Κοσσυφοπέδιο: οι Άγιοι Τόποι των Σέρβων

Εκτός της απαράδεκτης καταστρατήγησης της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους, η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου μας ενδιαφέρει και για έναν επιπλέον λόγο: η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του συνιστά (συν τοις άλλοις) και σε αρπαγή των Αγίων Τόπων των εν Χριστώ Ορθοδόξων αδελφών Σέρβων. Το Pec, περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το αντίστοιχο του Αγίου Όρους των Σέρβων. Είναι η Μοναστική τους Πολιτεία. Η σημασία του Κοσσυφοπεδίου για τους Σέρβους είναι τεράστια.

Αντιδρά η Σερβική Εκκλησία με την ανεξαρτησία, 17.02.08

  Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε, σήμερα ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η αφαίρεση του Κοσόβου από την Σερβία συνιστά συνιστά παραβίαση, χαρακτηριστική περιόδων κατοχής και τυραννίας.
  Επίσης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπερασπιστεί άμεσα και να προστατεύσει τα καταπατημένα ανθρώπινα, θρησκευτικά και κρατικά δικαιώματα της Σερβίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της.Ακόμη σε έκτακτη ανακοίνωσή της, σήμερα, στο Βελιγράδι, η Ιερά Σύνοδος τόνισε ότι το Κόσσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού και όλων των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και τα δικαιώματα των εθνών.
  Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει “Κάθε άλλη απόφαση θα πέσει πάνω στη δικαιοσύνη του Θεού και του ανθρώπου και συνιστά παραβίαση με μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη”, τόνισε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος χθες βρέθηκε στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών με αφορμή την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

O Μόσχας Αλέξιος για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, 24.02.08

  Για ακόμη μια φορά ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιος Β΄, πήρε θέση όσο αφορά το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προχθές στην Μόσχα.Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, να σχολιάσει την απόφαση για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου δήλωσε: “αυτό είναι ένα αντί-ιστορικό γεγονός που ανατρέπει την παγκόσμια ισορροπία, και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ τραγικά γεγονότα, σε πολλά σημεία του πλανήτη όπου τα αυτονομιστικά αισθήματα αιωρούνται”.
  Επίσης ο κ. Αλέξιος αναφέρθηκε και στην ομιλία που είχε κάνει στην Κοινοβουλευτική συνέλευση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2007 τονίζοντας “οι συνήγοροι που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ήταν άνθρωποι που δεν είχαν πάει ποτέ στο Κόσσοβο, δεν ξέρανε καν την ιστορία του τόπου αυτού, αλλά και δεν ήξεραν τι σημαίνει το Κόσσοβο για τους Σέρβους“.
  Τέλος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος Β΄ ανέφερε πως ένας τεράστιος αριθμός Ορθοδόξων Εκκλησιών και Μοναστηριών στο Κόσσοβο, που είναι “μέρος της γενικής Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς” υπό την αιγίδα της UNESCO “είχαν και έχουν καταστραφεί”.

O Τσεχίας Χριστόφορος για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, 02.03.08


  Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Τσεχίας κ. Χριστόφορος με αφορμή την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, απέστειλε επιστολή υποστήριξης στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλο και προς όλο τον Σερβικό λαό.Ο κ. Χριστόφορος στην επιστολή του τονίζει στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλο:«επιτρέψτε μου να εκφράσω την υποστήριξη μου στην Αγιότητα σας, σ΄ αυτές τις ημέρες αγωνίας που περνάει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και ολόκληρος ο Σερβικός λαός».Στην συνέχεια ο Προκαθήμενος της Τσεχικής Εκκλησίας κ. Χριστόφορος τονίζει πως «ο κλήρος, και το ποίμνιο μας θα συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία, και μ΄ αυτό τον τρόπο θα δείξουν πως δεν συμφωνούν με την παραβίαση των σερβικών συνόρων».

  Τέλος ο κ. Χριστόφορος υπογραμμίζει πως δείχνουμε αλληλεγγύη στην Σερβική Εκκλησία και στον Σερβικό λαό, και προσευχόμαστε με όλη την δύναμη της καρδίας μας στον Θεό, με σκοπό να φέρει μια δίκαιη λύση στο Κόσσοβο αλλά και να αποτρέψει οποιοδήποτε ξέσπασμα βίας».

Ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας – 28 Φεβρουαρίου 2008

  Κατά την σημερινή πρώτη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τεθέντος προ της Ημερησίας Διατάξεως, υπό Συνοδικού Συνέδρου, του ζητήματος των Σκοπίων, επηκολούθησε ευρεία συζήτηση υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου και πάντων των Συνοδικών Συνέδρων και τελικώς διετυπώθη η ακόλουθη τοποθέτηση:
  Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που θέτουν σε δοκιμασία τόσο τις ευαισθησίες του Ελληνικού Λαού, με τις οποίες η Ελλαδική Εκκλησία είναι ζυμωμένη, όσο και το θεόσδοτο μεγάλο αγαθό της ειρήνης.Στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, που απαιτούν ενότητα, ομοψυχία, ωριμότητα και σύνεση, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου με την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του καλυτέρου δυνατού αποτελέσματος.Απευθύνει επίσης έκκληση για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητος, για τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, για την εξασφάλιση των συνόρων μας και για την διαφύλαξη της ορθοδόξου χριστιανικής κληρονομιάς, η οποία άλλωστε αποτελεί ουσιώδες μέρος του παγκοσμίου πολιτισμού.Χρέος όλων μας οι προσευχές προς τον Άγιο Θεό για την διαφύλαξη της ειρήνης και της δημιουργικής συνεργασίας των λαών.

  Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

4 Responses to “Κοσσυφοπέδιο: οι Άγιοι Τόποι των Σέρβων”

 1. Δείτε ένα βίντεο με τη συμπεριφορά των Αλβανών Κοσοβάρων στις Ορθόδοξες Εκκλησίες

  http://library.antibaro.gr/video/other/KosovoChurchDesecration2.wmv

 2. Πατριώτης says:

  Και ασφαλώς αυτά δεν είναι τα χειρότερα. Δεν είναι «τίποτα» μπροστά στην πλήρη καταστροφή μόνών και τους βιασμούς καλογραιών. Όμως, ο αρχηγός αυτών των αλητών, ο Θάτσι, αντί να καθίσει στο σκαμνί, σήμερα είναι πρωθυπουργός του Κοσόβου!

  Διαβάστε κι εδώ.

 3. age says:

  το blog που έθεσες πατριώτη είναι κατατοπιστικότατο μπορώ να πω.

 4. Πατριώτης says:

  Ναι, σίγουρα είναι ενδιαφέρον, διότι πρέπει να ξέρουμε το ποιος είναι ποιος (και ΤΙ, θα έλεγα).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.