Κοινή άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ στον ελληνικό εναέριο χώρο ενόψει σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράν!

Αυτή κι αν είναι είδηση που δεν είδε καθόλου το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα! Όμως το κύρος της Neue Zürcher Zeitung δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την εγκυρότητά της. Σύμφωνα με online ανταπόκριση της εφημερίδας, το Ισραήλ πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα μεγάλη αεροπορική άσκηση στον ελληνικό εναέριο χώρο με 100 συνολικά F-16 και F-15 της αεροπορίας του, καθώς και ελικόπτερα διάσωσης προσωπικού, με στόχο την προετοιμασία του για επίθεση κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή την κοινή άσκηση. Πρόκειται ασφαλώς για εξέλιξη με γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας.

http://www.nzz.ch/nachrichten/international/israel_bereitet_sich_angeblich_auf_angriff_auf_iran_vor_1.764670.html

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε σχετικό ρεπορτάζ των New York Times. Παρά την επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά (την οποία δεν είδα δημοσιευμένη σε κανένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο), η ισραηλινή πλευρά δεν έχει προβεί σε καμία επιβεβαίωση μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τους New York Times, η ισραηλινή αεροπορία σχολίασε ότι τέτοιες εκπαιδευτικές αποστολές λαμβάνουν χώρα συχνά και αποσκοπούν στη διασφάλιση της άμυνας της χώρας. Εντούτοις, οι ανταποκρίσεις θεωρούν δεδομένο ότι η άσκηση σχετίζεται με την προετοιμασία των Ισραηλινών για προληπτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Θεωρούν όμως παράδοξο, ότι αυτό συμβαίνει σε περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ έχει συνάψει συμφωνία εκχειρίας με τη Χαμάς και διαπραγματεύεται με τη Συρία.

Πιο εντυπωσιακό πάντως από την ίδια την άσκηση είναι η μέχρι στιγμής αποσιώπησή της στην Ελλάδα, παρά το ότι αναγράφηκε στα διεθνή μέσα.

14 Responses to “Κοινή άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ στον ελληνικό εναέριο χώρο ενόψει σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράν!”

 1. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση που το είδα στο BBC αλλά πουθενά στα ελληνικά ΜΜΕ!

  Δείτε εδώ

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/7465170.stm

 2. Πατριώτης says:

  Εδώ νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια την εφήμερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, η οποία το είχε δημοσιεύσει από τις 12/6/08.

  Το Ισραήλ έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια άριστη συνεργασία με την Τουρκία στον στρατιωτικό τομέα, γι αυτό μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Εάν πρόκειται για προετοιμασία επίθεσης στο Ιράν, γιατί επέλεξαν να κάνουν άσκηση μ’ εμάς; Δεν είναι περίεργο;

 3. Πατριώτης says:

  Και το σημερινό της δημοσίευμα.

 4. Γιώργος Μάτσος says:

  Σε τι χώρα ζούμε τέλος πάντων; Γιγαντιαία, λέει, 15νθήμερη, λέει, 10 μαζικές εκπαιδευτικές αερομαχίες, λέει, μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών αεροσκαφών και τα λοιπά! Και να μην υπάρχει ούτε μια λεξούλα τόση δα, μια κάποια ενημέρωση στον τύπο, που αποκλείεται να του διέφυγε, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της “Πατρίς”.

  Στο ερώτημά σου, Πατριώτη, νομίζω ότι από τα στοιχεία που μας δίνουν τα δημοσιεύματα, η απάντηση είναι η απόσταση Ελλάδας – Ισραήλ που είναι αντίστοιχη με την απόσταση Ισραήλ – Ιράν.

  Με δεδομένο τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο πρόκειται για σοβαρότητη εξέλιξη, διότι είναι καθαρά διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πάντως ότι η συνεργασία με το Ισραήλ, με δεδομένη την περιφερειακή ισχύ του, αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας και ασχέτως των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο. Η περίπτωση της Τουρκίας έχει δείξει ότι μπορείς να έχεις καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και να έχεις ταυτόχρονα και καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Άλλωστε, οι ισραηλινοσυριακές διαπραγματεύσεις γίνονται σε μεγάλο βαθμό με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

  Αλλά δεν θα έπρεπε, έστω, λίγο, να υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα; Να υπάρχει τοποθέτηση για τις συνέπειες, κάποια ενημέρωση από δημοσιογραφούντες ειδικιούς για τη συνεργασία, για τα ωφέλη που προσδοκά η Ελλάδα από αυτήν, για τους κινδύνους από ενδεχόμενη διατάραξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο κλπ.;

  Σε τι χώρα ζούμε τελικά;;;!

