Βισμαρκιανή σοφία επιδεικνύουν οι Ρώσοι

Η εντυπωσιακότερη είδηση που “βγαίνει” από τη σύγκρουση στη Γεωργία με αφορμή τη γεωργιανή εισβολή στη Νότια Οσετία δεν είναι η αναμενόμενη και αναπόφευκτη στρατωτική παρέμβαση των Ρώσων. Το σημαντικότερο είναι ότι οι Ρώσοι, ενώ είχαν στρατιωτικά τη δυνατότητα να καταλάβουν ολόκληρη τη Γεωργία, να ανατρέψουν τον ορκισμένο εχθρό τους Σαακασβίλι και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν, σταμάτησαν την επίθεση, αφού πρώτα διασφάλισαν τη πλήρη αποσάθρωση του γεωργιανού στρατού, τον πανικό του γεωργιανού πληθυσμού, την αποχή της Δύσης από στρατιωτική ενίσχυση του εχθρού τους και το σεβασμό – θέλοντας και μη – της “διεθνούς κοινότητας” για το μέλλον.

Ανάλογη σοφία είχε επιδείξει και ο Μπους πατήρ μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Κέρδισε το γενικό σεβασμό, πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής, μόνιμες στρατιωτικές βάσεις σε Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, ενώ παράλληλα διατήρησε το Ιράκ σταθερό και τις μουσουλμανικές αντιδράσεις σε ελεγχόμενα όρια. Το κυριότερο: κατέστησε τον Αμερικανικό στρατό φόβο και τρόμο του κάθε “άτακτου” κράτους ανά τον κόσμο. Η ασυνεσία του Μπους υιού, όμως, κατέστρεψε την πολύτιμη εκείνη παρακαταθήκη. Το χειρότερο για τους Αμερικανούς είναι ότι τώρα πια δεν τους φοβούνται, δεν τους υπολογίζουν και τόσο.

Η Ρωσία απέδειξε με το σύντομο τερματισμό του πολέμου ότι ξέρει να διαχειριστεί τη νέα της ισχύ και το νέο της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των τεραστίων συνόρων της. Και μόνον λόγω της έκτασής της, η Ρωσία είναι παγκόσμιος παίκτης. Είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία, η οποία έχει ήδη αναδειχθεί σε αντίβαρο της αλαζονικής αμερικανικής ισχύος, να διατηρήσει τη σύνεση στη χρήση της ισχύος της. Μόνον τότε θα μπορέσει να διατηρήσει και να επαυξήσει την ισχύ της, αλλά και να διατηρήσει το ηθικό πλεονέκτημα που, παρά την ελεγχόμενη ενημέρωση από τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ, έχει αποκτήσει τις ημέρες του Ρωσο-Γεωργιανού πολέμου και σε αυτήν ακόμη την ίδια τη Δύση.

Και τούτο, γιατί η υποκρισία των Η.Π.Α. σε σχέση με ό,τι συνέβη στο Κόσοβο, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ήταν αν μη τι άλλο εκκωφαντική. Χαρακτηριστικό είναι ότι κανείς, μα κανείς, δεν τόλμησε να βγει και να κατηγορήσει τη Ρωσία για “παραβίαση του διεθνούς δικαίου”. Δεν σας κάνει εντύπωση;! Ειπώθηκαν πολλά. Μίλησαν οι Αμερικανοί για δυσανάλογη χρήση βίας, απείλησαν με “επιδείνωση των σχέσεων” Δύσης-Ρωσίας, είπαν διάφορα άλλα, πάντως για παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν μίλησε κανείς. Αυτό και μόνον δείχνει το μέγεθος του ηθικού πλεονεκτήματος που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι Ρώσοι.

Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη ημέρα βρίσκει τη Γεωργία ηθικό και στρατιωτικό ερείπιο, τη Ρωσία με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και ηθικό ρόλο, τη Δύση έμπλεη ανασφάλειας και ανήμπορη να σκεφθεί καν πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα Ρωσία και τους “δρόμους του πετρελαίου” κυριολεκτικά στον αέρα. Ο “αντιπρόσωπος” δια του οποίου προσπάθησαν οι Η.Π.Α. να διεξαγάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας όχι απλώς απέτυχε, αλλά έκανε να καταρρεύσει ολόκληρο το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας.

