Η «ευφυής» προπαγάνδα των Σκοπιανών στις Η.Π.Α.

Διάφορα συμφέροντα στις Η.Π.Α. μετέρχονται των πιο “ευφυών” τακτικών προπαγάνδας για να πείσουν την διεθνή κοινή γνώμη ότι η Αρχαία Μακεδονία αντιστοιχεί στο σημερινό κρατίδιο των Σκοπίων. Παρουσιάζουμε σήμερα ένα screenshot από την εκπομπή ‘Battle Ground: The Art of War’ του “φημισμένου” για τον φιλελληνισμό του “έγκριτου” Discovery Channel.

discovery_channel.jpg

5 Responses to “Η «ευφυής» προπαγάνδα των Σκοπιανών στις Η.Π.Α.”

 1. Πατριώτης says:

  Όταν βλέπω την λυσσώδη υποστήριξη των ΗΠΑ στα Σκόπια, μου γεννάται ένα ερώτημα: Γιατί οι ΗΠΑ προσπαθούν να στηρίξουν τόσο πολύ ένα υπό διάλυση κράτος; Στην αρχή που έγινε το ιστολόγιο αυτό, είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε ένα άρθρο του Χρ. Λαζαρίδη και νομίζω ότι όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι, αν δεν μπορέσει το κρατίδιο αυτό να πάρει το όνομα της Μακεδονίας και να αναπτύξει μία ψευτοεθνική συνείδηση, κινδυνεύει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα διαλυθεί ακόμη και έχοντας κατακτήσει τον “μακεδονισμό”, διότι το αλβανικό στοιχείο, 25% περίπου του πληθυσμού, δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει “μακεδονική” ή άλλη ταυτότητα, αλλά να ενωθεί με την Αλβανία, μαζί με το Κόσοβο. Είναι, λοιπόν, ή όχι περίεργο που οι ΗΠΑ επέλεξαν να στηρίξουν αυτό το υπό διάλυση μόρφωμα; Σαν αντίλογο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι προτιμούν να έχουν να κάνουν με ένα μόρφωμα που στέκει “στα καλαμάκια”, παρά με δύο μόνον ισχυρούς συμμάχους, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Δεν νομίζω ότι μπορεί να στηριχθεί τέτοιο επιχείρημα. Ένα ασταθές κράτος, με τόσα εσωτερικά προβλήματα και διασπαστικές τάσεις, ποτέ δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Να υποθέσουμε, λοπόν, ότι και το Discovery τα “παίρνει” από τα Σκόπια; Μα καλά, πόσα χρήματα διαθέτουν για την προπαγάνδα τους και από πού τα βγάζουν; Από τις γνωστές “φαρμακοβιομηχανίες” που έχουν;

 2. Dimitris D says:

  Καθώς ζω στην Αμερική έχω δει πολλά από τα “ιστορικά” βίντεο στο History και Discovery. Σε γενικό κανόνα είναι τελείως παραπλανητικά, δε μελετούν σε βάθος την Ιστορία και καταπιάνονται σε μικρές λεπτομέρειες – ιδίως άμα συμμετέχουν και Αμερικάνοι (πχ Β’ παγκόσμιος) είναι σα να βλέπεις το Independence Day. Το συγκεκριμένο δεν το έχω δει, αλλά έχω δει άλλα για την αρχαία Ελλάδα και Ρώμη και αποφάσισα ότι δεν αξίζει να τα παρακολουθώ! Βασικά κάθε τέτοιο ντοκυμαντέρ παρουσιάζει την άποψη του σκηνοθέτη – που συνήθως έιναι ένας αμόρφωτος – “προοδευτικός” πιτσιρικάς – οπότε δεν αξίζει να του δίνουμε σημασία. Συνοψίζοντας, δε νομίζω ότι η Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει δώσει τέτοια γραμμή στα ΜΜΕ (ο Σώρος μπορέι – άλλο θέμα).
  Το γιατί η τωρινή κυβέρνηση υποστηρίζει τα Σκόπια – πιστεύω ότι αποβλέπει σε πρόσκαιρα ωφέλη τύπου “πετρελαικός αγωγός – Αλβανία – Σκόπια Βουλγαρία” η κάτι παρόμοιο (το θέμα έχει αναπτυχθεί λεπτομερώς σε προηγούμενες αναρτήσεις στο Αντιβάρο και άλλα ενημερωμένα ιστολόγια). Πιστεύω ότι το κλίμα θα αλλάξει – έχει ήδη αρχίσει.
  Τελιώνονταςμ οι σκοπιανοί καλά κάνουν ότι κάνουν – εμείς γιατί δεν κάνουμε τίποτα? που είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος? άντε να δεχτώ ότι στη σημερινή “παρακμή” οι λόγιοι και μορφωμένοι δεν μπορούν να περάσουν τα μυνήματα στο λαό γιατί δεν ακούει. Γιατί δεν αλλάζουμε τακτική – τι περνάει τώρα? Hollywood και Clooney? κανε βρε άνθωπε μια ταινία τέτοιο στυλ, αλλά να αντικατοπτρίζει την Ιστορκή Αλήθεια – και ας τη χρηματοδοτήσει το κράτος – τόσα και τόσα πάνε χαμένα εκεί θα κολλήσουμε!!! Ακούγεται αστέιο, ίσως προσβλήτικό, αλλά ο Παύλος Μελάς “Clooney” θα μιλήσει καλύτερα στον έξω κόσμπο από ότι τα καραφέρνει η Ντορα.
  ΥΓ στον Μέγα Αλέξανδρο με τον Farell άκουσα ότι αναφωνεί “for the Glory of Greece” πριν ξεκινήσει μιά μάχη – έιναι αλήθεια? (δεν είδα την ταινία για τους ίδιους λόγους που αναφέρω άνωθεν)