 5. Υπήρχε και αυτό από το Φεβρουάριο.

  Το βρήκα διαβάζοντας τις νέες αναρτήσεις από το συναθροιστή

 6. Γιώργος Μάτσος says:

  Κι ο σημερινός Ριζοσπάστης το έχει πρωτοσέλιδο, λαύρος κατά της άσκησης. Μόνον ο Ριζοσπάστης μου φαίνεται το αναδεικνύει το ζήτημα.

 7. Πατριώτης says:

  Αλήθεια, πολλές φορές γίνεται αναφορά στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο. Όμως, ήταν πάντα οι Άραβες «φίλοι» μας; Διαβάστε το άρθρο αυτό στην «ΝΟΗΤΙΚHN ΑΝΤΙΣΑΣΙN» και σκεφτείτε το ξανά.

  Κατά τ’ άλλα, τι να πει κανείς για το ελληνικό κράτος και τα κατά το μάλλον ή ήττον χειραγωγούμενα ΜΜΕ.

 8. Πατριώτης says:

  Μερικές ύστερες σκέψεις σχετικά με τον σκοπό της ασκήσεως:

  Γράφει ο Γ.Μ.: “Στο ερώτημά σου, Πατριώτη, νομίζω ότι από τα στοιχεία που μας δίνουν τα δημοσιεύματα, η απάντηση είναι η απόσταση Ελλάδας – Ισραήλ που είναι αντίστοιχη με την απόσταση Ισραήλ – Ιράν.”

  Είναι αυτά τα περίπου 1400 χλμ., τα οποία χωρίζουν το Ισραήλ από την περσική πόλη Natanz, η οποία είναι το κέντρο του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν. Αν όμως η άσκηση ήταν prova generale για μία επίθεση:
  1) Δεν θα μπορούσαν να διανύσουν αυτά τα 1400 χλμ. πετώντας πάνω από τουρκικό έδαφος, αφού παραδοσιακά πια με τους Τούρκους συνεργάζονται στρατιωτικά;
  2) Θα διατυμπάνιζαν τόσο πολύ την άσκηση –διότι την διατυμπάνισαν, έστω και αν ισχυρίζονται ότι ήθελαν να την κρατήσουν μυστική- και να στείλουν «μήνυμα» στον μελλοντικό τους στόχο; Το 1981, αν θυμάμαι καλά, είχαν βομβαρδίσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα έξω από την Βαγδάτη και το γνώριζε μόνον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες. Επί πλέον, το ιράν του 2008 δεν είναι Ιράκ του 1981. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. μετά από τόση δημοσιότητα, θα έχουν κάνει την Natanz αστακό.
  3) Εδώ βγαίνουν οι Αμερικανοί και κάνουν σχόλια (αυτά βέβαια είναι για το θεαθήναι) και «αναρωτώνται» κι αυτοί τι να σήμαινε η άσκηση, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.

  Με τα παραπάνω δεδομένα, σας μοιάζει εσάς αυτό με γενική δοκιμή για επίθεση; Και αν ναι, τότε εμείς τι θέλουμε να μπλέξουμε στην ιστορία αυτή και να μπούμε στο στόχαστρο των Ιρανών, οι οποίοι μπορούν να μας προξενήσουν μεγάλες ζημιές (δολιοφθορές, πυρκαγιές κλπ.), διότι έχουν τους ανθρώπους των εδώ;

 9. Γιώργος Μάτσος says:

  Καταρχάς θα πρέπει να πω ότι εγώ προσωπικά δεν είμαι επί της αρχής αντίθετος με τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Πρόκειται για ισχυρότατη περιφερειακή δύναμη, με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ. Συνεπώς, αν είναι μαζί μας, τόσο το καλύτερο για μας. Από την άλλη υπάρχει το ζήτημα των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο. Το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις Πατριώτη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από τη νομιμοφροσύνη μας στον αραβικό κόσμο. Αν και πιστεύω ότι υπάρχουν και ανακρίβειες στο συγκεκριμένο άρθρο (μόνον εγώ εντοπίζω μια-δυο από αυτά που γνώριζα ήδη, από τα γεγονότα που αναφέρει και πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες), ωστόσο το γενικό νόημα έχει βάση.

