Γιατί πάλι η δήθεν «διπλή» και δήθεν «σύνθετη» ονομασία; Τι σημαίνει η σφήνα Νίμιτς

Η ρελάνς που επιχείρησε – την ημέρα μάλιστα της Εθνικής μας Επετείου – ο παραμερισμένος από το ΝΑΤΟ “μεσολαβητής” του ΟΗΕ, με την επαναφορά της αρχικής του πρότασης για δήθεν “σύνθετη” ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, εγείρει ορισμένα ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν.

Καταρχάς, υποτίθεται οτι η Αθήνα (Ντόρα) είχε απορρίψει πριν ένα χρόνο την πρόταση αυτή ως επίφαση “σύνθετης” ονομασίας που επικυρώνει το σκέτο “Δημοκρατία της Μακεδονίας” προσθέτοντας τον “δίσχρηστο” διεθνώς πλεονασμό του ονόματος της πρωτεύουσας των Σκοπίων. Γιατί λοιπόν ο Νίμιτς την ξαναρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Μήπως για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του ΟΗΕ στο παιχνίδι με μια ακόμη προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων; Ή μήπως για να θέσει το “πρώτο μέρος” προ των ευθυνών του για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα η δουλοπρέπειά του “βαράτε με κι ας κλαίω” – σε σύγκριση με την αταλάντευτη θέση του “δεύτερου μέρους”.

Σημειωτέον οτι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Ντόρα δήλωνε προς πάσα κατεύθυνση πως – σε απευθείας συνεννόηση με τους Σκοπιανούς υπό την αιγίδα των Αμερικάνων (Φρηντ) – έχει “κλειδώσει” το όνομα “Νέα Μακεδονία”, και μάλιστα με δική της επιμονή στην ονόμασία αυτή. Είχε δηλαδή απορρίψει η ίδια την μόνη ανεκτή (σε κάποιους όψιμους θιασώτες της “σύνθετης ονομασίας”) από τις πέντε προτάσεις του “σχεδίου Νίμιτς”, τη “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας”. Ο τρόπος που η ίδια η υπουργός εξωτερικών δικαιολόγησε την απόρριψη του προσδιορισμού “Ανω”, υπέρ του προσδιορισμού “Νέα”, έχει ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον με πολιτικές προεκτάσεις: “Επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ” (βλ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 23/3/08, σελ. 18).

Πράγματι, αν το δούμε ψύχραιμα, η ένσταση της κυρίας Μπακογιάννη στον “γεωγραφικό προσδιορισμό” Ανω-Gorna-Βόρεια κλπ έχει μια αναμφισβήτητη λογική που ανατρέπει ταυτόχρονα τον υπ’ αριθμόν 1 άδικο όρο του Σχεδίου Νίμιτς (χωρισμός της Μακεδονίας σε δύο ισοβαρείς γεωγραφικές “περιοχές”) αλλά και ολόκληρη την επιχειρηματολογία των ντόπιων “κατωμακεδονιστών”. Τα Σκόπια κατέχουν μόνο το 10% της ιστορικής Μακεδονίας έναντι του 60% που απελευθέρωσε και επανάκτησε με πολλές θυσίες ο Ελληνισμός στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους. Θα ήταν άδικο λοιπόν να ιδιοποιηθούν τα Σκόπια τη μισή Μακεδονία, επεκτείνοντας αυθαίρετα τα γεωγραφικά της όρια μέχρι την αρχαία …Δαρδανία-Πεονία, που επιπλέον κατοικείται κατά πλειοψηφία από Αλβανούς! Από την άλλη, κάθε γεωγραφικός – δήθεν – προσδιορισμός υποδηλώνει “διχοτόμηση γής” που ενισχύει τον αλυτρωτισμό των σφετεριστών της ιστορικής ονομασίας. Αντίθετα, το “Νέα Μακεδονία” δηλώνει κάτι – ιστορικά τουλάχιστον – καινούργιο και διαφορετικό από εκείνο που είναι η μία και μοναδική Ελληνική Μακεδονία, της οποίας την εθνική, πολιτιστική και εδαφική υπόσταση ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.

