Δημοσκόπηση για την Ευρώπη

Το Αντίβαρο ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση  σ στον κεντρικό του ιστοχώρο.

Τα σοβαρά ζητήματα συνήθως περνάνε απαρατήρητα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όμως δεν παύουν να είναι ικανά να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ερώτημα:

Οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί απέρριψαν με δημοψήφισμα το Ευρωσύνταγμα. Τώρα οι Ιρλανδοί απορρίπτουν την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕE. Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η αρνητική στάση μιας σημαντικής μερίδας ευρωπαίων πολιτών;


Απαντήσεις:

4 Responses to “Δημοσκόπηση για την Ευρώπη”

 1. Πατριώτης says:

  Πιστεύω ότι δεν είναι ένας λόγος μόνο, αλλά συνδυασμός. Για να μην μακρηγορήσω, θα πάρω από τις παραπάνω απαντήσεις τις εξής:
  1) Προτιμούν μία Ευρώπη των εθνικών κρατών και όχι μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη
  2) Θεωρούν ότι η Ευρώπη οικοδομείται ερήμην των πολιτών της (δημοκρατικό έλλειμμα)
  3) Διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ευρ. Ένωσης
  4) Διαφωνούν με την ένταξη νέων χωρών στην Ευρ. Ένωση (π.χ. Τουρκία)

  Η απάντηση “Αισθάνονται ότι απειλείται η θρησκευτική και πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα” (2) είναι σχετική με την (1).

  Επειδή, όμως, έχουν γίνει 3 μόνο δημοψηφίσματα μέχρι τώρα, δεν γνωρίζομε τι θα απαντούσαν οι υπόλοιποι λαοί. Δεν γνωρίζομε καν αν είχαν (έχουν) επαρκή ενημέρωση για το αντικείμενο, επί του οποίου καλούνται να αποφανθούν. Αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα των εχθρών των δημοψηφισμάτων, ιδίως μάλιστα αν πρόκειται για ζήτημα, το οποίο απαιτεί ειδικές γνώσεις, όπως η ένταξη ή όχι μίας χώρας στην ευρωζώνη.
  Επίσης, τα κριτήρια κάθε λαού μπορεί να είναι και διαφορετικά.

 2. s399 says:

  Είναι αυτονόητο ότι η αρνητική στάση των Ευρωπαίων πολιτών προς τη “Συνθήκη” οφείλεται σε πολλούς λόγους. Γι’ αυτό η δημοσκόπηση θα είχε περισσότερο νόημα αν επέτρεπε ταυτόχρονη επιλογή πολλών απαντήσεων.

  Προσωπικά εκφράζομαι από όλους τους λόγους που παρατίθενται στη δημοσκόπηση, με κάποια επιφύλαξη για τη δήλωση ότι:
  “η Ευρ. Ένωση έχει καταντήσει ένα εξάρτημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”.
  Αναμφίβολα η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών (ερήμην των λαών) διακρίνεται από αλλαζονεία και υποκρισία, συχνά παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου (π.χ. πόλεμος εναντίον Σερβίας, αναγνώριση Κοσσυφοπεδίου) και συχνά εκτελείται κατόπιν πιέσεων και εκβιασμών της Ουάσιγκτον. Η κλίκα των Βρυξελλών, όμως, κατά τα φαινόμενα έχει στόχο τη δική της εξέλιξη σε κέντρο άσκησης εξωτερικής πολιτικής με ισχύ ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ και συνεπώς η μερική ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον κατανοείται καλύτερα ως τακτική επιλογή παρά ως υποταγή.

 3. Η πολλαπλή επιλογή δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τεχνικούς λόγους. Σε επόμενες δημοσκοπήσεις, ίσως βρεθεί λύση.

  Υπήρχε αρχικά μία επιλογή “όλα τα παραπάνω”, αλλά αφαιρέθηκε επειδή θα συγκέντρωνε -λογικά- τις περισσότερες απαντήσεις, αλλά δε θα έδινε κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα.

  Έτσι, τέθηκαν οι απαντήσεις όπως τις βλέπετε, για να δούμε ποιο από αυτά τα στοιχεία θεωρείται από τους αναγνώστες ως το πρώτο ιεραρχικά, το κυρίαρχο, το σημαντικότερο.

  Τέλος να πω ότι δε συμφωνώ πως η θρησκευτική/πολιτισμική ιδιαιτερότητα είναι το ίδιο στοιχείο με την υποχώρηση των εθνικών κρατών έναντι της ομοσπονδίας.

  Κατ’ αρχάς δεν είναι ούτε ικανή, ούτε αναγκαία συνθήκη της ομοσπονδίας να οδηγήσει σε απώλεια της ιδιαιτερότητας. Δηλαδή, αφ’ ενός κάποιοι νιώθουν τα κύματα της απώλειας χωρίς να έχει προχωρήσει η ομοσπονδιοποίηση, αφ’ ετἐρου άλλοι πιστεύουν ότι ούτε η ενδεχόμενο “ομοσπονδοποίηση” θα οδηγήσει απαραίτητα εκεί.

  Εδώ ενδιαφέρει που δίνεται η έμφαση από τους αναγνώστες, ποιο προκρίνεται ως το κυρίαρχο στοιχείο, ασχέτως αν σε όλες τις απαντήσεις βρίσκουμε μέρος της πραγματικότητας.

 4. Πατριώτης says:

  Όπως και αλλού έχω γράψει, η ομοσπονδοποίηση συμβάλλει στην απώλεια της ιδιαιτερότητας. Ήδη αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό με το κοινοτικό κεκτημένο της ελευθέρα διακινήσεως και εγκαταστάσεως των πολιτών. Αυτό ήθελα να πω γράφοντας «Η απάντηση “Αισθάνονται ότι απειλείται η θρησκευτική και πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα” (2) είναι σχετική με την (1).
  Να επαναλάβω ότι, κατά την άποψή μου, η ΕΕ είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Νέας Τάξης, η οποία αποβλέπει στον εκμηδενισμό της εθνικής συνείδησης. Επίσης, ο s399 έχει δίκιο σχετικά με την απαράδεκτη εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα γίνεται αυτό αισθητό με τον ανεπίτρεπτο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και την αναγνώριση του μονομερώς αποσχισμένου Κοσόβου υπό την ηγεσία του πρώην αρχηγού του UCK. Κι εγώ θα ψήφιζα αρνητικά, αν γινόταν δημοψήφισμα.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.