Ο Χριστός φέτος γεννήθηκε στη γέφυρα

 

Ιερείς επτά χωριών στην Αρτα ξεσηκώθηκαν κατά των συγχωριανών τους και της πολιτείας για την άγρια εκμετάλλευση λαθρομεταναστών

 

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Του Σπυρου Καραλη

Συνέβη σε μια από τις ξεχασμένες περιοχές της χώρας, στο νομό Αρτας. Εκεί, οι εφημέριοι των χωριών Γραμμενίτσας, Ελαιούσας, Καλαμιάς, Κωστακιών, Ρόκκα, Χανόπουλου, Χαλκιάδων ξεσηκώθηκαν κατά εκείνων των συγχωριανών τους που εκμεταλλεύονται άγρια μετανάστες εποχικούς εργαζόμενους στο μάζεμα πορτοκαλιών. Αφορμή αποτέλεσε ένα παρολίγον τραγικό δυστύχημα παραμονές Χριστουγέννων, όταν 120 περίπου Ρουμάνοι, οι οποίοι ζούσαν μαζί με τις οικογένειές τους σ’ ένα παλιό πτηνοτροφείο στους Κωστακιούς, κινδύνευσαν να καούν ζωντανοί από πυρκαγιά που ξεκίνησε από αυτοσχέδια ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν.

Τις μέρες αυτές η περιοχή έχει κυριολεκτικά κατακλυστεί από ταλαιπωρημένους μετανάστες που ψάχνουν για δουλειά στα χωράφια. Τους συναντά κανείς παντού, στα κεντρικά σημεία της Αρτας, στις πλατείες των χωριών, στις στάσεις λεωφορείων, εικόνες που θυμίζουν πλατεία Ομόνοιας του 1991 με μόνη διαφορά ότι δεν είναι Αλβανοί αλλά Πακιστανοί ή Ρουμάνοι, οι περισσότεροι παράνομοι, χωρίς άδεια εργασίας. Φοβισμένοι και κουρασμένοι περιμένουν υπομονετικά μέσα στο κρύο τους ντόπιους να περάσουν με τα αγροτικά και να τους φορτώσουν στις καρότσες με προορισμό τους πορτοκαλεώνες όπου θα δουλέψουν από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου έναντι εξευτελιστικών ημερομισθίων. Το πού θα κοιμηθούν μετά την εξαντλητική δουλειά δεν είναι ευθύνη των εργοδοτών τους, αλλά δική τους, αφού η «συμφωνία» δεν περιλαμβάνει διαμονή σε κάποιο προφυλαγμένο χώρο. Μόνο στην Αρτα αυτό το διάστημα βρίσκονται περίπου 3.000 αλλοδαποί εργάτες, κυρίως Ρουμάνοι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Ιρακινοί, ενώ εκατοντάδες άλλοι απασχολούνται στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα σε πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται όπου βρουν χωρίς καμία μέριμνα, εκτεθειμένοι στη βροχή και στο κρύο του χειμώνα.

Οι ιερείς των επτά χωριών, κρίνοντας ότι η σιωπή είναι συνενοχή και επιλέγοντας να μη σιωπήσουν, βλέποντας τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκαστικά ζουν και δουλεύουν οι μετανάστες με τις οικογένειές τους, συνέταξαν ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες με αποδέκτη την ίδια την κοινωνία υπό τον σημειολογικό τίτλο «Ο Χριστός φέτος γεννήθηκε στη γέφυρα».

«Ποιο χριστιανικό έθνος και ποια ορθόδοξη Ελλάδα;».

