Νεο-οθωμανισμός

Αναρωτιόμουν τί σημαίνει «νεο-οθωμανισμός».

Η πρόσφατη (όχι απλώς άκομψη) παρέμβαση του Ερντογάν στη διαφορά μας με τα Σκόπια σχετικά με την ονομασία τους, διασαφηνίζει κάπως την έννοια του όρου. Διότι ο όρος αυτός επιστρατεύθηκε για να περιγράψη τέτοιες ακριβώς τακτικές. Τακτικές εντασσόμενες μάλλον σε μιαν ευρύτερη στρατηγική.


Σκεφτόμουν και κάτι άλλο: μια ισορροπημένη ανάπτυξη της Νοτίου Ευρώπης ή της Βόρειας Μεσογείου θα εμφάνιζε τις τέσσερις χερσοννήσους: Ιβηρική, Ιταλική, Βαλκανική, Ανατολία σε παρόμοια πληθυσμιακή κατάσταση και ισχύ, οικονομική, πολιτική κ.ά.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: η Βαλκανική ή χερσόννησος του Αίμου έχει μείνει πολύ πίσω για πολλούς και αρκετά ευνόητους ιστορικούς λόγους (πόλεμοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας). Έχει μείνει πίσω όχι μόνο σε σχέση με Ιβηρική και Ιταλική αλλά και συγκριτικά με την Ανατολία (Τουρκία).

Υπάρχουν μεν στην Τουρκία περιοχές υπανάπτυκτες, έχουσες το αντίστοιχό τους στα καθ’ ημάς, αλλά είναι τέτοιος ο δυναμισμός της σε όλους τους τομείς (και όχι μόνο στον στρατιωτικό) που σε λίγο καιρό η όποια σύγκριση θα είναι συντριπτική σε βάρος μας.

Δεύτερο πρόβλημα είναι ο κατακερματισμός των Βαλκανίων. Άρα κατακερματισμός της πολιτικο-στρατιωτικής ισχύος των. Μία λύση: μια βαλκανική συνεννόηση για δημιουργία βαλκανικού πόλου εντός της ΕΕ.

Τρίτο πρόβλημα: η Τουρκία δεν φαίνεται να έχη καμμιά διάθεση δημοκρατικής-καπιταλιστικής συμπεριφοράς αντίστοιχης λ.χ. με της Ιταλίας. Θέλει να εξαγάγη την σε βάρος μας υπεροχή της, ενοποιώντας τρόπον τινά τα Βαλκάνια υπό την «διεύθυνσή» της, ας το πω έτσι.

Αυτό είναι με λίγα λόγια ο νεο-οθωμανισμός, όπως τον καταλαβαίνω.

Είναι νόμος της φύσεως: αν δούμε τις 4 χερσοννήσους ως συγκοινωνούντα δοχεία, είναι λογικό εν τέλει να επέλθη ισόρροπη ανάπτυξη κατ’ επιρροήν των γειτόνων.

Αυτό που οφείλουμε είναι να καλλιεργήσουμε και ενισχύσουμε την ιδιαίτερη δυναμική μας.

5 Responses to “Νεο-οθωμανισμός”

 1. Νεο-Οθωμανισμός είναι να συμβαίνουν αυτά
  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=862622&lngDtrID=244
  και εμείς να ασχολούμαστε νυχθημερόν επί τρεις εβδομάδες με το πόσες κάμερες κατέγραψαν τις ροζ σκηνές του πρώην γ.γ. του Υπ. Πολιτισμού

 2. Αὐτὴ ἡ ἐθελοδουλεία μας πρὸς τὴν Τουρκία εἶναι, τὸ λιγότερο, ἐξευτελιστική… 

  Ἐπίσης, ντροπῆς πρᾶγμα εἶναι ὅτι δὲν μποροῦμε νὰ συνεννοηθοῦμε μὲ τοὺς βόρειους γείτονές μας («Σλαβομακεδόνες»), τὴ στιγμὴ πού, ἂν μὴ τὶ ἄλλο, εἴμαστε πνευματικὰ ἀδέλφια… Ὀρθόδοξοι! 

  Ἀντίθετα, σπεύδομε νὰ προσδεθοῦμε παντὶ τρόπῳ στὸ ἅρμα τῆς Τουρκίας… Ἡ ἐγχώρια οἰκονομικὴ «ἐλὶτ» μοιάζει νὰ ἔχῃ ἀποδεχτῇ τὸν οἰκονομικὰ πρωταγωνιστικὸ ρόλο τῆς ἐξ Ἀνατολῶν γείτονος στὴν εὐρύτερη περιοχή. Αὐτὸ φανερώνει ἡ παθητικὴ ἀποδοχὴ τοῦ …«μοιραίου». Ἔστω αὐτὴ μία διαφορετικὴ ἀνάγνωσι πάνω στὴν ἐξαγορὰ τῆς “Finansbank” ἀπὸ τὴν «Ἐθνική Τράπεζα». 

  Παράλληλα, ἡ ἑλλαδικὴ «ἐλίτ», ἐδὼ καὶ χρόνια ἔχει ἀποδεχτῇ τὴν διάλυσι τοῦ παραγωγικοῦ ἱστοῦ τῆς χώρας. Λέγεται ὅτι μετατρέπεται ἡ οἰκονομία μας σὲ οἰκονομία παροχῆς ὑπηρεσιῶν. Αὐτὸ σημαίνει, ἄραγε, ὅτι θὰ μετατραποῦμε σὲ χώρα Τραπεζῶν (παρασιτικῆς οἰκονομίας) καὶ σὲ Μαϊάμι τῆς Εὐρώπης (σὲ «γκαρσόνια» δηλ. καὶ σὲ καταστροφεῖς τοῦ ἴδιου μας τοῦ τόπου); Καὶ πάλι, μία διαφορετικὴ ἀνάγνωσι τῆς οἰκονομικῆς «ἀνάπτυξης». 