 3. Argeadis says:

  Αγαπητε Δημητρη,

  ” στον Μέγα Αλέξανδρο με τον Farell άκουσα ότι αναφωνεί “for the Glory of Greece” πριν ξεκινήσει μιά μάχη – έιναι αλήθεια;”

  Ναι, ετσι ειναι.
  Ειδα την ταινια και ο υποπτος διαχωρισμος σε Μακεδονες-Ελληνες δεν υφιστασται. Και το λεω διοτι ακομη και ιστορικοι με Ελληνοτρεπη παραδοση κανουν αυτο το λαθος, δηλαδη να ανφερονται στη Μακεδονια ως Μακεδονια και στη νοτιο Ελλαδα ως σκετη Ελλαδα.

 4. Aλέξανδρος Ντάσκας says:

  Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια πρέπει να οφείλεται σε αρκετούς λόγους.Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδοθεί σε μία, μόνη και βραχέος χρονικού ορίζοντα αιτία.Λόγω της απαιτούμενης οικονομίας των διπλωματικών κινήσεων,κάθε κίνηση στη σκακιέρα θα πρέπει να αποσκοπεί σε περισσότερα του ενός αποτελεσματα και κατά το δυνατόν μακροπρόθεσμα.Αποκλείεται να το αγνοούν οι Αμερικανοί.
  Ασφαλώς ο πετρελαϊκός αγωγός που καταλήγει στο Δυρράχιο είναι δέλεαρ,αλλά πιθανότατα όχι το σημαντικότερο.
  Τα Σκόπια δεν έχουν μεν αρκετή ισχύ ώστε να μεταβληθούν σε αποκλειστικό όχημα των αμερικανικών επιδιώξεων,(ειδικά από τη στιγμη που το Κόσοβο και η Αλβανία έχουν επίσης φιλοαμερικανικό προσανατολισμό),είναι όμως ο,τι καλύτερο διαθέτουν στο χώρο κοντά στη Θεσσαλονίκη και τη Σόφια.Το ότι η αδυναμία τους τα καθιστά ελκυστικά στις ΗΠΑ είναι επιχείρημα ισχυρό,ενισχυόμενο και από τη γενικότερη πρακτική τους,ιδίως στην περιοχή μας.Δημιουργώντας ή ευνοώντας κρατίδια ασθενή και κυρίως κατακερματισμένα ανάμεσα σε ποικίλες εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες (Βοσνία,Κύπρος,Σκόπια,Κόσοβο,Μαυροβούνιο,Λίβανος) επιτυγχάνουν:
  -την παγίωση της αστάθειας,που τους εξασφαλίζει διαρκή «προστατευτική» παρέμβαση.Η βάση Bondsteel αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
  Με αυτόν τον τρόπο,οι Αμερικανοί παραμένουν σε έναν χώρο με τον οποίο μπορούν να ελέγχουν ταυτόχρονα την Ευρώπη και την Ρωσία.
  - την άσκηση πίεσης σε μη συνεργάσιμες μεσαίου μεγέθους χώρες (Ελλάδα πρωτίστως,δευτερευόντως Βουλγαρία).Ιδίως ως προς την Ελλάδα,τα Σκόπια εξυπηρετούν την περικύκλωσή της και επομένως τη θέση της σε ομηρία,την αποκόπτουν δε από τον συμμαχικό σλαβικό χώρο (Σερβία κτλ.)
  -την ανάδειξη πολιτικών και οικονομικών ελίτ,διασυνδεδεμένων με τον υπόκοσμο,εξαρτημένων από τους Αμερικάνους και ελεγχόντων τις κατ’ ευφημισμόν δημοκρατίες.Με τον τρόπο αυτό,κρατίδια όπως τα Σκόπια μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ανομίας,κατάλληλες για τις «βρώμικες δουλειές» της υπερδύναμης.
  Εν ολίγοις,αν αυτά τα συμπεράσματα είναι ορθά,οι Αμερικάνοι χρειάζονται τα Σκόπια,περισσότερο από τη Μεγάλη Βουλγαρία, γιατί δεν χρειάζονται πια συμμάχους αλλά προτεκτοράτα,με ηγέτες πειθήνια όργανα-αν όχι απόλυτα εξαρτημένους μαφιόζους.

 5. Πατριώτης says:

  «Αποκλείεται να το αγνοούν οι Αμερικανοί».

  Μην το πεις! Οι Αμερικανοί, 65 χρόνια μετά τον Β’ΠΠ, οπότε άρχισαν να μαθαίνουν την εξωτερική πολιτική, είναι ακόμη φοβεροί ατζαμήδες και οι γκάφες τους δεν συμμαζεύονται. Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Τον Πόλεμο του Βιετνάμ;
  Την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων; Το ότι έχουν μοναδικό ταλέντο να «φτιάχνουν» συμμάχους, που μετά τρέχουν και κυνηγούν σαν εχθρούς ( Ταλιμπάν, Μπιν Λάντεν κλπ); Το ότι έμπλεξαν στο Αφγανιστάν και προπαντός στο Ιράκ, θεωρώντας ότι θα ήταν περίπατος και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν; Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η λέξη «Αμερικανάκι» υποδηλώνει το κορόιδο, τον αφελή.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.