Δηλαδή, το “Νεομακεδονία” και “νεομακεδόνες”, εφόσον πολιτογραφηθεί ως ενιαία λέξη για κάθε χρήση, είναι το μόνο όνομα που θα μπορούσε να εκφράσει – έστω αποκλειστικά για τους Έλληνες και φιλέλληνες – την έννοια της “Ψευτομακεδονίας” και των “ψευτομακεδόνων” που όλοι ξέρουμε. Να λοιπόν που η Ντόρα Μπακογιάννη καταφέρνει τώρα να εμφανίζεται πιό αδιάλλακτη (τη βγαίνει από τα αριστερά) στους ακραιφνείς υποστηρικτές του “βέτο και μόνο ΒΕΤΟ” υπό τον “σκληρό” όρο να δεχτούν τα Σκόπια το “Ανω Μακεδονία” ως ΕΘΝΙΚΟ προσδιορισμό “για όλες τις χρήσεις”. Γιατί, ας μή γελιόμαστε: “γεωγραφικό” ουδετεροεθνές κρατίδιο-προτεκτοράτο ή ανεξάρτητο κράτος δεν υπάρχει – και δεν μπορεί να υπάρξει – πουθενά στο σύγχρονο διεθνές δίκαιο. Υπάρχει μόνο στις χρεοκοπημένες νεοταξικές φαντασιώσεις που προπαγανδίζουν οι ελληνόφωνοι εθνομηδενιστές τύπου Ρεπούση-Λιάκου-Κουλούρη-Φραγκουδάκη. Τα Σκόπια λοιπόν δεν γίνεται να αναγνωρισθούν διπλωματικά παρά είτε ως έθνος-κράτος είτε ως “απόσχιση τμήματος” από άλλο έθνος-κράτος (βλ. περιπτώσεις Ταϊβαν, Χονγκ Κονγκ, και προγενέστερα της “Γερμανικής” Αυστρίας).

Αλλά έτσι η Ντόρα υποχρέωσε επίσης το “δεύτερο μέρος” να δηλώσει για πρώτη φορά ξεκάθαρα κάτι που απέφευγε μέχρι τώρα να θίξει η Ελληνική πλευρά – το ζήτημα της υποτιθέμενης “εθνικής ταυτότητας” των Σκοπιανών. Αυτό άλλωστε αποτελούσε εξαρχής το “αδιαπραγμάτευτο” θεμέλιο του αλυτρωτικού “μακεδονισμού” τους, δηλαδή τη χρήση του όρου “Μακεδονία” ως εθνικής ταυτότητας που κατασκευάστηκε στα χαλκεία των Τίτο-Στάλιν-Δημητρώφ το 1944 για τον διαμελισμό της Ελλάδας. Ο Σκοπιανός πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, σε απάντηση της Ελληνικής πρότασης για “Νέα Μακεδονία” έκανε λόγο για “λογικό συμβιβασμό”, εμφανιζόμενος στις 24 Μαρτίου διαλλακτικός απέναντι στους συνομιλητές του. “Αν μπορούμε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να φτάσουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό, ο οποίος από τη μια πλευρά να υπερασπίζεται την εθνική μας ταυτότητα και από την άλλη να μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, τότε νομίζω οτι είναι κάτι που πρέπει να υποστηριχθεί, και εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ”.

