Απάντηση της Ακαδημίας Αθηνών στην προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Η απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών για την αποκατάσταση της μνήμης του Κ. Καραθεοδωρή


“Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τους Αρχαίους Κλασσικούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1917 κατέλαβε (ως διάδοχος του περίφημου Felix Klein) την έδρα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Gόttingen, την λαμπρότερη τότε έδρα Μαθηματικών στην Υφήλιο. Επίσης είναι πασίγνωστα τα άκρως κολακευτικά επιστημονικά σχόλια του Einstein γι’ αυτόν, ενώ ο Behnke αναφέρει ότι: “Ο Κ. Καραθεοδωρή είναι – με διεθνή μέτρα- ο μεγαλύτερος μαθηματικός αυτής της εκατονταετίας”.Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η προσφορά του Καραθεοδωρή στο Ακαδημαϊκό γίγνεσθαι της Ελλάδος. Το 1913 σε συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Ακαδημαϊκό Γεώργιο Στρέϊτ, προτείνει την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη. Ο Στρέϊτ συμφωνεί και ο Καραθεοδωρή συντάσσει σχέδιο οργανισμού για το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο. Το 1919 συναντάται κατόπιν προσκλήσεως στο Παρίσι με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος του αναθέτει την σύνταξη υπομνήματος για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Σμύρνη.

Ακολούθως υποβάλλει πλήρες σχέδιο λειτουργίας του Πανεπιστημίου αυτού και προτείνει την πρώτη ομάδα διδασκόντων καθηγητών. Επίσης φροντίζει να εφοδιασθεί το Πανεπιστήμιο με μια σημαντική βιβλιοθήκη και με 8000 όργανα Φυσικής και Χημείας. Αργότερα, μετά τα θλιβερά γεγονότα που επακολούθησαν, αγωνίζεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του χαμού της Σμύρνης για να διασώσει ό,τι ήταν δυνατόν από το πολύτιμο υλικό του Πανεπιστημίου. Ο Αμερικάνος Πρόξενος της Σμύρνης G. Horton, μαρτυρεί: ” Ένας από τους τελευταίους Έλληνες που είδα στους δρόμους της Σμύρνης, πριν την είσοδο του Τουρκικού Στρατού, ήταν ο Καραθεοδωρή. Μαζί με αυτόν “αναχώρησε” και η ενσάρκωση του ελληνικού πνεύματος και του Πολιτισμού”. Το 1930 υποβάλλει στην Ελληνική Κυβέρνηση μελέτη με τίτλο “Περί της αναδιοργανώσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών”, η οποία απετέλεσε την βάση του νόμου 5343 του 1932, βάσει του οποίου ελειτούργησαν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μέχρι την ψήφιση του νόμου – πλαισίου του 1982.Η ουσιαστική σχέση του Κ. Καραθεοδωρή με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της εκφράζεται επιγραμματικά από το μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Oskar Perron, ο οποίος αναφέρει: “… ως ανήκων στο Ελληνικό Έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της Κλασσικής Ελλάδας”.Ο Κ. Καραθεοδωρή παρέμεινε στην Γερμανία κατά το χρονικό διάστημα 1930- 1945. Κατά την περίοδο αυτή όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με τον ναζισμό, αλλά διατήρησε στο έπακρον την αξιοπρέπειά του και την αγάπη του προς την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο καθηγητής S. Segal, στο βιβλίο του “Μαθηματικοί κάτω από τους Ναζί” (2003) αναφέρεται επανειλημμένως στο όνομα του Καραθεοδωρή, χωρίς όμως να αφήνει ουδεμία αιχμή εναντίον του για φιλοναζισμό (σε αντίθεση για πολλούς άλλους γνωστούς μαθηματικούς εκείνης της εποχής). Επίσης, ο καθηγητής Ν. Κριτικός, γνωστός για το δημοκρατικό του φρόνημα, σε άρθρο του το 1950, αναφέρει: ” … τον θυμάμαι στην αρχή του Α? Παγκοσμίου Πολέμου να προλέγει την ήττα της Γερμανίας και στην χιτλερική περίοδο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να προβλέπει την επίθεση του Χίτλερ και την τελική του καταστροφή με ένα κύρος που συγκλόνιζε τους μορφωμένους Γερμανούς… Για την πατρίδα του στην Ελλάδα έτρεφε απέραντη αγάπη…”. Τα παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με ανακριβείς κατηγορίες και αυθαίρετες και μειωτικές για τον Καραθεοδωρή απόψεις που υπάρχουν στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο της κυρίας Μαρίας Γεωργιάδου.Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε (και δια αυτού του τρόπου τιμήθηκε) τον μεγάλο Έλληνα, εκλέγοντάς τον ως το πρώτο τακτικό μέλος της, αμέσως μετά την ίδρυσή της στις 28 Νοεμβρίου 1926″.
Πηγή: Η απόφαση της Συγκλήτου της Ακαδημίας Αθηνών για την αποκατάσταση της μνήμης του Κ. Καραθεοδωρή

