Επιστολή στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Αγαπητοί κύριοι του ΕΛΙΑΜΕΠ,
Μόλις έπεσε στην αντίληψή μου προχθεσινό (3/12/2007) δημοσίευμα της International Herald Tribune με αποσπάσματα συνέντευξης του αναλυτή του ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά στην εξωτερική πολιτική και Βαλκανικά θέματα κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη στη δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα κα. Ανθή Καρασάββα.

Ο αναλυτής σας φέρεται να κατονομάζει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία».
Η φράση από το δημοσίευμα όπου τα εισαγωγικά είναι της εφημερίδας ώστε να εμφανίζεται όπως ακριβώς ειπώθηκε στη συνέντευξη, είναι η εξής:

“A weak Macedonia would have NATO inheriting a weaker alliance and Greece dealing with a weaker, more vulnerable neighbor,” Tziampiris said.

http://www.iht.com/articles/2007/12/03/europe/mace.php#end_main

Εάν η φράση σε εισαγωγικά δεν ήτανε του αναλυτή σας, θα σας ζητούσα να ενημερωθώ κατά πόσον έχει αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στην εφημερίδα καταγγέλοντας ότι παραποιήθηκαν τα λόγια του, είτε επισήμως από το ΕΛΙΑΜΕΠ (διότι με αυτήν την ιδιότητα έδωσε τη συνέντευξη), είτε προσωπικά από τον κ. Τζιαμπίρη, στα δύο εικοσιτετράωρα που έχουν ήδη παρέλθει από το δημοσίευμα.

Εάν η φράση ήτανε πράγματι του αναλυτή σας, θα σας ζητούσα να ενημερωθώ για τα κάτωθι

1. εάν εκτιμάτε, ως ίδρυμα, ότι τέτοιου είδους δημόσιες αναφορές από στελέχη σας βοηθούν ή αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδος, εν μέσω μάλιστα προσπάθειας εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και ειδικότερα όταν έχει σχεδόν επισήμως υιοθετηθεί η θέση του βέτο σε περίπτωση εμμονής της πΓΔΜ σε πλήρη αδιαλλαξία
2. εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις προς τον κ. Τζιαμπίρη (εφόσον υποθέτω σωστά ότι η αναφορά της πΓΔΜ ως «Μακεδονία» δεν έχει υιοθετηθεί από το ΕΛΙΑΜΕΠ)

3. δεδομένης της σχέσης του ΕΛΙΑΜΕΠ με την Ελληνική κυβέρνηση παρά τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του (για παράδειγμα το ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτείται από επτά Υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο των Εξωτερικών http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/about_eliamep/funding/en/) κατά πόσο η πολιτική ηγεσία είναι ενήμερη για τη δημόσια θέση του αναλυτή σας

Επειδή η χρονική περίοδος είναι η συγκεκριμένη και το ζήτημα ιδιαζόντως σοβαρό, αναμένω τις επόμενες ενέργειές σας στη μία ή στην άλλη περίπτωση.

Με τιμή,

Ανδρέας Σταλίδης

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

2 Responses to “Επιστολή στο ΕΛΙΑΜΕΠ”

 1. Απάντηση από τον κ. Αρ. Τζιαμπίρη στον κ. Π. Ήφαιστο για το ίδιο θέμα

  =========================================================
  Αγαπητέ κ. Ήφαιστε,

  Μόλις πληροφορήθηκα για τη συζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με δηλώσεις μου στην International Herald Tribune. Θεωρώ σκόπιμο να σας εξηγήσω ορισμένα πράγματα με αυτήν την επιστολή.

  Πρώτα να σας επισημάνω ότι παρά τα όσα είδα γραμμένα (και όπως βέβαια γνωρίζετε) δεν είμαι Λέκτορας αλλά Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Αυτή την ιδιότητα μου την επισήμανα στην κ. Καρασάβα, επέλεξε όμως να τονίσει την σχέση μου με το ΕΛΙΑΜΕΠ (είμαι εξωτερικός συνεργάτης εδώ και χρόνια και ΔΕΝ πληρώνομαι). Δικαίωμα της υποθέτω. Τώρα επί της ουσίας, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα σχόλια μου που δημοσιεύθηκαν στην International Herald Tribune βασίζονταν σε συνέντευξή μου που κράτησε πάνω από μία ώρα (σχεδόν 80 λεπτά). Συνεπώς αδυνατούν να προσεγγίσουν την επιχειρηματολογία και το εύρος της ανάλυσης μου. Και βέβαια απηχούν τις δικές μου απόψεις, και όχι αυτές του Πανεπιστημίου μου, ή του ΕΛΙΑΜΕΠ ή οπουδήποτε άλλου ινστιτούτου με το οποίο συνεργάζομαι. Αλίμονο αν εκπροσωπούσα συγχρόνως όλους αυτούς.

  Όσο για τον όρο Μακεδονία, σε σειρά βιβλίων μου, επιστημονικών εργασιών, δεκάδων άρθρων και αναρίθμητων διαλέξεων, χρησιμοποιώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΠΓΔΜ και μόνο εκ παραδρομής θα έλεγα κάτι διαφορετικό.

  Όμως η συγκεκριμένη εφημερίδα στο παρελθόν έκανε παρόμοια αλλαγή όρου σε άρθρο του Κώστα Καραμανλή (θυμάστε αυτήν την ιστορία;), δε νομίζω λοιπόν να είχε ενδοιασμούς να κάνει το ίδιο σε δική μου δήλωση.

  Είναι κρίμα να βγαίνουν συμπεράσματα από αποσπασματικές δηλώσεις ή δημοσιογραφικά άρθρα, αγνοώντας (είμαι βέβαιος όχι ηθελημένα) το σύνολο του επιστημονικού μου έργου αλλά και των ενεργειών μου (αναφέρω ενδεικτικά συνέντευξη μου στην Utrenski Vesnik όπου στηλιτεύω τη σκοπιανή προπαγάνδα, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις, προσωπική παρουσία σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία κτλ).

  Ως Έλληνας Μακεδόνας και απόγονος μακεδονομάχων, αλλά και και ερευνητής των διεθνών σχέσεων του Μακεδονικού Ζητήματος, έχω αυξημένη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα αλλά και αίσθημα ευθύνης που μεταφράζετε σε συγκεκριμένες ενέργειες επί σειρά ετών.

  Παρακαλώ όπως στείλετε την παρούσα επιστολή σε όσους κρίνετε απαραίτητο.

  Φιλικά,

  Αριστοτέλης Τζιαμπίρης

 2. Σχετικά με τον κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, θα παρέπεμπα τους αναγνώστες αυτής της ανάρτησης να διαβάσουν και το άρθρο του, που δημοσιεύθηκε έκτοτε στο Αντίβαρο για τη δημιουργία της «Σλαβομακεδονικής ταυτότητας» στη διεύθυνση http://www.antibaro.gr/national/tziampirhs_misirkof.php

  Αποκαλύπτει στοιχεία στο εν λόγω άρθροπου δεν είναι ευρέως γνωστά.

  Επίσης, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Τζιαμπίρης υπέγραψε τη δήλωση των προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2007 σχετικά με τη Μακεδονία

  http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=561

  Νιώθω χρέος να ξεκαθαρίσω μετά από όλα αυτά, ότι η αδράνεια και η έλλειψη άμεσης αντίδρασης, σε συνδυασμό με τα ύποπτα παιχνίδια της δημοσιογράφου (γνωστής από παλιά για τις μεροληπτικές θέσεις της σε σχέση με την Ελλάδα γενικότερα) είναι ικανά συστατικά ορισμένες φορές για να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.