ὑπάτων ἐπάνω στὴν Ἀκρόπολι, ἀλλά, ἀκόμη καὶ τότε, ἡ ἀναξιοπρέπεια ἐπεδεικνύετο ἀπέναντι τῶν ἰσχυρῶν. Κράτος – καρπαζοεισπράκτορα, ποὺ νὰ ἐξευτελίζεται μὲ τέτοιον τρόπο ἀπὸ τὸν πιὸ ἀδύναμο καὶ φτωχὸ γείτονα, δὲν θυμοῦμαι ἄλλο, οὔτε στὴν Ἑλληνικὴ οὔτε στὴν παγκόσμιο ἱστορία…

Μέγας Αλέξανδρος - Αεροδρόμιο Σκοπίων
Ἡ γιγάντια κεφαλὴ τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου στὸ διεθνὲς ἀεροδρόμιο τῶν Σκοπίων, τὸ παρανόμως ὀνομασθὲν «Μέγας Ἀλέξανδρος». (Ἡ ὀνομασία εἶναι κατοχυρωμένη στὸν ICAO γιὰ τὸ ἀεροδρόμιο τῆς Καβάλας.)

 

Μέγας Αλέξανδρος - Αθήναι
Στὴν Ἀθήνα, ἀπὸ τὸ 1992 (!) σαπίζει στὶς ἀποθῆκες τοῦ Δήμου ὁ δωρηθεὶς ἀπὸ τὸν ἀείμνηστο Γιάννη Παππᾶ ἔφιππος ἀνδριάντας τοῦ μεγίστου τῶν Ἑλλήνων. Τελικῶς ὁ κ. Νικήτας Κακλαμάνης ἐδέησε, μετὰ ἀπὸ πολύχρονο ἀγῶνα πολιτῶν, νὰ ξεπεράσῃ τὴν τουλάχιστον περίεργη κωλυσιεργία τῶν προκατόχων του δημάρχων καὶ τῶν ἀρμοδίων κρατικῶν ὑπηρεσιῶν καὶ νὰ ἀποφασίσῃ τὴν τοποθέτησι τοῦ ἀνδριάντα στὴν Ριζάρη, ἔναντι τοῦ Πολεμικοῦ Μουσείου. Ἀναμένομεν.

2 Responses to “Ἡ κοροϊδία γιὰ τό Μακεδονικό: Ὅταν μιλοῦν γιὰ βέτο στὸ ΝΑΤΟ καὶ ἐντὸς ὡρῶν παίρνουν πίσω τὸ βέτο γιὰ τὸ ΕΣΟΕΑΒ…”

 1. Ὁλόκληρο τὸ ρεπορτάζ, ἀπὸ τὸν «Ἐλεύθερο Τύπο» (18 Ὀκτ. 2007):

  Λάθος «βέτο» σε λάθος στιγμή
  Σύγχυση από δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη για διακοπή της χρηματοδότησης των Σκοπίων μέσω ΕΣΟΕΑΒ

  Ενα μικρό «βέτο» που κράτησε λίγες ώρες έβαλε -κατά λάθος- η Ελλάδα στην ΠΓΔΜ εξαιρώντας την από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΕΑΒ). Κυρώσεις και εμπάργκο στα Σκόπια; Μέχρι χθες το μεσημέρι κυριαρχούσε αυτή η εντύπωση λόγω των όσων είπε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θόδωρος Κασσίμης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παράταση του ΕΣΟΕΑΒ ως το 2011 δήλωσε ότι στη ρηματική διακοίνωση που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών προς όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, η ΠΓΔΜ απάντησε ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «επειδή η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία χώρα με αυτή την ονομασία, εξαίρεσε τα Σκόπια από το πρόγραμμα».