Ο τίτλος δεν μπήκε τυχαία καθώς πέραν των άλλων συμβολισμών υποδεικνύει ένα από τα πολλά υπαίθρια καταφύγια που έχουν βρει οι ξένοι του νομού και που δεν είναι άλλο από το γεφύρι της Αρτας (κάτω και γύρω από το ιστορικό γεφύρι φώλιασαν από το κρύο και έστησαν υποτυπώδη καταλύματα). «Οπως και “τότε” έτσι και φέτος δεν βρισκόταν χώρος για να γεννηθεί. Ολα τότε ήταν γεμάτα, έτσι και τώρα. Καρδιές, στομάχια, χέρια! Ούτε να συμπονέσουν, ούτε να αισθανθούν, ούτε να δώσουν μπορούσαν…», γράφουν στην επιστολή τους οι εφημέριοι θέτοντας εαυτούς και αλλήλους προ των ευθυνών τους. Και συνεχίζουν με έντονο ύφος. «…Oπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος γιορτάσαμε τη γέννησή Του. Σαν γεγονός ή σαν επέτειο; Σαν επέτειο βέβαια. Επετειακά λειτούργησαν οι εκκλησίες. Επετειακά ειπώθηκαν κάλαντα. Επετειακά επίσημοι άρχοντες θρησκευτικοί και κοσμικοί αντάλλαξαν ευχές και είπαν Καλά Χριστούγεννα. Για ποιον ευχές; Για τον Χριστό; Για μας; Ή για κάποιους στα πέριξ (αποθήκες, στάβλοι, και τσαντίρια) του ένδοξου και ιστορικού μας γεφυριού, της Αρτας. Δεκάδες άτομα από μακρινές χώρες βρίσκονται έξω από την πόρτα μας γυμνοί και αναγκεμένοι. Παντελής έλλειψη οίκτου και ντροπής ξαναφέρνει έναν εργασιακό μεσαίωνα και στις μέρες μας. Ο άνθρωπος εργαλείο. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες του, η αρρώστια του, ο πόνος του. Φθηνά μεροκάματα. Τι θα φάει; Αδιάφορο. Πού θα κοιμηθεί; Οπου θέλει. Ποιο χριστιανικό έθνος και ποια ορθόδοξη Ελλάδα. Αρκεί να είσαι λίγο τσακάλι και έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου. Τέτοια τσακάλια εκμεταλλεύονται την ανάγκη αυτών των ταλαίπωρων» σημειώνουν στοχεύοντας εφησυχασμένες συνειδήσεις και υποκριτικές συμπεριφορές για να καταλήξουν προτρέποντας τους συγχωριανούς να αλλάξουν συμπεριφορά. «…Πώς μπορούν να εμποδιστούν και τι πρέπει να επιβληθεί για να σταματήσει η “αφαίμαξη” των δύστυχων αυτών, ας το δει η ευνομούμενη δημοκρατική μας πολιτεία. Εμείς όμως; Δεν είμαστε χριστιανοί αν δεν γίνει ο πόνος και η ανάγκη τους δικός μας πόνος και ανάγκη, αν δεν πιέσουμε όπου μπορούμε νομικά και κοινωνικά για να σταματήσει αυτό το δαιμονικό δουλεμπόριο. Αν κάποιου δεν του αρέσει ας βρίσει τον Χριστό που έγινε με όλους αδελφός και ταύτισε το πρόσωπό Του με όλους».

6 Responses to “Ο Χριστός φέτος γεννήθηκε στη γέφυρα”

 1. Και όμως, αυτό το παράδειγμα αγάπης και ανθρωπιάς των Ορθοδόξων ιερέων, ο «προοδευτικός» Παντελής Μπουκάλας κατάφερε να τό χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να… επιτεθεί στην Ορθόδοξη εκκλησία! Ω της διαστροφής! Διαβάστε:

  «Σε χριστιανούς απευθύνονται οι ιερείς. Δηλαδή σε ανθρώπους που πιθανότατα συγκινήθηκαν και κινητοποιήθηκαν και αυτοί τότε με τις λαοσυνάξεις υπέρ της αναγραφής στην αστυνομική ταυτότητα του «Χ.Ο.», όταν οι ποιμενάρχες, που νοιάζονταν για το γράμμα κι όχι για το πνεύμα»

  Στον θεό του δηλαδή! Ορθόδοξοι ιερείς απευθύνουν έκκλησι ανθρωπιάς! Και αυτός υβρίζει ως απάνθρωπους τους… Ορθοδόξους! (Κατά τον Μπουκάλα, φαίνεται, οι καλοί ιερείς ήταν… εναντίον των κινητοποιήσεων για τις ταυτότητες, ενώ όσοι απασχολούν μετανάστες ήταν υπέρ, και βεβαίως αποκλειστικώς χριστιανοί ορθόδοξοι και όχι προτεστάντες, εβραίοι, δωδεκαθεϊστές, κομμουνιστές ή νεοφιλελεύθεροι.)

  Και, για σύγκρισι, το άρθρο του Νίκου Ξυδάκη για το ίδιο θέμα. Το άρθρο του Ξυδάκη εκφράζει καλοσύνη. Ο στόχος του ανθρώπινος. Του Μπουκάλα αντιορθόδοξο μίσος και χολή, εμπάθεια και μικροψυχία. Ο στόχος του πολιτικός.

  Συγγνώμη που απασχολώ τους αναγνώστες με τις εμμονές του κάθε Μπουκάλα -έστω και καλού φιλολόγου, αλλά τι να το κάνω…-, αλλά αυτή η αδικία, ούτε τώρα να μην πει κι αυτός και άλλοι ένα εύγε στην εκκλησία και στους ιερείς μας -ούτε τώρα!-, μέ ενόχλησε πολύ.

 2. Δίκαιο έχεις. Οι καλοί ιερείς δεν είναι δυνατόν να υποστήριζαν το αίτημα τότε, όμως το κακό ποίμνιο το υποστήριζε. Απόλυτη διάκριση άσπρου-μαύρου (δυτικοθρεμμένη) βασιλεύει στο βάθος της σκέψης του Μπουκάλα. Ενώ εσύ παρόλ’ αυτά, τον χαρακτηρίζεις “καλό φιλόλογο”! (και σωστά).