Διερωτάται κανείς: Αυτοί που ενθάρρυναν τη Γεωργία στην επίθεση κατά της Ν. Οσετίας, δεν έβαλαν στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά; Τα λίγα που θα κέρδιζαν σε περίπτωση επιτυχίας και τα πολλά που θα έχαναν, που ήδη έχασαν, λόγω της οικτρής τους, στρατιωτικής και ηθικής αποτυχίας; Εκτός και αν όλα έγιναν για… να χάσει τις εκλογές ο Ομπάμα, πράγμα εξ αντικειμένου πολύ δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ο Τέντ Τέρνερ, του CNN είχε πει για τον πόλεμο στο Ιράκ ότι ήταν “το πιο βλακώδες πράγμα που έκανε ποτέ κανείς”. Σιγά σιγά δημιουργείται ανταγωνισμός για το ποιο είναι το πιο βλακώδες πράγμα που έχει κάνει η διοίκηση Μπους…

3 Responses to “Βισμαρκιανή σοφία επιδεικνύουν οι Ρώσοι”

 1. Αν καταλαβαίνω καλά, υπονοείς ότι οι Αμερικανοι ενεθάρρυναν τη Γεωργία αρχικά. Εγώ θα έλεγα ότι ο Σακασβίλι, περίπου συνομήλικος με τους δικούς μας φίλους (Γκρούεβσκι, Molososki κοκ), εκπαιδευμένος και αυτός στην Αμερική, κάνοντας κι αυτός τα χατήρια της Αμερικής (στρατό στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο), εκαθιστώντας στη χώρα του τον “μοναδικό” αγωγό στην περιοχή που “δεν ελέγχει η Ρωσία”, και νιώθοντας έτσι το ενδιαφέρον και τη στήριξη της υπερδύναμης, έφτασε σε τέτοια στάδια αλαζονείας ώστε απερίσκεπτα να μην υπολογίσει ούτε καν την ισχύ της Ρωσίας, την οποια μάλλον περιφρόνησε. Κατά τα αλλα πολύ ενδιαφέροντα όσα γραφεις.

 2. Γιώργος Μάτσος says:

  Ίσως να μην ενθάρρυναν ευθέως, πάντως δεν τους απέτρεψαν από τα σχέδιά τους, τα οποία ασφαλώς γνώριζαν. Εκτός από το γνωστό άρθρο του Γκορμπατσώφ, γράφτηκαν και τα εξής ενδιαφέροντα στο δικό μας “Έθνος”:

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8777&pubid=1410716

  Οι Αμερικάνοι «δεν κατάλαβαν τι έγινε»

  Στελέχη του Πενταγώνου ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι γνώριζαν ή υπέθεταν τις προθέσεις τις Γεωργίας, αλλά δεν περίμεναν επίθεση τόσο γρήγορά και… ανοργάνωτα!

  Το Πεντάγωνο εξεπλάγη από την ταχύτητα της ρωσικής επέμβασης στη Νότια Οσετία και προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

  “Παρακολουθούσαμε (την κρίση) στις αρχές της (περασμένης) εβδομάδας και γνωρίζαμε ότι οδεύαμε προς κλιμάκωση”, είπε ένας αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Όμως “τα πράγματα κινήθηκαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε”, υπογράμμισε.

  Ήθελαν καλύτερη προετοιμασία!

  Εντυπωσιακά κυνική είναι ωστόσο η δήλωση για το ότι αυτοί που σχεδίασαν την έναρξη της σύγκρουσης (προφανώς οι Γεωργιανοί) δεν είχαν οργανωθεί έτσι ώστε να δημιουργήσουν στρατιωτικά τετελεσμένα.

  «Πιστεύω ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τα πολλά ερωτήματα που θέτετε. Ορισμένα ερωτήματα είναι πράγματι μεγάλα: ποιος ήταν ο στόχος; ποιος έκανε την αρχή; γιατί έγινε η αρχή; και γιατί δεν ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν αυτό που ξεκίνησαν;», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

  «Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι μελλοντικές προθέσεις (των Ρώσων). Προφανώς, μπορούν να στείλουν περισσότερα στρατεύματα εάν το επιθυμούν», κατέληξε.

  Μισόλογα από τον Τζόρτζ Μπους

  Επιστρέφοντας από το Πεκίνο ο αμερικανός πρόεδρος έκανε νέες δηλώσεις για την κρίση, αλλά περιορίστηκε σε εκκλήσεις και στην υιοθέτηση των σεναρίων Σαακασβίλι για προσπάθεια ανατροπής του.

  Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας. «Η Ρωσία εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί μία δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από τον λαό του. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα», υποστήριξε.

  Ο Μπους στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως στόχος της Μόσχας είναι ν’ ανατρέψει την κυβέρνηση της Γεωργίας και προειδοποίησε με αυστηρό τόνο τη Ρωσία, της οποίας οι πράξεις «απειλούν τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

  Γκορμπατσώφ: ανόητοι και απάνθρωποι

  Οι ΗΠΑ διέπραξαν μία «τεράστια ανοησία» αφήνοντας τη Γεωργία να πιστεύσει πως μπορούσε να πραγματοποιήσει ατιμωρητί μία στρατιωτική επιχείρηση στη Νότιο Οσετία, εκτιμά ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ σε άρθρο του στην Ουάσιγκτον Ποστ.

  «Δηλώνοντας πως ο Καύκασος, μία περιοχή χιλιάδες χλμ. μακριά από την αμερικανική ήπειρο, ανήκει στη σφαίρα των συμφερόντων τους, οι ΗΠΑ διέπραξαν μία μεγάλη ανοησία», τονίζει ο νομπελίστας πολιτικός στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. «Βεβαίως κι η ειρήνη στον Καύκασο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Όμως είναι απλή λογική να αναγνωρίσει κανείς πως η Ρωσία έχει εκεί ακλόνητες ρίζες λόγω της κοινής γεωγραφίας και της ιστορίας τόσων αιώνων», προσθέτει ο Γκορμπατσώφ. «Η Ρωσία δεν επιδιώκει να επεκταθεί εδαφικά, όμως έχει νόμιμα συμφέροντα στην περιοχή αυτή», διαπιστώνει ο ίδιος.

  «Πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν»

  Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ κατηγορεί επίσης τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι για την «ασύνετη» απόφαση που έλαβε, εξαπολύοντας μία στρατιωτική επίθεση κατά της Νοτίου Οσετίας για να επανακαταλάβει μία αυτονομημένη περιοχή. «Η γεωργιανή ηγεσία δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό παρά έχοντας τη βεβαιότητα ότι υποστηρίζεται από μία πολύ μεγαλύτερη δύναμη», τόνισε ο Γκορμπατσώφ, υπενθυμίζοντας πως οι γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις «έχουν εκπαιδευθεί από εκατοντάδες αμερικανούς εκπαιδευτές».

  «Το γεγονός αυτό, συνταιριασμένο με την υπόσχεση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, άφησαν τη γεωργιανή ηγεσία να πιστεύει πως μπορούσε να διεξάγει έναν πόλεμο αστραπή στη Νότιο Οσετία», δηλώνει ο ίδιος. Για τον Γκορμπατσώφ, «η Ρωσία ώφειλε ν’ απαντήσει. Το να την κατηγορεί κανείς για επίθεση εναντίον μίας ‘αδύναμης και ανυπεράσπιστης Γεωργίας’ δεν είναι μονάχα υποκριτικό, αλλά κι απάνθρωπο».

 3. Διαβάστε καὶ τὸ ἄρθρο τοῦ Κώστα Καραΐσκου: «Ἡ Ὀσετία ὡς δόλωμα καὶ ἡ Γεωργία ὡς ἀντάλλαγμα;»

  Ἡ κεντρικὴ ὑπόθεσις εἶναι ὁ Σαακασβίλι τσίμπισε τὸ δόλωμα ὅπως ἔκανε ὁ Σαντὰμ μὲ τὸ Κουβέιτ καὶ ὁ Ἰωαννίδης μὲ τὴν Κύπρο. Καὶ ὅτι ἴσως ὑπάρχει σχέσις μὲ πιθανὴ μελλοντικὴ ἐπέμβασι τῶν Ἀμερικανῶν στὸ Ἰράν…

  Ἐπίσης, ἀνακοίνωσις τοῦ Παμποντιακοῦ Συλλόγου «Ἡ Ἀργώ», ὅπου κατηγορεῖται ὁ Σαακασβίλι γιὰ ἐθνοκάθαρσι τῶν Ἑλλήνων τοῦ Πόντου. Ἀναφέρεται ὅτι ἀπὸ 104.000 Ἕλληνες ἔμειναν λιγότεροι άπὸ 15.000 τὸ 2005.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.