Πρόκειται ίσως για την πρώτη εκδήλωση διαλλακτικότητας εκ μέρους των Σκοπίων από τα τέλη του 1991 όταν διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Να λοιπόν γιατί η επαναφορά της πρότασης Νίμιτς για “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια” έξυπηρετεί ένα και μόνο σκοπό. Να λειτουργήσει σαν σφήνα στο διαφαινόμενο “ιστορικό συμβιβασμό” Αθήνας-Σκοπίων προσφέροντας και στις δύο πλευρές ένα δόλωμα δήθεν “σύνθετης” ονομασίας, που σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε κάν σαν “διπλή”. Εκτός αν η ηγεσία των Αθηνών θυμηθεί ξαφνικά τον χαμένο πατριωτισμό της και επιμείνει αυστηρά στην “τριπλή” χρήση αυτού του ονόματος. Φανταστείτε δηλαδή τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 2 Απριλίου πως “η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ έθνος-κράτος με το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας αλλά ούτε μπορεί να εμποδίσει τα Σκόπια να σφετεριστούν αυτό το όνομα στο ‘εσωτερικό’ της επικράτειάς τους”. Οπότε η Αθήνα τους αναγνωρίζει αποκλειστικά ως Δημοκρατία των Σκοπίων (τελεία και παύλα!) αλλά επιτρέπει τη χρήση του ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια’ σε κάποιους διεθνείς οργανισμούς, αλλά επιμένει προς κάθε άλλη κατεύθυνση στον αποκλεισμό της χρήσης του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με χώρες που είναι φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδος.

Ακόμα και άν στη θέση του Καραμανλή ήταν ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, είναι πολύ αμφίβολο οτι θα μπορούσε να επιμείνει μέχρι τέλους σε μια τόσο σαφή και ανυποχώρητη “ερμηνεία” και εφαρμογή της πρότασης Νίμιτς προς πάσα κατεύθυνση. Εξάλλου, με τη πρώτη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα, η προτεινόμενη “τριπλή” ονομασία, αμέσως θα αφεθεί να μεταπέσει σε “μονή” ονομασία, χάνοντας το δεύτερο “συνθετικό¨ της, κυρίως στο Ελλαδιστάν των Τσίπρα-Γιωργάκη. Αυτό ακριβώς συνέβη στη περίοδο 1944-92 με τη συνέναιση όλου του πολιτικού κόσμου. Φυσικά, επειδή έχουμε να κάνουμε με εξουσία αποτελούμενη από “ασπόνδυλα, αφασικά μαλάκια”, και όχι από μετανοημένους αριστεριστές Μαοϊκούς, ούτε ο συμβιβασμός του “Νεομακεδονία” (ως μία λέξη και σε Βουλγαροσκοπιανή γραφή – Νοvomakedonija – για όλες τις χρήσεις ανεξαιρέτως) δεν πρέπει να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση. Αλλά αυτή τουλάχιστον μπορούμε τώρα ενωμένοι να την απαιτήσουμε ως τελευταία παραχώρηση ακόμη και από την κόρη του νεκροθάφτη της Μακεδονίας μας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό συμφωνούμε με την ασυμβίβαστη πατριωτική θέση εκείνων που παρήλασαν χθές στο ακριτικό χωριό των Ευζώνων με τα λάβαρα των ηρώων του 21, αλλά δεν θα θέλαμε να αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο της “συμβιβαστικής λύσης” σε κείνους που αιωνίως μας λοιδωρούν και μας εμπαίζουν.

Πολλοί βέβαια δικαιούνται να διερωτηθούν ποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η παρέμβαση του Αμερικανόφωνου Νίμιτς αφού τον έχουν ήδη αδειάσει οι “αμιγώς” Αμερικάνοι που τα βρήκαν με τη Ντόρα. Αυτό όμως είναι άλλου παπά ευαγγέλιο για τους παροικούντες στη Νέα Ιερουσαλήμ (Θεσσαλονίκη) – και όχι μόνο.

7 Responses to “Γιατί πάλι η δήθεν «διπλή» και δήθεν «σύνθετη» ονομασία; Τι σημαίνει η σφήνα Νίμιτς”

 1. alkimos54 says:

  Οι πάσης φύσεως σύμμαχοι και εταίροι μας, θα υποστήριζαν περισσότερο τον Ελληνισμό, αν τους είχαμε πείσει ότι έχουμε ισχύ και πυγμή. Αντιθέτως με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας στα εθνικά θέματα απέναντι στην Τουρκία, αλλά και απέναντι σε αδύναμες χώρες όπως τα Σκόπια, δώσαμε την εικόνα λαού υποχωρητικού. Όταν είσαι έτοιμος να υποχωρήσεις σε καίρια εθνικά σου συμφέροντα κανείς δεν σε θέλει για σύμμαχο. Αντιθέτως η Τουρκία με την σκληρή εθνική της στάση και με τους συνεχείς εξοπλισμούς της, έχει δώσει την εικόνα χώρας που αξίζει να την έχεις σύμμαχό σου. Την ίδια στρατηγική ακολουθούν τώρα και τα Σκόπια. Είναι αυτό σύμπτωση ή μήπως έχουν τον ίδιο στρατηγικό συντονιστή;
  Τον αδύναμο κανείς δεν θέλει για συνεταίρο, τον ισχυρό (και υποταγμένο) πολλοί. Ας μην λησμονούμε άλλωστε αυτό που είπε ο πρώην Αμερικανός Προεδρικός μεσολαβητής για το Κυπριακό Άλφρεντ Μόουζες τον Σεπτέμβριο του 2000 σε αντιπροσωπεία Ελληνοκυπρίων. « Η Άγκυρα και ο Ντενκτάς δεν προβαίνουν σε καμιά υποχώρηση. Η ελληνική πλευρά υποχωρεί και παραχωρεί διαρκώς. Εμείς, λοιπόν, που παίζουμε τον ρόλο ενδιαμέσου, ποιόν θα πιέσουμε; Μα φυσικά αυτόν που ξέρουμε ότι είναι έτοιμος να υποχωρήσει. Δηλαδή την ελληνική πλευρά»! Σκληρά λόγια, αλλά χρήσιμα και διδακτικά.
  Με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση παραζάλης. Είναι δυνατόν να έχουμε αφήσει τις εθνικές μας υποθέσεις σε ανθρώπους οι οποίοι «δεν ξέρουν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρο»; Είναι δυνατόν να έχουμε εμπιστευτεί την τύχη της χώρας μας στα χέρια της Ντόρας, του …Ρουσόπουλου, του ΓΑΠ και των λοιπών γελωτοποιών;
  Και μια άλλη ουσιώδης παράμετρος, είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στον κλήρο να εξακολουθεί να ελέγχει την εθνική συνείδηση; Κανένα από τα προηγμένα κράτη αλλά ακόμα και από τα υποψήφια νέα μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν πάνε χέρι – χέρι με την εκάστοτε εκκλησιαστική ιεραρχία. Πότε θα ξυπνήσουμε επιτέλους από τον λήθαργο για να ασκήσουμε με πυγμή, μια σοβαρή εθνική πολιτική;

  Alkimos

  http://alkimosarchive.blogspot.com/

 2. Dimitris says:

  Συμφώνω εν μέρει και με τον Αλκιμο (συγχαρητήρια για το blog σου – πολλές χρήσιμες πληροφορίες) και με τον Αντρέα. Συμφωνώ ότι πρέπει να δέιξουμε επιτέους σθεναρή στάση και δυναμική εξωτερική πολιτική! Η ηττοπάθεια μας είναι εξοργιστική! Αλλά πρέπει να στηριχτούμε σε σωστές διπλωματικές κινήσεις και όχι σε απλές δηλώσεις αδιαλλαξίας (όπως οι σκοπιανοι) που είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση!
  Η στάση της Ντόρας σήμερα μου δημιουργεί μια κάποια αισιοδοξία – όταν είδα την προταση του ονομάτος πιστεψα ότι χάσαμε το παιχνίδι!!!!
  Αντρέα – έχεις καποιο link για τις πληροφορίες που αναφέρεις σχετικά με το Novamajedonija? Αυτο το όνομα είναι αποδεκτό για τους λόγους που πολυ σωστά αναφέρεις! Ελπίζω να εμμείνουμε σε αυτή τη θέση! Από τα λεγόμενα σου οι αμερικάνοι μας υποστηριζουν για αυτή την ονομασία!
  Μια ερώτηση – αν θυμάμαι καλά ο Μητσοτάκης είχε καπαρώσει το ίδιο όνομα το 92 – αλλά τότε όλοι το θεώρησαν προδοσία – τώρα γιατι μας φαίνεται καλυτερο (διόρθωσε με αν κάνω λάθος)
  Δημοκρατία του Βαρδάρη είναι ίσως το πιο ιστορικά σωστό όνομα