  Βέβαια, ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι ένα σοβαρότατο θέμα που πρέπει κι αυτό να ληφθεί υπόψιν.

  Από κει και πέρα, τα ερωτήματα που θέτεις είναι ορθότατα. Όμως, νομίζω ότι η άσκηση και λόγω της έκτασής της, αλλά και λόγω των δημοσιευμάτων του defencenet κλπ. αποδεδειγμένα δεν μπορούσε να μείνει μυστική. Επρόκειτο για μια τεράστια κινητοποιήση δυνάμεων που με τίποτα δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, πόσο μάλλον με τα σύγχρονα μέσα.

  Ώστε το ζήτημα περιστρέφεται γύρω από το τι ήθελαν να πετύχουν οι Αμερικανοί διατυμπανίζοντας την άσκηση. Να πω ότι εμένα μου έρχεται στο μυαλό το “σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει”; Όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολύ προσεκτική και κεραυνοβόλα στρατιωτική πολιτική του κράτους του Ισραήλ. Πιθανόν να ήθελαν να δώσουν έμφαση στην άσκηση για λόγους αντιπερισπασμού. Για να νομίζουν δηλαδή οι Ιρανοί άλλα και τελικά να τους “έρθουν” άλλα.

  Η Ελλάδα πιστεύω ότι μετά το “βέτο” είχε ανάγκη να δώσει στοιχεία νομιμοφροσύνης στις Η.Π.Α. και η βοήθεια που προσφέρει στο Ισραήλ είναι σίγουρα πολύ σημαντική για τις Η.Π.Α. Αν αυτό βοηθήσει στο να έχουμε την “κατανόηση” των Η.Π.Α. για το Σκοπιανό, τότε γιατί να είμαστε αντίθετοι; Καλώς ή κακώς, στην πολιτική δεν χωρούν και πολύ τα συναισθήματα.

  Πάντως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τον Οκτώβριο του 1973 που η Ελλάδα δεν επέτρεψε στους Αμερικανούς τη χρήση της Σούδας για να βοηθήσει το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Πώς άλλαξαν τα χρόνια, ε;

 10. Πατριώτης says:

  Μα ούτε εγώ είμαι αντίθετος σε στρατιωτική και όχι μόνο συνεργασία με το Ισραήλ. Δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Σε παρέπεμψα στο άρθρο, διότι ο πολύς κόσμος νομίζει ότι οι Άραβες μας ανταποδίδουν στο ακέραιο την «φιλία» μας, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτές τις ανοησίες πίστευε ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου και δεν άκουγε στον Καραμανλή, που τον παρότρυνε να είναι πιο συγκρατημένος. Θυμάσαι που ήθελε να φέρει τον Καντάφι στην Ελλάδα αρχές της δεκαετίας του ’80, στην πρώτη του θητεία και ο Καραμανλής, απ’ όσα διαβάζαμε την εποχή εκείνη, αναγκάστηκε να κάνει χρήση του βέτο που διέθετε τότε ο ΠτΔ; Διότι σαφώς θα μπαίναμε στην μαύρη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Αργότερα, βέβαια, ο Καντάφι ήλθε στην Ελλάδα και μάλιστα στην Κρήτη, αλλά πολύ αργότερα. Θυμάσαι τα πόσα προσφέραμε στον Αραφάτ μετά την εκδίωξη της Αλ Φατάχ από τον Λίβανο και πώς μας το ανταπέδωσε; Πήγε στην Λιβύη και μιλούσε για τους μουσουλμάνους «αδελφούς» του, τους Τούρκους, οι οποίοι δεν του είχαν προσφέρει το ελάχιστο στην λιβανέζικη περιπέτειά του. Μάλιστα είχε εκφράσει την προθυμία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς!!! «Βλέπε τα, Ανδρέα!», φερόταν να είχε πει ο Καραμανλής στον παπατζή.

  Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα: Λένε ότι στην άσκηση “Glorious Spartan” οι Ισραηλινοί έκαναν προσομοιώσεις βολής στόχου. Σιγά μην χρειάζονται προσομοιώσεις τέτοιου είδους οι εμπειρότατοι Ισραηλινοί πιλότοι, που μοιράζουν την τρίχα στα μαύρα μεσάνυχτα!! Σωστό ότι μπορεί να πρόκειται για παραπλανητική κίνηση.

