Δελαστίκ: Οι Σέρβοι έσκυψαν το κεφάλι

Γιώργος Δελαστίκ
Αναδημοσίευση από το Έθνος

Δραματικό και ανελέητο ήταν το δίλημμα που τέθηκε στους Σέρβους κατά τις προχθεσινές προεδρικές εκλογές: Δέχεστε να αποσπαστεί και να ανεξαρτητοποιηθεί ένα τμήμα της πατρίδας σας, με αντάλλαγμα να προωθηθεί η ένταξη της χώρας σας στην ΕΕ; Οι Σέρβοι έσκυψαν το κεφάλι και απάντησαν «ναι», εκλέγοντας πρόεδρο τον ενδοτικό Μπορίς Τάντιτς, ο οποίος είναι έτοιμος να απεμπολήσει το Κόσοβο, υποτασσόμενος στη θέληση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πανηγύρισε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, του μεγαλύτερου εχθρού της Σερβίας: «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Ιστορία», δήλωσε θριαμβευτικά. Η ΕΕ κινήθηκε ταχύτατα από το πρωί της Δευτέρας και με μια κατεπείγουσα διαδικασία, προκειμένου να διασφαλίσει τα πολιτικά οφέλη της, αποφάσισε σε χρόνο μηδέν την αποστολή δύναμης της ΕΕ για την «τήρηση της τάξης» στο Κόσοβο – ουσιαστικά δηλαδή για την εξασφάλιση και θωράκιση της εξουσίας των Αλβανών. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Λουιζίμ Μπασά, έσπευσε κι αυτός στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσόβου, δηλώνοντας ότι μεταφέρει οδηγίες της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, για τη μεθόδευση της τελικής φάσης της ανεξαρτητοποίησης αυτής της σερβικής επαρχίας.Η θύελλα έρχεται. Οι Αλβανοί του Πρεσέβου, στη Νότια Σερβία, δήλωσαν ήδη ότι ετοιμάζονται κι αυτοί να αποσχιστούν από τη Σερβία, ενώ είναι απλώς ζήτημα λίγου χρόνου το ξέσπασμα νέας κρίσης μεταξύ Αλβανών και Σλάβων στην ΠΓΔΜ, μόλις οριστικοποιηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Φυσικά, παρά τις προπαγανδιστικές ανοησίες των Ευρωπαίων, ένα ανεξάρτητο Κόσοβο πολύ σύντομα θα ενωθεί με την Αλβανία, ακολουθούμενο από τις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ. Δύο αλβανικά κράτη, και μάλιστα γειτονικά, η Αλβανία και το Κόσοβο, είναι αδύνατον να μην ενωθούν. Η χωριστή τους ύπαρξη δεν έχει άλλωστε κανένα νόημα. Οι Γερμανοί πρωτίστως το γνωρίζουν αυτό από την πείρα της χώρας τους. Μόλις κατέρρευσε το διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα της τέως Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας και έπαυσε να ανήκει σε άλλη συμμαχία, η ένωσή της με τη Δυτική Γερμανία ήταν αναπότρεπτη και πραγματοποιήθηκε ακαριαία. Το ίδιο έγινε και με το Βιετνάμ, το ίδιο θα γίνει και με την Κορέα όταν καταρρεύσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το ίδιο θα γίνει φυσικά και με την Αλβανία, απολύτως φυσιολογικά.

Την τραγωδία που είχαν ζήσει οι Σέρβοι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γιουγκοσλαβίας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το Κόσοβο και οι αλβανικές περιοχές της σημερινής ΠΓΔΜ είχαν απορροφηθεί από την ευρισκόμενη υπό ιταλική φασιστική κατοχή «Μεγάλη Αλβανία», θα την ξαναζήσει τώρα ο σερβικός λαός ως οριστική και αμετάκλητη ιστορική διαδικασία υπό την αιγίδα της ΕΕ. Το παιχνίδι θα τελειώσει για πάντα.Οι Σέρβοι, όμως, είναι ταυτόχρονα άξιοι της μοίρας τους. Παρά την αντίσταση του μισού πληθυσμού, αυτοί εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Μπορίς Τάντιτς, έστω και οριακά, με ποσοστό 50,5%, δηλαδή μόλις με… 20.000 ψήφους πάνω από το όριο του 50%! Στα σχεδόν τεσσεράμισι εκατομμύρια Σέρβων ψηφοφόρων αν ο Τάντιτς έπαιρνε είκοσι χιλιάδες ψήφους λιγότερες, οι εκλογές θα έπρεπε να επαναληφθούν.

