Τα βιβλία “κοινής” ιστορίας του CDRSEE, το Π.Ι. και η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία.

Ο Θεόδωρος Κασσίμης απαντά σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλία Πολατίδη για τον ρόλο του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Νίμιτζ, αλλά αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα για τα 4 βιβλία της διαβόητης Μ.Κ.Ο. CDRSEE, το ρόλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας στα ελληνικά σχολεία.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΕ΄
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Προχωρούμε στην με αριθμό 154/20.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με το ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς κ.λπ. Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Κατά την τελευταία συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη με μέλη της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής, η πρόεδρος της τελευταίας
κ. Νίνα Γκατζούλη, κατέθεσε στην Υπουργό αποκαλυπτικότατο υπόμνημα σε ό,τι αφορά το γνωστό φλέγον εθνικό θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Στο ανωτέρω υπόμνημα η κ. Γκατζούλη αναφέρεται στη δράση του μη κυβερνητικού οργανισμού «Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης» (CDRSEE). Ο εν λόγω οργανισμός, ο οποίος διατείνεται ότι επιδιώκει τη δημοκρατική και ειρηνική συμβίωση των κοινωνιών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διαστρεβλώνει την ιστορία και την εθνικοπολιτιστική διάσταση της περιοχής εις βάρος πάντοτε της Ελλάδος. Η κ. Γκατζούλη επισημαίνει ότι η πρώτη εργασία του CDRSEE ήταν η έκδοση ενός τετράτομου έργου Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας, στο οποίο αμφισβητείται ανοιχτά η ελληνική εθνική, ιστορική και πολιτιστική συνέχεια της Μακεδονίας και προπαγανδίζεται η ύπαρξη δήθεν ξεχωριστής «μακεδονικής» εθνικής οντότητος. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από Έλληνες μαθητές καθώς και από μαθητές άλλων βαλκανικών χωρών στα πλαίσια αναθεωρημένων σχολικών προγραμμάτων. Αυτό όμως που εκπλήσσει κυριολεκτικά, καταγγέλλει η κ. Γκατζούλη είναι το γεγονός ότι ως πρώτος πρόεδρος του ανωτέρω ΜΚΟ εμφανίζεται ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, του οποίου η συνεχής εξοργιστική φιλοσκοπιανή και ανθελληνική στάση είναι ολοφάνερη.
Ερωτάται η Υπουργός:

Γιατί η ελληνική διπλωματία αποδέχεται έναν επιβαλλόμενο και υποτιθέμενο αντικειμενικό μεσολαβητή, αφού αυτός αποδεδειγμένα έχει ένα προκατειλημμένο ανθελληνικό παρελθόν και εξίσου αποδεδειγμένες φιλοσκοπιανές θέσεις.

Θεωρεί το Υπουργείο ότι η διδασκαλία σε μαθητές των βαλκανικών χωρών διαστρεβλωμένων ιστορικών γεγονότων, προωθεί πράγματι τη συμφιλίωση και την ειρήνη στην περιοχή;

 

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ: (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας πω ορισμένα απλά πράγματα. Κατ’ αρχάς δεν ορίζουμε εμείς τον διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν είναι ούτε στην αρμοδιότητά μας ούτε μπορούμε να παρέμβουμε. Δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτο το παρελθόν κάποιου διότι σας πληροφορώ ότι ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ως διπλωμάτης της χώρας του και ως στέλεχος οργανισμών πάντα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα.
Θέλω δε να πω ότι είμαι της λογικής ότι δεν φταίνε οι άλλοι για ό,τι μας κάνουν. Φταίμε εμείς διότι τους αφήνουμε να μας κάνουν.
Η ελληνική Κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε κανέναν να κάνει κάτι αντίθετα με τα εθνικά της συμφέροντα. Έχει αποδειχτεί από τον τρόπο της διαπραγμάτευσης μέχρι σήμερα.

Πράγματι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις οι οποίες θέλουν να διατηρήσουν ένα εργαλείο αποσταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων. Εκεί έχει αντιταχθεί η Ελλάδα και μ’ αυτή τη λογική ασκούμε την πολιτική μας. Έχουμε ενημερώσει τους φίλους και συμμάχους μας και φθάσαμε στη δυσάρεστη θέση να βάλουμε το βέτο στο Βουκουρέστι ακριβώς αρνούμενοι να δεχτούμε τη δημιουργία ενός εργαλείου αποσταθεροποίησης στη γειτονιά μας, ενός κρατιδίου το οποίο με παράλογες τακτικές και με διεκδικήσεις τις οποίες κατά καιρούς προβάλλει μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή μας. Και δεν μιλάω για το απλό, το συναισθηματικό της προσβολής της ιστορίας της περιοχής και της Ελλάδας.
Όσον αφορά τα βιβλία. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται πάρα πολλές. Δεν τις δεχόμαστε. Αρκεί να αναφέρω ότι στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχουν τρία βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας τα οποία αλλοιώνουν την πραγματικότητα τα οποία δεν έχουν αποδεχτεί, τα οποία δεν διδάσκοντα στα μειονοτικά σχολεία και ήδη έχουμε προχωρήσει στη σύσταση μιας κοινής επιτροπής ώστε αυτά τα βιβλία να απαλλαγούν απ’ όλες αυτές τις ανιστόρητες σκοπιμότητες τις οποίες περιέχουν.