  ”Πάντως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τον Οκτώβριο του 1973 που η Ελλάδα δεν επέτρεψε στους Αμερικανούς τη χρήση της Σούδας για να βοηθήσει το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Πώς άλλαξαν τα χρόνια, ε;
  Αυτό ξαναπές μου το. Μ’ αρέσει να τ’ ακούω! :-)

 11. Πατριώτης says:

  Ο Σάββας Καλεντερίδης φρονεί ότι κακώς μπλέξαμε σ’ αυτή την ιστορία. Τι να πω; Παλιός αξιωματικός της ΚΥΠ ήταν, γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν, ίσως να μπορεί να δει πράγματα που εμείς δεν βλέπουμε.

 12. Κύριε Μάτσο, ἐπὶ τοῦ συγκεκριμένου συμφωνῶ μαζί σας. (Καί, ἐπιτέλους, σὲ ἕναν δικτυακὸ χῶρο τὸ ζήτημα συζητεῖται χωρὶς κραυγές.) Πραγματικά, πρόκειται γιὰ ἕνα ἀκόμη δεῖγμα πολιτικῆς ἀνωριμότητος. Καὶ ἀπὸ κυβερνητικῆς πλευρᾶς, ἡ ὁποία καὶ ἀπέκρυψε τὸ ζήτημα καὶ γενικῶς ἐνεπλάκη μᾶλλον ἀσυλλόγιστα (πιθανῶς ἐπειδὴ ἁπλῶς μᾶς τὸ ζήτησαν οἱ Ἀμερικανοί, ἢ ἐπειδὴ «συμφέρει νὰ τὰ ἔχουμε καλὰ μὲ τὸ Ἰσραὴλ», χωρὶς νὰ ὑπάρχει συγκεκριμένη στρατηγικὴ γιὰ τὴν ἐξυπηρέτησι τῶν ἐθνικῶν μας συμφερόντων καὶ συγκεκριμένα ὀφέλη), καὶ ἀπὸ πλευρᾶς κατηγόρων, οἱ ὁποῖοι παρουσίασαν τὴν στρατιωτικὴ ἄσκησι σάν… πολεμικὴ ἐπίθεσι τῆς Ἑλλάδος κατὰ τοῦ Ἰράν καί… ἔγκλημα καθοσιώσεως κατὰ τῶν «ἀδελφῶν» Ἀράβων! (Καὶ σάν, ὅπως εἴπατε καὶ ἐσεῖς, τὸ νὰ ἔχουμε σχέσεις καὶ μὲ τὰ δύο μέρη νὰ ἐμποδίζῃ, ἀντὶ νὰ διευκολύνῃ, τὴν ὅποια συνεισφορά μας στὴν διευθέτησι τοῦ Μεσανατολικοῦ.) Ἀλλὰ ἐν ἔτει 2008 πολλοὶ ἀκόμη θεωροῦν ὅτι πρέπει νὰ εἴμαστε ἀντιαμερικανοὶ ἀπό… ἀντιαμερικανισμό, ἀντισραηλινοὶ ἀπὸ ἀντισιωνισμό, παλαιότερα ἀντιρῶσοι ἀπὸ ἀντικομμουνισμὸ ἢ ἀντισλαβισμό κ.ο.κ. Μόνο… φιλελληνισμὸ ἔχουμε ξεχάσει νὰ δείχνουμε, ἐνῷ ἀπὸ ἀντι- (γιὰ ὑποθέσεις ἄλλων) ἄλλο τίποτε! Φιλοαραβικότεροι τῶν Ἀράβων, φιλοσερβικότεροι τῶν Σέρβων (ὡς κράτος ἐννοῶ, δὲν μιλῶ γιὰ προσωπικὲς συμπάθειες) κ.ο.κ. Νά… ἐκμηδενίζουμε, στὰ λόγια, τὸ «κακὸ» Ἰσραήλ στὴν Μέση Ἀνατολή, χάριν τῶν Ἀράβων, ἀλλὰ νὰ ἀνεχόμαστε τὴν κ. Ρεπούση νὰ διδάσκει ὁλοκαύτωμα στὸ… νηπιαγωγεῖο (διαγράφοντας ὅμως τὴν Μικρασιατικὴ Καταστροφὴ) καὶ τὸν κ. Δημητρᾶ νὰ μᾶς ἐλέγχει ἐπὶ «ἀντισημιτισμῷ» καὶ ὅ,τι ἄλλο! Μοῦ θυμίζουν πολλοὶ ἐκείνους τοὺς ἀφελεῖς κομμουνιστὲς ἐπὶ Σοβιετίας ποὺ ἔκαναν διαδηλώσεις γιὰ τὴν Κούβα καὶ τὴν Νικαράγουα, ὅταν χανόταν ἡ Κύπρος, ἡ Βόρειος Ἤπειρος, ἡ Θράκη – γιὰ τὰ ὁποῖα δὲν εἶχαν πεῖ ποτὲ λέξι. (Καὶ τὴν ἀπόρριψι προτάσεων στρατιωτικῆς συνεργασίας μὲ τὸ Ἰσραήλ (ἡ ὁποία, ἀργότερα, ἀφοῦ ἐμεῖς τὴν ἀπορρίψαμε, προσεφέρθη στὴν Τουρκία) χάριν θεατρικῶν ἐναγκαλισμῶν μὲ τὸν Ἀραφὰτ καὶ τριτοδρομικοῦ πατριωτικολαϊκισμοῦ γιὰ ἐσωτερικὴ κατανάλωσι.)