  Η σχετική ερώτηση που έθεσε προς τον κ. Κασσίμη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης και η εσφαλμένη απάντηση του υφυπουργού προκάλεσαν τα συγχαρητήρια του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αριστοτέλη Παυλίδη («με νταηλίκια δεν γίνονται φιλίες με τα γειτονόπουλα», είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αργότερα) και μεγάλους μπελάδες στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Η επιχείρηση διάψευσης της πληροφορίας περί διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης προς την ΠΓΔΜ ξεκίνησε με μία γραπτή διευκρινιστική δήλωση του κ. Θεόδωρου Κασσίμη, ο οποίος εξήγησε ότι δεν «παγώνει» η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ, αλλά συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί. Συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ανέλαβε το δύσκολο έργο να εξηγήσει στους δημοσιογράφους ότι «έγινε παρανόηση», επειδή παγίως ακολουθείται άλλη πρακτική σχετικά με την ΠΓΔΜ, με νόμους του 2002 και του 2007, ώστε να μην υπάρχει διαδικασία ανταλλαγής διπλωματικών εγγράφων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο του ΕΣΟΕΑΒ προβλέπεται η πίστωση συνολικού ποσού ύψους 550.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 74.840.000 αφορούν στην ΠΓΔΜ. Η νεοεκλεγείσα βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, που ήταν εισηγήτρια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, ξεπέρασε με άνεση το σκόπελο, λέγοντας ότι ειδικά για την ΠΓΔΜ ακολουθείται άλλη πρακτική. Η ατυχία του κ. Θεόδωρου Κασσίμη ήταν ότι στη θέση του θα απαντούσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας, εάν δεν βρισκόταν στο Παρίσι συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το «ατύχημα», πάντως, έγινε και προκάλεσε έντονες εντυπώσεις σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, μέχρι να δοθούν οι εξηγήσεις και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Μέχρι και υπουργοί που μετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αναρωτήθηκαν γιατί δεν ενημερώθηκαν από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για μια τόσο δραματική εξέλιξη, όπως η διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τα Σκόπια, η οποία ανακοινώθηκε… εκ παραδρομής. Αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εξέφραζαν τη μελαγχολία τους για την ευκολία με την οποία μπορεί να διαταραχθεί μία, έτσι κι αλλιώς, εύθραυστη ισορροπία στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ που αναμετρώνται σε επίπεδο διαπραγματευτικής ισχύος με φόντο την ενταξιακή προσπάθεια των Σκοπίων και το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας. Μέχρι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης (Ρ/Σ 9.89) βιάστηκε να χαρακτηρίσει «χρήσιμο αυτό που έκανε ο κ. Κασσίμης» και που, τελικώς, δεν έκανε.

  Την απειλή του βέτο στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές επανέλαβε χθες ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

  Εμμεση προειδοποίηση από ΗΠΑ

  Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρτ κατά τη χθεσινή του ακρόαση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γερουσιαστή κ. Μενέντες, ο κ. Σπέκχαρτ εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει κάτι που θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή, με δεδομένο ότι αυτή η χώρα, δηλαδή τα Σκόπια, θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ως προς τούτο ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντικός». Ο κ. Σπέκχαρτ δήλωσε επίσης ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι στενοί διότι μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες υπάρχει αμοιβαίο μομέντουμ πλήρους εξομάλυνσης ώστε να γίνει η Τουρκία μέλος της Ε.Ε.». Για το Κυπριακό τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ μιας λύσης που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές στο νησί, ενώ ερωτώμενος για το φαινόμενο του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα ο κ. Σπέκχαρτ είπε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπισή του με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας των δύο χωρών. Ο κ. Σπέκχαρτ φάνηκε ενήμερος για την ελληνική επικαιρότητα τονίζοντας ότι παρακολούθησε τις τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα συνεννοηθεί με το Κογκρέσο και τη USAID για την παροχή περαιτέρω βοήθειας.

  ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  Ελεύθερος Τύπος

 2. Πολύ καλό το άρθρο του Σταύρου Λυγερού στην σημερινή (21-10-2007) «Καθημερινή». Από τις λίγες φωνές που αντιστέκονται στον «εκσυγχρονιστικό» ενδοτισμό ο Λυγερός, στην «Κ». Στο σημερινό άρθρο γράφει ευθέως για το πώς ο Κωστάκης -φαίνεται (ελπίζουμε) ότι θα- κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, προς στενοχώρια της Ντόρας. (Γράφει επίσης ο Λυγερός ότι το «’Ανω Μακεδονία» είναι το καλύτερο που πρέπει να επιδιώξουμε.)

  Η οριστική ονομασία, όρος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.