 3. Να ξεχωρίσουμε τους Δημήτρηδες. Το κείμενο το έγραψε ο Δημήτρης Γ. που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Dimitris (και δεν το έγραψα εγώ!). Το 2ο σχόλιο, πιο πάνω, γράφτηκε από άλλον Δημήτρη που χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδώνυμο Dimitris, αλλά με το username darlac. Επειδή το username είναι διαφορετικό, το σύστημα το δέχεται. Επειδή υπάρχουν άλλοι 4-5 Δημήτρηδες, θα έλεγα να προσέξετε λίγο τα ψευδώνυμα που θέλετε να φαίνονται όταν σχολίαζετε ένα άρθρο για να μην μπερδευόμαστε..

 4. Πατριώτης says:

  «δεν ξέρουν να μοιράσουν δυο γαϊδάρων άχυρο»
  Όντως η Μπακογιάννη είναι και ανίκανη, συν τοις άλλοις. Το απέδειξε με την περιοδεία που έκανε στην Θράκη (παρά το ότι την είχαν αποτρέψει απ’ αυτό!), λες και πήγαινε στο εξωτερικό. Υποσχέθηκε σχολεία, νοσοκομεία, να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη κλπ. ΠΟΙΟΥΣ; Από πότε ο ΥΠΕΞ φροντίζει για σχολεία στην Ελλάδα; Κατά τα λοιπά, δεν είναι γελωτοποιοί, Άλκιμε, μην προσβάλλεις τους έντιμους αυτούς βιοπαλαιστές. Παλιάνθρωποι είναι, ο δε πρωθυπουργός ένας μπουνταλάς και μισός. Τα έχομε πει 100 φορές. Βαρείς χαρακτηρισμοί; Οι πρέποντες, κατά την άποψή μου. Όπως καταλαβαίνεις, συμφωνώ μαζί σου. Την ήξερα αυτή την θλιβερή μεν, αληθή δε φράση του Μόουζες και λυπούμαι για την κατάντια του ελληνικού λαού, όπως κατάφεραν δηλαδή να τον καταντήσουν.

  Ας κοιτάξουνε οι Δημήτρηδες να τα βρούν μεταξύ τους (ας βάλουν νούμερα).

  Ποια στάση της Ντόρας σήμερα σου δημιουργεί μια κάποια αισιοδοξία, Δ-7:59 και γιατί;

 5. Dimitris D says:

  Ανδρέα ευχαριστώ για την υπόδειξη – άλλαξα το όνομα μου σε Dimitris D προς αποφυγή παρεξηγήσεων – την πρώτη φορά που είδα το post το όνομα σου φαινότανε ως συγγραφέας.
  Dimitri – συγγνώμη για το μπέρδεμα
  Πατριώτη – αισιοδοξία στο ότι δε δεχτήκαμε το πρώτο όνομα που μας έδωσαν – μπορώ ακόμη να ελπίζω σε μια καλύτερη εξέλιξη.
  Όπως έχω πει και σε προηγούμενο μου post: θέλω να έχω μια αισιόδοξη ρεαλιστική στάση – συμφωνώ με όλους σας ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι και η καλυτερη – και είμαι εξοργισμένος με αυτό
  από ότι βλέπω και η αντιπολίτευση δεν κάνει καλή δουλειά – από το γιωργάκη δεν περίμενα και πολλά – αλλά και ο συν (ανανεωτικές δυνάμεις) δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το θέμα
  και εγώ κατηγορώ και φωνάζω – αλλά τι μπορώ να κάνω, εγώ ως Δημήτρης, για να προσφέρω στην πατρίδα μου
  Γκρίνια έχουμε πολύ, για πολλά θέματα – Λύσεις θέλουμε

 6. Dimitris says:

  Ξεκινώ από το τέλος των σκέψεων μου στο κείμενο που συζητάμε για να διευκρινίσω μερικά πράγματα. Από το ξαφνικό πισωγύρισμα της παρωχημένης πρότασης που επανέφερε μετά από αρκετούς μήνες ο Νίμιτς, συμπεραίνω οτι υπάρχει διάσταση τακτικής ανάμεσα στις δύο φράξιες στο εσωτερικό της Νεοταξικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