  Πότε θὰ ὡριμάσῃ ἐπιτέλους ἡ ἐξωτερική μας πολιτική; (Καὶ δυστυχῶς τέτοια ἀνωριμότης ἐμφανίζεται καὶ στὸν πατριωτικὸ χῶρο καὶ σὲ ὁλόκληρο τὸ πολιτικὸ φάσμα, ἀπὸ τὴν ἄκρα δεξιὰ μἐχρι καὶ τὴν ἄκρα ἀριστερά. Καὶ τὰ γράφω ὅλα ἐτοῦτα ξέροντας ὅτι θὰ διαφωνήσουν μαζί μου σοβαρὰ πολλοὶ φίλοι.) Χρειάζεται νὰ θυμίσουμε τὴν ρήσι τοῦ Ἐλευθερίου Βενιζέλου ὅτι δὲν ὑπάρχουν ἐθνικὰ δίκαια, ἀλλὰ ἐθνικὰ συμφέροντα; Ἕνα σοβαρὸ ἔθνος ποὺ ὑπερασπίζεται μὲ συνέπεια τὰ συμφέροντά του -τὰ δικά του συμφέροντα-, καὶ τὰ ὑπερασπίζεται σθεναρὰ ἀκόμη καὶ ἀπέναντι συμμάχων ἢ συνεταίρων (δὲν ὑπάρχει ἀντίφασις – τὸ τονίζω αὐτό), καὶ πιὸ σεβαστὸ γίνεται ἀπὸ τοὺς ἐκάστοτε ἀνταγωνιστὲς (ἀντὶ νὰ ἔχει «αἰωνίους ἐχθροὺς» ποὺ τὸ «ἀντιπαθοῦν» καὶ «συνωμοτοῦν» ἐναντίον του), ἀλλὰ καὶ πιὸ χρήσιμο στοὺς ἐκάστοτε συμμάχους εἶναι. Διαφορετικά, καὶ οἱ ἀνταγωνιστὲς θὰ μᾶς καρπαζώνουν, ἀφοῦ δικαίως θὰ μᾶς θεωροῦν εὔκολους, καὶ οἱ σύμμαχοι, ἢ δυνάμει σύμμαχοι, θὰ ἀδιαφοροῦν γιὰ τὴν ἀναξιόπιστη φιλία μας, ἀφοῦ θὰ τοὺς εἶναι ἄχρηστη. (Δηλαδὴ οὔτε κἂν αὐτοὺς τοὺς ὁποίους συμπαθοῦμε -ἐὰν ὑποθέσουμε ὅτι νοοῦνται συμπάθειες στὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ- δὲν θὰ μποροῦμε νὰ βοηθήσουμε.)

 13. Στὰ ὅσα σημείωσε ὁ ἀγαπητὸς Πατριώτης γιὰ τὴν δῆθεν ἑλληνοαραβικὴ φιλία, ἂς προσθέσουμε ἕνα πρόσφατο δεῖγμα: «Ἀνθελληνικὸ κρεσέντο στὴν Ἰσλαμικὴ Συνδιάσκεψι». Καί, ὄχι, δὲν εἶναι ἡ πρώτη φορά.

  Αὐτὰ ἀσχέτως τοῦ τὶ κερδίσαμε καὶ τὶ χάσαμε ἀπὸ τὴν ἑλληνοϊσραηλινὴ στρατιωτικὴ ἄσκησι (καὶ τοῦ ἐὰν μιὰ ἄσκησι μόνο μπορῇ ἢ ὄχι νὰ ἔχῃ εὐρύτερη σημασία, θετικὴ ἢ ἀρνητική).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.