  Ἐὰν μελλοντικὰ οἱ Τοῦρκοι φτάσουν νὰ γίνουν οἱ ἐργοδότες τῶν Βαλκανίων, ἐμεῖς τί θὰ εἴμαστε; Οἱ «βδέλλες» τῶν Βαλκανίων; Οἱ ἀπομυζοῦντες τὸν κόπο τοῦ ὀρθόδοξου ἀδελφοῦ; 

  Ἀλλὰ τί λέω; Καλλίτερα συνεννοούμεθα μὲ τοὺς «καπιταλιστὲς ἀδελφούς» μας παρὰ μὲ τοὺς «μεταβυζαντινοὺς βυζαντινούς», τοὺς βαλκάνιους ἀδελφούς. Παρ’ ὅλ’ αὐτά, τὸ ρωμέικο (ἡ ἰδιαίτερη ταυτότητά μας) θὰ μποροῦσε νὰ ὁδηγήσῃ σὲ γονιμώτερη σχέσι ἀκόμα καὶ μὲ τοὺς Τούρκους… 

  Κανένας τέτοιος προβληματισμὸς στὰ ΜΜΕ. Δὲν ὑπάρχουν τέτοια ζητήματα! Καμμία ἑλληνικὴ ἰδιαιτερότης. Μόνο διεθνοποιημένος καπιταλισμός.  

   

 3. Νομίζω ότι νεο-οθωμανισμός είναι η κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του σφαγέα σου δίχως κανένα κέρδος για την χώρα σου!
  Image Hosted by ImageShack.us

 4. Παραθέτω το ρεπορτάζ του κ. Σάββα Καλεντερίδη για την αντιμετώπιση της δήθεν υποχρεωτικής καταθέσεως στεφάνου στο Μαυσωλείο του Κεμάλ από τον εκάστοτε επισήμως επισκεπτόμενο την Τουρκία πρωθυπουργό ή πρόεδο κράτους:

  “[...]Οι Ιρανοί διπλωμάτες δεν αποδέχτηκαν τους όρους που έθετε η τουρκική πλευρά σε ζητήματα πρωτοκόλλου και συγκεριμένα, δεν αποδέχτηκαν την επίσκεψη του Αχματινετζάν στο μαυσωλείο του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, Μουσταφά Κεμάλ, με την αιτιολογία ότι τελικά πρόκειται για τάφο ενός ανθρώπου που κυβέρνησε την Τουρκία και δεν μπορεί να επιβληθεί ως εθνικό μνημείο σε άλλες χώρες.[...]“

  Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/08/blog-post.html

  Αυτά ας τα βλέπουν οι δικοί μας που έσπευσαν να γονατίσουν για να αποτίσουν τιμή στον δήμιο του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Δυστυχώς για μας, το Ιράν αποδεικνύεται κάθε μέρα σαφώς πιο σοβαρή χώρα από την δική μας…

 5. Πατριώτης says:

  Οι Ιρανοί δεν θέλησαν να “προσκυνήσει” ο πρόεδρός των το μνημείο του ανθρώπου, ο οποίος κατάργησε το Ισλάμ από επίσημη θρησκεία της χώρας, ενώ εκείνοι έχουν κράτος θεοκρατικό. Δεν νομίζω να είχαν άλλο λόγο.
  Αντιθέτως, εμείς θα είχαμε κάθε λόγο να το κάνουμε, αφού μας κατάσφαξε και εκδίωξε, όχι μόνον από την Μ. Ασία (αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι το προκαλέσαμε εμείς με τους τυχοδιωκτισμούς του Βενιζέλου), αλλά και από τον Πόντο.
  Όμως, πρώτος “ξέχασε” ο Βενιζέλος, ο μέγιστος αυτός τυχοδιώκτης, ο οποίος πέρασε ως “Εθνάρχης” στην mainstream αντίληψη της Ιστορίας. Την δεκαετία του ‘30 ήδη άρχισε η “επίθεση” φιλίας προς την Τουρκία και ο Λευτεράκης πρότεινε τον Κεμάλ για … βραβείο Νομπέλ ειρήνης (!!!). Τον Σεπτέμβριο του 1955 δεν κάναμε απολύτως τίποτε για τα γνωστά επεισόδια, με τα οποία το τουρκικό κράτος εκδίωξε τους Έλληνες από την Πόλη. Συνεχίστηκε ο ραγιαδισμός με Σημίτη/Γιωργάκη, όπου πλέον δηλώθηκε πλήρης υποταγή.
  Στο Θεό σου τώρα, πώς θα μπορούσε ξαφνικά ο Καραμανλής να αρνηθεί την κατάθεση στεφάνου, αφού μάλιστα λίγες ημέρες πριν, αρχές Δεκεμβρίου του 2007, είχε αφήσει τον Μπαμπατζάν να αλωνίσει την Θράκη, να προσφωνήσει “Τούρκους” την εκεί μουσουλμανική μειονότητα, να τους παροτρύνει να καταφύγουν στο ΕΔΑΔ για την αναγνώρισή τους ως εθνοτική μειονότητα;
  Και τα τουρκικά μαχητικά να κάνουν σουρωτήρι τον εναέριο χώρο μας!! Πώς να γίνει με τέτοια λαμπρή παράδοση ελληνοτουρκικήε φιλίας ο Κωστάκης του Αχματινετζάν; >:(

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.