Η ουσία είναι πως οι Σέρβοι υπέκυψαν στον εκβιασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ, αποδεικνύοντας πως είναι ένας τσακισμένος ηθικά λαός, γονατισμένος από τις αλλεπάλληλες ήττες και ακρωτηριασμούς της πατρίδας τους. Το εξαιρετικά αρνητικό για τους υπόλοιπους λαούς είναι πως η εύκολη υποταγή των Σέρβων θα ενθαρρύνει εκείνους τους κύκλους των ΗΠΑ και της ΕΕ που προωθούν τις διασπάσεις κρατών και την ενθάρρυνση αποσχιστικών κινημάτων με μοχλό τις εθνικές μειονότητες, ώστε να πετύχουν αλλαγές συνόρων που ευνοούν τα συμφέροντά τους.

Περιττό να υπογραμμιστεί πως μια σειρά ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, θα σπεύσουν να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το αποκρουστικό προηγούμενο του Κοσόβου. Το Κυπριακό θα μπει σε νέα δραματική φάση, ιδίως αν στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στο νησί μέσα στον Φεβρουάριο επικρατήσει ένας από τους δύο ενδοτικούς υποψηφίους και όχι ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα καταληφθούν και οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι από το «σερβικό σύνδρομο» που έδωσε τη νίκη στον Τάντιτς…ΙΣΩΣ ΜΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στόχος να διώξουν τον Κοστούνιτσα

Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του ανθρώπου των ΗΠΑ και της ΕΕ, Μπορίς Τάντιτς, φέρνει στο στόχαστρό τους τον μετριοπαθή εθνικιστή και συνεργαζόμενο με τις φιλοδυτικές δυνάμεις πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος έχει γίνει πλέον ενοχλητικός και άχρηστος. Η πρόκληση κυβερνητικής κρίσης στους κόλπους του συνασπισμού του οποίου ηγείται και η πρόκληση πρόωρων εκλογών είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούν από αυτόν, αν και βουλευτικές εκλογές έγιναν μόλις πέρυσι. Προσωρινά δρα ανασταλτικά ο φόβος μήπως υπερενισχυθούν οι εθνικιστές του Νίκολιτς και ο Κοστούνιτσα συνεργαστεί μαζί τους, ενώ έχουν και την ελπίδα πλήρους ενσωμάτωσης του Κοστούνιτσα στο φιλοδυτικό μπλοκ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=424408

2 Responses to “Δελαστίκ: Οι Σέρβοι έσκυψαν το κεφάλι”

  1. Πατριώτης says:

    Αν οι Σέρβοι υπέκυψαν, επειδή «είναι ένας τσακισμένος ηθικά λαός, γονατισμένος από τις αλλεπάλληλες ήττες και ακρωτηριασμούς της πατρίδας τους», σκεφτείτε τι θα κάνει η Ελλάδα, αν –ο μη γένοιτο- φθάσει η στιγμή που θα ζητηθεί η απόσχιση τμήματός της (π.χ. Θράκης, την συνδιοίκηση της οποίας με την Τουρκία έχει ήδη ουσιαστικά αποδεχτεί η Ελλάδα). Άλλο να υποχωρείς, κουρασμένος πια να αντιστέκεσαι σε ολόκληρο τον κόσμο, και άλλο να ενδίδεις στην παραμικρή πίεση, επιλέγοντας πάντα τον εύκολο αλλά καταστροφικό δρόμο της υποταγής.

  2. s399 says:

    Η οριακή εκλογή του Τάντιτς δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη ένδειξη υποταγής και αποδοχής απώλειας του Κοσυφοπεδίου. Ο Τάντιτς διακήρυξε προεκλογικά και εξακολουθεί να διακηρύττει μετεκλογικά ότι η εκλογή του βοηθάει ταυτόχρονα και στη διατήρηση του Κοσυφοπεδίου και στην προσέγγιση με την ΕΕ. Ανεξάρτητα από το αν οι διακηρύξεις του είναι ειλικρινείς ή και ρεαλιστικές, ένα τμήμα των ψηφοφόρων του τις πίστεψε και γι΄ αυτό τον ψήφισε. Αν η άφρων πολιτική ελίτ της ΕΕ αποφασίσει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας ψευδοκράτος Κοσυφοπεδίου, είτε ο Τάντιτς θα αναγκαστεί να καταγγείλει την ΕΕ (αν μη τι άλλο για να σώσει το πολιτικό του μέλλον) είτε πολλοί από τους πρώην ψηφοφόρους του θα τον εγκαταλείψουν.
    Όσο για τον Κοστούνιτσα, όλες οι πράξεις του, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης της «ενδιάμεσης συμφωνίας» – παγίδας με την ΕΕ, μαρτυρούν έναν επιδέξιο, τίμιο και σταθερό πατριώτη (ας αποφεύγεται ο παρεξηγήσιμος όρος «εθνικιστής»). Η στάση του έχει πολλά κοινά σημεία με τη γενναία στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό και κυρίως με την αντίσταση του στο απαράδεκτο σχέδιο Ανάν.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.