Επιστολή του Μητροπολίτη Κονίτσης στην Ντόρα Μπακογιάννη για το Βορειοηπειρωτικό

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Δρυϊνουπόλεως , Πωγωνιανής & Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Εν Κονίτση τη 23η Ιανουαρίου 2008

Ερίτιμον Κυρίαν Ντόραν Μπακογιάννη

Υπουργόν Εξωτερικών

Εις Αθήνας

Ερίτιμος κυρία Υπουργός,

Σας γράφω την παρούσαν επιστολήν πλήρης αγωνίας δια το παρόν και, προ παντός, το μέλλον της Βορείου Ηπείρου.

Θα μου αντιτάξητε, ίσως, ότι τώρα προέχει το «Μακεδονικόν» και το «Κυπριακόν». Εν τούτοις, η απάντησις είναι απλή : Το «Μακεδονικόν» αριθμεί ιστορίαν ολίγων μόλις ετών, το δε «Κυπριακόν» – αν υπολογίσωμεν και την εξέγερσιν του 1931 – εβδομήκοντα επτά ετών. Το Βορειοηπειρωτικόν, όμως, είναι πολύ παλαιότερον ζήτημα και αρχίζει από το 1913 – 1914, με την αυθαίρετον ενσωμάτωσιν της Ελληνικωτάτης Βορείου Ηπείρου εις το νεοϊδρυθέν, τότε, κρατίδιον της Αλβανίας και τον εν συνεχεία λαμπρόν «Αυτονομιακόν Αγώνα» (17 Φεβρουαρίου 1914) ο οποίος κατέληξε με την συνυπογραφήν και εκ μέρους των Αλβανών του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17 Μαΐου1914).

· Εν πάση περιπτώσει, το Βορειοηπειρωτικόν ευρίσκεται εις δεινήν κρίσιν.

· Οι Αλβανοί – όπως πρώτος και μόνος το είχεν επισημάνει ο μεγάλος και άγιος όντως Προκάτοχός μου αοίδιμος ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ – επιδιώκουν και μεθοδεύουν το «άδειασμα» της Βορείου Ηπείρου από τους γηγενείς κατοίκους της.

· Η Αλβανία εξακολουθεί να υποστηρίζη με πείσμα, ότι μόνον τα 99 χωριά της Δροπόλεως απαρτίζουν την Βόρειον Ήπειρον.

· Απογραφήν του Ελληνικού στοιχείου δεν κάμνει.

· Τους Ελληνοβλάχους (που υπερβαίνουν τας 250.000) θεωρεί και χαρακτηρίζει Αλβανούς.

· Θέτει συχνά – πυκνά θέμα επιστροφής των «Τσάμηδων» εις την Ελλάδα και αποδόσεως των περιουσιών των, εκείνων, δηλαδή, οι οποίοι κατά τα χρόνια της Ιταλικής και εν συνεχεία της Γερμανικής κατοχής εις την Θεσπρωτίαν «έθυσαν και απώλεσαν».

· Παραχωρεί αυθαιρέτως την ακίνητον περιουσίαν (γην) των Βορειοηπειρωτών κυρίως εις Κοσσοβάρους, με προφανή σκοπόν να αλλοιώση την σύνθεσιν του πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.

· Πιθανώς υποκινεί, αλλά πάντως ανέχεται, την δράσιν αλβανικών συμμοριών, αι οποίαι λυμαίνονται κυρίως τον χώρον της Ελληνικής Μειονότητος.

Τι πρώτον και τι δεύτερον να αναφέρω; Επί πάσι δε τούτοις και η ηγεσία μέσα, όπως πολλοί Βορειοηπειρώται υποστηρίζουν, είναι έρμαιον των παθών και της μικροκομματικής πολιτικής που ξεκινά, ατυχώς, από την Ελλάδα.

Κυρία Υπουργός,
Οι καιροί είναι εξόχως κρίσιμοι, και μάλιστα εν όψει των εξελίξεων περί το Κόσσοβον. Το Βορειοηπειρωτικόν εκκρεμεί ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών των Τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων (Η.Π.Α., Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας). Δεν πρέπει να τεθή ενώπιόν των ; Διατί αυτή η συνωμοσία (ας την είπω έτσι) της σιωπής ; Είσθε, σεις, διατεθειμένη να θέσετε «ταφόπετραν» εις το Εθνικόν Θέμα της Βορείου Ηπείρου ; Επιθυμείτε να προστεθή και η «γη του Πύρρου» εις τον μακρύν και μαύρον κατάλογον των «χαμένων πατρίδων»; Δεν δύναμαι και δεν θέλω να το πιστεύσω. Αν, παρά ταύτα, όμως, συνεχισθή η σημερινή, παράδοξος πράγματι, αδιαφορία, δηλώνω ότι μαζί με τον ΠΑ.ΣΥ.Β.Α, την Σ.Φ.Ε.Β.Α και όσους πονούν δια το Βορειοηπειρωτικόν, θα συνεχίσωμεν τον αγώνα, με πίστιν εις τον δίκαιον Θεόν και εις το αγωνιστικόν φρόνημα του Λαού μας. Εν αναμονή απαντήσεώς σας η κάποιας ενεργείας σας,