  Το ότι 8 χρόνια μετά ψάχνουν ακόμα αφορμές για να στηλιτεύσουν εκείνες τις αντιδράσεις δείχνει ότι τους κάθισαν στο λαιμό.

 3. Πατριώτης says:

  Η «Κ» είναι η εφημερίδα που πάντα στήριζε τους λαθρομετανάστες. Ο λόγος είναι προφανής, αφού οι τελευταίοι είναι επιθυμητοί από την εργοδοσία λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας που προσέφεραν (τώρα αμφιβάλλω αν το προσφέρουν πια), καταστρέφοντας έτσι την πιάτσα εργασίας των Ελλήνων εργατών.
  Είναι φυσικό να «γεννάται ο Χριστός σε γέφυρες», όταν το ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτε για να σταματήσει η αθρόα εισροή λαθρομεταναστών, αντιθέτως τους νομιμοποιεί μετά από κάποιο διάστημα, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αριστεράς για «άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών», μία απαίτηση που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις επιταγές της Νέας Τάξης.
  Το θέμα της λαθρομετανάστευσης έχει κατά κόρον αναλυθεί και έχουν επισημανθεί οι ολέθριες επιπτώσεις του στην ελληνική (και όχι μόνο) οικονομία και κοινωνία. Εύκολο για μία εφημερίδα να γράφει πράγματα που ακούγονται αρεστά από ορισμένους ψευτοπροοδευτικούς, αλλά δύσκολο να πει την καθαρά αλήθεια από φόβο μην θεωρηθεί «ξενοφοβική» (άλλος ηλίθιος νεολογισμός και τούτος), ή ακόμη και ρατσιστική (sic).
  Για μένα θα ήταν πολύ χριστιανικότερο αν κάθιζαν όλοι τούτοι οι φαφλατάδες να βρουν μία λύση για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση (π.χ. παροχή τεχνογνωσίας σε συνδυασμό με την απαραίτητη οικονομική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους), αντί να αναλίσκονται σε «ανθρωπιστικά» (ξανά sic) δημοσιεύματα της πεντάρας. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για την λύση ενός προβλήματος είναι δυσκολότερες και ίσως ανεπιθύμητες (τους λόγους εξήγησα παραπάνω), από το να γράφεις κειμενάκια μελό επιπέδου νηπιαγωγείου.

 4. Δεν είναι καθόλου «φυσικό» να «γεννάται ο Χριστός στις γέφυρες».

  Νομίζω μπερδεύεις δύο πράγματα. Όταν έρθει ένας φτωχός (ξένος ή όχι) και μας ζητήσει βοήθεια ή δουλειά ή κάτι άλλο, τότε είμαστε εμείς και αυτός. Δε φιλοσοφούμε, δε γενικεύουμε και δεν ιδεολογικοποιούμε την απανθρωπία μας για να βολέψουμε τη συνείδησή μας.

  Είναι επί της αρχής εντελώς ανεξάρτητη η κριτική κάποιου προς τους υπευθύνους να προσέξουν περισσότερο το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης από την προσωπική συμπεριφορά μας απέναντι σ’ αυτόν που βρέθηκε (για τους χι, ψι λόγους) δίπλα μας σε μία στιγμή.

  Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης δεν είναι στην οικονομία (προσπαθώ να αποβάλω την «οικονομία» από το κέντρο της σκέψης), είναι στην «κουλτούρα» μας. Μας έκανε καχύποπτο και αφιλόξενο λαό, κακά τα ψέμματα.

 5. Πατριώτης says:

  Θα μου επιτρέψεις να επιμείνω ότι είναι φυσικό«γεννάται ο Χριστός στις γέφυρες», αφού δεν έχουμε τόσες «στάνες» ώστε να τον βολέψουμε. Δεν έχω τίποτε μπερδέψει. Γιατί να μην δούμε την πραγματικότητα κατάματα; Η διάθεση για βοήθεια στον φτωχό μπορεί να υπάρχει, αλλά να μην υπάρχει η δυνατότητα. Αντίθετα, εγώ ανέφερα τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει, ώστε να μην αναγκάζεται ο φτωχός να εγκαταλείπει την εστία του, να γίνεται λαθρομετανάστης και να προκαλεί προβλήματα και τον τόπο που πάει και στο εαυτό του.
  Η προσωπική συμπεριφορά μας είναι συνάρτηση του αριθμού των αλλοδαπών που καλούμαστε να βοηθήσουμε, διότι κάπου έχει επέλθει ο κόρος πια.
  Ασφαλώς είναι αλήθεια ότι η αθρόα εισβολή λαθρομεταναστών μας έκανε καχύποπτους και ξενοφοβικούς, πώς να μην μας κάνει; Έχεις καμμία αμφιβολία ότι ο εργάτης βλέπει να του παίρνουν την δουλειά (ή να του «σπάνε» το μεροκάματο), ενώ ο κόσμος δυσανασχετεί με την αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και την ρήξη του κοινωνικού ιστού; Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει εισβολείς στο σπίτι του και μάλιστα ταραχοποιούς.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.