Οι γνωστοί κονδυλοφόροι έσπευσαν άμεσα σε βοήθεια του εγχειρήματος σπίλωσης απολογούμενοι για λογαριασμό της συγγραφέως Μαρίας Γεωργιάδου και στηλιτεύοντας την Ακαδημία Αθηνών, επειδή τον τελευταίο καιρό, με αφετηρία την συντριπτική κριτική κατά του βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, έχει αρχίσει επί τέλους να κάνει το καθήκον της υπερασπιζόμενη την ελληνική εγκεφαλοκρηπίδα.

Η εμπάθεια του κονδυλοφόρου είναι θλιβερή, όπως και οι λόγοι για τους οποίους σπεύδει να μαζέψει τα απόνερα για λογαριασμό της “φιλότιμης” συγγραφέως. Τα κίνητρα προδίδονται από την έντονη επιθυμία του κάθε εμπαθούς κονδυλοφόρου, να πολεμήσει την Άκρα Δεξιά (αντιγράφω τα παρακάτω χαρακτηριστικά χωρία από το άρθρο του κ. Τάκη Καμπύλη στην εφημερίδα ‘Καθημερινή’ Ο Καραθεοδωρή, οι Ναζί και η Ακαδημία Αθηνών):

“Στη «συνείδηση» της αγοραίας ελληνολατρείας ο μεγάλος Καραθεοδωρή έχει μυθοποιηθεί περίπου ως ο Μέγας Αλέξανδρος των σύγχρονων μαθηματικών και μάλιστα έχει πολλές φορές υπερτονιστεί η συμβολή του στη διατύπωση της θεωρίας της σχετικότητας από τον Αϊνστάιν.”

“Και η προσπάθεια από εθνικιστικούς κύκλους να ενταχθεί σ’ ένα αιώνιο πάνθεον «Μεγαλοϊδεατισμού» ουσιαστικά δημιούργησε αντί για την εικόνα, την αγιογραφία ενός σημαντικού επιστήμονα.”

Αυτό ενόχλησε τον κ. Καμπύλη και τον κάθε κύριο που πιάνει μια γραφίδα για να επικουρήσει το έργο του Ιού και του κάθε Ιού από τα πόστα των “εκσυγχρονισμένων” εφημερίδων του νυν μεσαίου κεντροδεξιού χώρου: Ότι κάποιοι εθνικιστές αγιοποίησαν τον Καραθεοδωρή! Η αντίδρασή τους είναι πιο κατακριτέα και από την τάση εκείνων των απίστευτων τύπων που φθάνουν να μιλούν για Αρχαίους Έλληνες στον πλανήτη Άρη και άλλα κουφά: ο Καραθεοδωρή στα πλαίσια της εφαρμογής των σχεδίων αντεπίθεσης στους εθνικιστές όχι μόνον ήταν συνεργάτης των Ναζί, αλλά και Οθωμανός (!), έτσι για να μπουν στο μάτι των υπερπατριωτών που φανατικά καταπολεμούν.

Η υστεροφημία και το επιστημονικό έργο ενός σπουδαίου συμπατριώτη μας γίνεται όπλο ιδεολογικής και άλλης προπαγάνδας στα χέρια κάθε λογής ηλιθίων…

Το παρόν, και πολύ φοβούμαι και το μέλλον της Χώρας, τούς ανήκει..