Διατελώ

Ευχέτης εν Χριστώ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Β.Α

Πνευματικός καθοδηγητής Σ.Φ.Ε.Β.Α

5 Responses to “Επιστολή του Μητροπολίτη Κονίτσης στην Ντόρα Μπακογιάννη για το Βορειοηπειρωτικό”

 1. Πατριώτης says:

  Πολύ θα με ενδιέφερε να διαβάσω την απάντηση της κ. Μπακογιάννη…

 2. Πατριώτης says:

  Πέρασαν αρκετές ημέρες και απάντηση της κ. Μπακογιάννη δεν υπήρξε. Ούτε για τα μάτια. Ούτε από σεβασμό προς το πρόσωπο του ιερωμένου. Αλλά τι να απαντήσει η σταθμάρχης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τώρα που οι πρώτες στηρίζουν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό ακόμη και εις βάρος της χώρας μας;

 3. Πατριώτης says:

  Το γιοφύρι της Αρτας στα νέα αλβανικά διαβατήρια

  Τα νέα αλβανικά διαβατήρια παρουσιάζουν το γεφύρι της Αρτας στο υδατογράφημα που έχουν, ενώ περιέχουν και τα αρχικά EU (European Union). Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται με ερώτησή του προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Το ίδιο θέμα έθεσε και στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ο βουλευτής του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτης, παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτοτυπία των διαβατηρίων και ρωτώντας αν το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε κάποιο διάβημα. Η παριστάμενη υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε άγνοια και υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/06/2008

  ___________________________________________________________

  Έχουμε στρέψει την προσοχή μας στις σκοπιανές προκλήσεις και κατά κάποιο τρόπο μας διαφεύγουν οι αλβανικές. Ο αλβανικός αλυτρωτισμός είναι εξίσου υπαρκτός με τον σκοπιανό, αλλά πολύ πιο επικίνδυνος από τον τελευταίο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού μεταναστών από την χώρα αυτή στην δική μας (περίπου 1,5 εκατ. νομίμων και παρανόμων). Μήπως είναι καιρός να ασχοληθούμε λίγο πιο σοβαρά με το θέμα;

 4. Πραΰθυμος says:

  Άντιγράφω ἀπὸ τὸ Factbook 2008 τῆς CIA:
  “Greece and Turkey continue discussions to resolve their complex maritime, air, territorial, and boundary disputes in the Aegean Sea; Cyprus question with Turkey; Greece rejects the use of the name Macedonia or Republic of Macedonia; the mass migration of unemployed Albanians still remains a problem for developed countries, chiefly Greece and Italy”
  Εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ ἡ CIA προειδοποιεῖ πὼς “ἡ μαζικὴ μετανάστευση ἀνέργων Ἀλβανῶν ἀκόμη παραμένει πρόβλημα γιὰ τὶς ἀνεπτυγμένες χῶρες, ἰδίως τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν Ἰταλία”.
  Φοβοῦμαι πὼς θὰ ἔχουμε ἀρνητικὲς ἐξελίξεις στὸ έγγὺς μἐλλον.

 5. eva says:

  “Εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ ἡ CIA προειδοποιεῖ πὼς “ἡ μαζικὴ μετανάστευση ἀνέργων Ἀλβανῶν ἀκόμη παραμένει πρόβλημα γιὰ τὶς ἀνεπτυγμένες χῶρες, ἰδίως τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν Ἰταλία”.
  Φοβοῦμαι πὼς θὰ ἔχουμε ἀρνητικὲς ἐξελίξεις στὸ έγγὺς μἐλλον.”

  ΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ, είσαι και εσύ ανεπτυγμένη χώρα; Πολύ με έκανες και γέλασα ανέγκιχτε από την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα, “Πραΰθυμε” πατριωτάκο!!! Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, το πρόβλημα είστε όλοι εσείς, που αντί να τους αγκαλιάσετε ως αδέρφια σας, τους πολεμάτε επειδή φοβάστε μη σας πάρουν τις “πολίτιμες” δουλίτσες σας!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.