  Από τη μιά έχουμε την ανερχόμενη δύναμη των Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ και Τζώρτζ Σόρος τα συμφέροντα των οποίων πρακτορεύει ο υπάλληλός του δεύτερου, ο Μάθιου Νίμιτς, δήθεν για λογαριασμό του ΟΗΕ. Από την άλλη έχουμε την απερχόμενη καγκελλαρία των Νεοσυντηρητικών του Μπούς και της Κοντολύσσας που προσπαθεί καθυστερημένα να περισώσει την παραπαίουσα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, την οποία χαντάκωσαν ανεπανόρθωτα οι Νεοσυντηρητικοί με τον εξωφρενικό φιλοτουρκισμό τους στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το νόημα είχε και η προτροπή της Κοντολύσσας στους αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ πριν δυό βδομάδες να “μην οδηγήσουν τους Ελληνες φίλους μας στη πολιτική αυτοκτονία”.

  Η Ντόρα έπιασε το υπονούμενο. Δηλαδή κατάλαβε οτι μια πρόωρη κατάρρευση του Καραμανλή από την επίθεση διαρκείας των εθνομηδενιστών Αλαβάνου-Τσίπρα-Γιωργάκη θα συμπαρασύρει και τις δικές της φιλοδοξίες στην αφάνεια. Αποφάσισε λοιπόν να το παίξει και αυτή “σκληρή”, αποδέχόμενη όπως-όπως τον παραμερισμό του χυδαίου υβριστή των Ελλήνων, Νίμιτς, από τους “Νατοϊκούς” της Κοντολύσσας, και ερχόμενη σε απευθείας επικοινωνία με τα Σκόπια, υπο την αιγίδα του Φρήντ.

  Όταν όμως η άλλη Αμερικανόφωνη φράξια άρχισε πάλι να τρίζει τα δόντια στην Ελλάδα, με τον αναμηρυκασμό της “τελικής” πρότασης Νίμιτς, για “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, η Ντόρα έχασε την ευκαιρία να ξεφορτωθεί, μια και καλή, τον “μεσολαβητή” της συμφοράς. Μπορούσε δηλαδή να πεί, “Σόρρυ Μίστερ Νίμιτς, εμείς έχουμε απορρίψει προ πολλού αυτή τη μπούρδα, και κανείς άλλος δεν αποδέχεται καμιά από τις 5 τριπλές ονομασίες του νέου Σχέδιου-Κοροϊδία που μας ξεφούρνησες πριν τρείς βδομάδες. Τώρα πάμε για λύση μέσα από το ΝΑΤΟ.” Δεν το είπε όμως. Έτσι έχασε άλλη μια ευκαιρία να ξεστομίσει ένα τεταρτημόριο του “όχι” και, αντίθετα, άφησε να αιωρείται ξανά η ελπίδα των Σκοπίων για νέο ξεφτίλισμα της Αθήνας με σκλήρυνση των θέσεων τους.

  Συμπέρασμα: Αν δεν επέμβει πάλι σωτήρια η …Κοντολύσσα μέχρι τις 2 Απριλίου, το μπαλάκι περνάει πλέον στα χέρια του Καραμανλή. Εδω που τα λέμε, αυτός δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα αν τηρήσει αγέρωχη στάση στο Συμβούλιο Κορυφής του Νάτο. Ίσως μάλιστα κερδίσει και την υστεροφημία που δεν του αξίζει, όπως είπε ο Γιανναράς. Το χειρότερο πάντως σενάριο θα είναι να αφήσει πάλι ο Καραμανλής την εκκρεμότητα του ονόματος στις ανθελληνικές ορέξεις των Τσίπρα-Γιωργάκη.

 7. Γιώργος Μάτσος says:

  Να επέμβει “σωτήρια” η Κοντολίζα;;… Σωτήρια;;; Τι εννοείς;

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.