Tags: , , ,

2 Responses to “Απάντηση της Ακαδημίας Αθηνών στην προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή”

  1. Πραΰθυμος says:

    Δὲν εἶναι ἡ πρώτη φορά -καὶ δυστυχῶς δὲν θὰ εἶναι καὶ ἡ τελευταία- ποὺ κάποιος ἄγνωστος ἴσως ἀκόμη καὶ στὴν φυσικὴ του μητέρα, (Καμπύλης εἴπαμε πὼς λέγεται ἣ κάπως ἔτσι…) καταφέρεται μὲ συμπλεγματικὸ μένος έναντίον μιᾶς μαθηματικῆς μεγαλοφυίας παγκοσμίου βεληνεκοῦς. Τὸ χείριστον στὴν ὑπόθεση εἶναι πὼς οἱ συκοφάντες παντὸς Ἑλληνικοῦ δὲν μπαίνουν στὸν κόπο νὰ μελετήσουν -ἔστω χονδροειδῶς- κάποιες βιογραφικὲς πληροφορίες (ἔτσι καὶ ἀλλιῶς τὰ μαθηματικὰ τοῦ Καραθεοδωρῆ καὶ ἰδίως ἡ γεωμετρικὴ θεμελίωση τῆς θερμοδυναμικῆς δὲν εἶναι προσιτὰ στοὺς Καμπύληδες καὶ στὶς Γεωργιάδηδες) τοῦ πρὸς σπίλωσιν ἀτόμου. Ἂν εἶχαν κἀμει τὸν κόπον θὰ ἔβλεπαν πὼς τὸ διδακτορικὸ τοῦ Καραθεοδωρῆ ἔγινε μὲ ὲπιβλέποντα τὸν ἑβραϊκῆς καταγωγῆς Minkowski, ἡ δὲ μαθηματικὴ σχολὴ ποὺ ἀκολουθοῦσε ὁ άνυπέρβλητος Ἕλληνας μαθηματικὸς εἶχε δημιουργηθεῖ ὡς ἐπὶ το πολὺ ἀπὸ Ἑβραίους. Κανεὶς δὲν ἀμφισβητεῖ τὴν συναισθηματικὴ σχέση του μὲ τοὺς συναδέλφους καὶ συνεργάτες του οὔτε βεβαίως τὸν αὐτονόητο θαυμασμὸ του πρὸς τὸν ἑβραῖο δάσκαλό του. Γιὰ νὰ προσάψει λοιπὸν κανεὶς στὸν Καραθεοδωρὴ φιλοναζιστικὰ αἰσθήματα πρέπει ἐκτὸς ἀπὸ ἀγρἀμματος καὶ ἀπληροφόρητος νὰ εἶναι καὶ ἠλίθιος, στοιχεῖα ποὺ μἀλλον εἶναι ἐξεχόντως εὐδιάκριτα στοὺς ἀσήμαντους ἐπικριτὲς του. (Φανταστεῖτε πὼς ἐνῷ τὸν κατηγοροῦν γιὰ φιλοναζιστικὴ στάση, παραδέχονται τὴν συνεργασία του μὲ τὸν ἑβραῖο Einstein!!… ἀντίφαση μέχρι παράνοιας…)
    Δυστυχῶς, σύντομα θὰ φθάσουν στὸ ἔσχατο σημεῖο ἀναισχυντίας νὰ ποινικοποιηθεῖ καὶ ἡ ἑλληνικὴ καταγωγή…

    Τὸ παρήγορο εἶναι ὅτι τὰ “θεωρήματα τοῦ Καραθεοδωρῆ” θὰ διδάσκονται ὡς κτῆμα ἐς ἀεὶ στὶς μαθηματικὲς σχολὲς εἰς μνημόσυνον αἰώνιον, ἐνῶ τὰ ὅσα γράφονται ἀπὸ οὐτιδανοὺς homunculos γονατογραφημάτων περιέρχονται στὴ λήθη καὶ τὸ πολύ-πολύ νὰ προσελκύσουν στὸ μέλλον τὸ ένδιαφέρον ψυχιάτρων ποὺ ἀναζητοῦν στὰ ἄθλια γραπτὰ τους παραδείγματα συμπλέγματος κατωτερότητας.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.