Μη θριαμβολογείτε και μη θρηνείτε…

Χρύσανθος Λαζαρίδης
Δίκτυο21

Ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη: Κόντρα στις σφυγμομετρήσεις, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ήλθε τρίτος και έμεινε έξω από την δεύτερο γύρο…
Κάποιοι στην Αθήνα πανηγύρισαν με κακεντρέχεια την «ήττα του Τάσσου». Κάποιοι άλλοι βιάστηκαν να θρηνήσουν… «την καταστροφή της Κύπρου». Και οι μεν και οι δε προεξοφλούν την «επιστροφή του Σχεδίου Ανάν». Και οι μεν και οι δε κάνουν λάθος…


* Ξεχνούν ότι το Σχέδιο Ανάν δεν το απέρριψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, το απέρριψε, μετά από δημοψήφισμα, το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού. Όλα δείχνουν ότι αυτή η απορριπτική διάθεση δεν έχει αλλάξει.
* Έτσι κι αλλιώς το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει σήμερα:
– Πρώτον διότι δέσμευε την Κύπρο να υποστηρίζει αποφασιστικά την τουρκική ένταξη. Σήμερα οι Ευρωπαίοι έχουν αλλάξει διαθέσεις και δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρώπη.
– Επίσης η Αναθεωρημένη Συνθήκη δεν επιτρέπει, πλέον, μια χώρα-μέλος να λειτουργεί ως «προτεκτοράτο», να ελέγχεται από εξωχώριους δικαστές που διορίζονται απʼ έξω και δεν ελέγχονται από το ίδιο το λαό της.
Το Σχέδιο Ανάν εξακολουθεί να το απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων. Τώρα, όμως, το απορρίπτει και η ίδια η Ευρώπη. Οι συνθήκες από το 2004 έχουν αλλάξει δραματικά. Η Κύπρος για πρώτη φορά νιώθει τόσο ισχυρή. Η Τουρκία για πρώτη φορά τόσο στριμωγμένη. Και η Ευρώπη για πρώτη φορά τόσο απορριπτική για την Τουρκία…
Τελικά, ο Τάσσος Παπαδόπουλος έπεσε θύμα της επιτυχίας του. Ακύρωσε όλους του κινδύνους που προεξοφλούσαν οι «Κασσάνδρες» και έδωσε τέτοια ασφάλεια στους συμπατριώτες του, που το εκλογικό σώμα έπαψε να νιώθει κινδύνους και επέστρεψε σε κανονική κομματική ψήφο.
* Όμως, οι υποθήκες που άφησε πίσω του δεν μπορούν να ανατραπούν. Αυτό το ομολόγησαν οι ίδιοι οι αντίπαλοί του, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι «το Σχέδιο Ανάν τελείωσε». Γιατί πιέζονται τα δώσουν τέτοιες διαβεβαιώσεις; Γιατί αλλιώς δεν θα ψηφιστούν…
* Ακόμα αμφότεροι οι αντίπαλοί του υπερακόντισαν τον Τάσσο σε «εθνικές κορώνες». Γιατί άραγε; Γιατί αντιλαμβάνονται τις διαθέσεις των ψηφοφόρων…
* Τέλος, τις παραμονές του πρώτου γύρου, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» προεξοφλούσε ως «αναπόφευκτη» την νίκη Παπαδόπουλου, γιατί ήταν «ο μόνος Έλληνας, εδώ και πολλές δεκαετίες, που έκανε τους Τούρκους να τον υπολογίζουν σοβαρά».
Ίσως η εκτίμηση αυτή είναι υπερβολική. Αλλά οι υποθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου παραμένουν ισχυρές.
Αυτό μόνο κάποιοι ανόητοι, εμπαθείς και μικρόψυχοι στην Αθήνα δεν το καταλαβαίνουν. Πάντως οι Τούρκοι το κατάλαβαν…

Αναδημοσίευση από το Δίκτυο 21

3 Responses to “Μη θριαμβολογείτε και μη θρηνείτε…”

  1. Κ. Λαζαρίδη, θα θέλαμε ακόμη μια εκτίμηση για το μέλλον των συμμαχιών με Γαλλία και Ρωσία, τις οποίες ανέπτυξε μεθοδικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

  2. Πατριώτης says:

    “Ξεχνούν ότι το Σχέδιο Ανάν δεν το απέρριψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, το απέρριψε, μετά από δημοψήφισμα, το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού. Όλα δείχνουν ότι αυτή η απορριπτική διάθεση δεν έχει αλλάξει.”

    Η πραγματικότητα αυτή τείνει όντως να παραβλέπεται από πολλούς που είτε χαίρονται διότι τώρα ανοίγει η πόρτα στο διαβόητο σχέδιο, είτε φοβούνται γι αυτό. Ο Χρύσανθος έχει δίκιο και στο ίδιο μήκος κύματος γράφει και ο Φαήλος Κρανιδιώτης στο άρθρο του «Και μόνος και μετά πολλών…»: “Οι Κύπριοι δεν άλλαξαν γνώμη, η ψήφος στον Κασουλίδη ή στον Χριστόφια δεν σημαίνει ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν ή σε όποιο παρεμφερές σχέδιο και ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι τόλμησαν να ερμηνεύσουν έτσι το πέρασμα τους στο δεύτερο γύρο”.

  3. Μία ενδιαφέρουσα «καταγγελία» από το Παρόν ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει από τη Σοσιαλισιτκή Διεθνή πέρυσι το καλοκαίρι να κάνει ό,τι μπορεί για να μην επανεκλεγεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.