Η δικαίωση του «Σταθμού Λαρίσης»;

Ο Σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα ονομάστηκε έτσι επειδή συνέδεε την πρωτεύσουσα της Ελλάδας με τη σημαντικότερη πόλη στα σύνορα της χώρας, εκείνη την εποχή. Ο τελευταίος σταθμός ήτανε ένα μικρό χωριό με το όνομα Παπαπούλι, λίγο βορειότερα από τη Λάρισα η οποία σηματοδοτούσε το άκρο του κράτους εκείνη την εποχή, το βορειότερο άκρο εθνικής κυριαρχίας. Μήπως αυτή η εποχή επανήλθε; Για να δούμε τι γίνεται σήμερα, έναν αιώνα μετά:

  • Θράκη. Περιφέρεια μειωμένης κυριαρχίας. Πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί μία περιοχή όταν ο διευθυντής δημοτικού σχολείου παραδίδει τη σφραγίδα του σχολείο του στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής; και όταν η υποδιευθύντρια του σχολείου ξυλοκοπείται άγρια από «αγανακτισμένο χωριανό»; η δασκάλα είχε αρχικά αρνηθεί να παραδώσει τη σφραγίδα στους χωριανούς που τη ζήτησαν εκ μέρους του Προξενείου
  • Μακεδονία. Περιφέρεια μειωμένης δυνατότητας αυτοκαθορισμού. Η απαράδεκτη πρόταση Νίμιτς αποδίδει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο Σύνταγμα της πΓΔΜ (σημείο 2) και ασφαλώς προβλέπει διπλή ονομασία. Όμως το εξωφρενικότερο είναι ότι εξαιρουμένων των τριών περιφερειών της Ελλάδας (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία), κατά τα άλλα μας αφαιρεί το δικαίωμα «αποκλειστικής» χρήσης του όρου «μόνου του». Το σημείο οχτώ της πρότασης είναι το εξής και το έχουμε αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης:
    • 8. Κανένα κράτος δεν θα έχει αποκλειστικά δικαιώματα, πολιτικά είτε εμπορικά, στα ονόματα «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» μόνο του.

Μήπως λοιπόν πράγματι ήρθε η ώρα της δικαίωσης του «Σταθμού Λαρίσης»; Μήπως η Λάρισα αποτελεί τη σημαντικότερη πόλη στο άκρο της χώρας, όπου μπορούμε πράγματι να εξασκήσουμε απόλυτα την εθνική μας κυριαρχία χωρίς αντιρρήσεις και ενστάσεις από κανέναν;

Εάν δούμε και τις γύρω περιφέρειες, βλέπουμε στα ανατολικά το Αιγαίο να είναι περιφέρεια γκρίζων ζωνών, όπου τα νερά γύρω από τα Ίμια, για παράδειγμα, από «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» κατά τη γείτονα χώρα, σήμερα συνιστούν «Τουρκικά χωρικά ύδατα» και καταγγέλουν τους Έλληνες ψαράδες ότι τα παραβιάζουν. Και μάλιστα η Ελληνική κυβέρνηση απαγορεύει στους Έλληνες ψαράδες να πλησιάσουν στην περιοχή για τη «διατήρηση καλού κλίματος», επί της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα! Αν δεν είναι (και) αυτό ένδειξη μειωμένης κυριαρχίας, τότε τι είναι;

Στα δυτικά έχουμε την Ήπειρο και το πρώτο επιστημονικό συνέδριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέσσερις μόνο ημέρες μετά την ανακύρηξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, για τις Αλβανικές διεκδικήσεις της «Τσαμουριάς». Πάντως, το 2.4% του Αλβανικού εκλογικού σώματος ψήφισε το Κόμμα των Τσάμηδων στις τελευταίες εκλογές του 2005!

One Response to “Η δικαίωση του «Σταθμού Λαρίσης»;”

  1. Πατριώτης says:

    Δυστυχώς, φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή οδεύομε με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 ετών, για να μην πάω και πιο παλιά και ασφαλώς ημών των ιδίων που τις ψηφίζουμε. Η «ιδιωτεία» έχει κυριολεκτικά καταλάβει και καταβάλει τον ψυχισμό του σύγχρονου Έλληνα. Κανένα ίχνος αντίστασης, λες και δεν ήταν ο ίδιος λαός που έκανε το Έπος του ’40, την Εθνική Αντίσταση, την Μάχη της Κρήτης. Τελευταία αναλαμπή το κυπριακό ΟΧΙ του 2004 και μετά σιγή απόλυτη. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι, όταν κανείς έχει να λύσει τόσα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, πώς να σκεφτεί τα εθνικά. Ναι, είναι αλήθεια αυτό, αλλά και πάλι εξαρτάται από την ώθηση, τα ερεθίσματα που δίνουν τα ΜΜΕ, τα οποία λες και έχουν κάνει σιωπηρή συμφωνία με τις κυβερνήσεις να μην κάνουν αναφορές στα εθνικά ζητήματα. Αυτό το παρατηρεί κανείς πολύ εντονότερα από την αποφράδα νύκτα των Ιμίων και μετά. Τότε έγινε ένα πρώτο «crash test» για να δουν αν και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. κακή τη μοίρα, έτυχε για πρωθυπουργός ο ψοφοδεέστερος πολιτικός που πέρασε από την Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ακολούθησαν κι άλλες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, βγάλαμε το όνομα και ιδού η κατάντια μας.
    Τεράστια ευθύνη φέρουν επίσης και διάφορες οργανώσεις και κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος, που σκοπό έχουν την διάβρωση του φρονήματος, το σβήσιμο των εθνικών αντανακλαστικών του Νεοέλληνα και την μετατροπή του σε νεοραγιά.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.