Θέλω να επισημάνω ως προς το βιβλίο αυτό το τετράτομο, που έβγαλε ένα M.K.O., που λέτε ότι θα διδαχθεί και σε παιδιά των ελληνικών σχολείων, ότι ποτέ δεν θα γίνει αυτό, διότι ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να δώσουμε στα παιδιά μας να διδαχθούν μια ιστορία διαστρεβλωμένη, παραποιημένη, από ένα οποιοδήποτε βιβλίο, όποιος και αν μας το στείλει –και δεν μπορεί ουδείς να μας το επιβάλλει- και η οποία αποτελεί ένα μέσο για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στην περιοχή μας, η οποία ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο ούτε την αλληλοκατανόηση ούτε την καλή γειτονία προάγει και πάνω απ’ όλα διαστρεβλώνει βάναυσα την ιστορία.

Τέτοια ανησυχία μην την έχετε. Από κει και πέρα, η Ελλάς ξέρει να προασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ. Ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Πολατίδης έχει το λόγο.


ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, θέλω να πω κατ’ αρχήν ότι παρ’ όλο που σας εκτιμώ, έμεινα τελείως απογοητευμένος από την απάντησή σας.

Κατ’ αρχήν λέτε ότι αυτό το βιβλίο δεν διδάσκεται στους Ελληνόπαιδες; Μα, ο κ. Βερέμης, ο οποίος είναι βασικός συντελεστής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης μαζί με τον κ. Νίμιτς, έχετε ορίσει εσείς ως Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Το βιβλίο της Ρεπούση και οι ανοησίες που αυτό περιείχε, δεν προήλθαν ακριβώς από αυτό το πνεύμα και μάλιστα αντιγράφοντας συγκεκριμένα κομμάτια από αυτό το τετράτομο έργο; Για τι πάτε τώρα να μας πείσετε;

Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία αυτής της ερωτήσεως. Εγώ στις 17 Οκτωβρίου κατέθεσα την ερώτηση, μη έχοντας υπόψη φυσικά τις εξελίξεις που συνέβησαν εν τω μεταξύ. Είπατε ότι δεν καθορίζει το παρελθόν του κ. Νίμιτς, το ότι είναι δηλαδή υπάλληλος στο Σόρος, όχι μόνο στο συγκεκριμένο Ίδρυμα, του γνωστού ο οποίος ονομάζεται και νονός των Σκοπίων -διότι αυτός είναι και ο ονοματοδότης- αλλά είναι και υπάλληλός του σε Πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας στο οποίο είναι Διευθυντής ο κ. Νίμιτς.

Φυσικά και δεν θα ορίσει η Ελλάδα ποιος θα είναι ο διαμεσολαβητής του Ο.Η.Ε. Δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει λόγο και να πει ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος, άρα, δεν μπορεί να είναι διαμεσολαβητής; Είναι τόσο δύσκολο επιτέλους, να πείτε και ένα «όχι» στην εξωτερική σας πολιτική;
Το δεύτερο που φαίνεται είναι ότι η κα
Γκατζούλη ήδη από το Σεπτέμβριο σας έχει προειδοποιήσει για το τι συμβαίνει, για το τι κάνει ο κ. Νίμιτς και ποιος είναι ο σκοπός του. Και έρχεται το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής, το οποίο αποκαλύπτει ότι ο κ. Νίμιτς συνεχίζει να παίρνει εντολές από το STATE DEPARTMENT της Αμερικής και παρ’ όλες τις τόσες φιλίες και παρ’ όλες τις τόσες φωτογραφίες της κυρίας Υπουργού, δεν κατορθώνετε ούτε τη βίζα να καταργήσετε. Έρχεται, λοιπόν και μας λέει ξεκάθαρα ότι γίνεται συμπαιγνία ανάμεσα στο STATE DEPARTMENT, την Πρεσβεία της Αμερικής στα Σκόπια και τον Τσερβενκόφσκι και τον Γκρούεφσκι στο πώς θα ξεπεράσουν τις ελληνικές αντιρρήσεις. Νομίζω ότι τις εφημερίδες τις διαβάζετε. Και έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι δεν πρέπει να αδικούμε τον κ. Νίμιτς; Αυτό δηλαδή μας λέτε; Μας λέτε ότι μπορεί στο παρελθόν να ήταν έτσι, αλλά τώρα είναι ουδέτερος μεσολαβητής και θα κάνει πραγματικά αυτό που πρέπει;
Ειλικρινά αυτό δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως κάτι που δεν γνωρίζετε. Σας τα είπε η κ.
Γκατζούλη, σας τα λένε τα δημοσιεύματα. Από εδώ και πέρα, σημαίνει ότι εσκεμμένα εξυπηρετείτε τα συμφέροντα ξένης δυνάμεως και ανοίξτε ένα λεξικό να δείτε την ακριβή λέξη που υπάρχει στα ελληνικά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κ. Κασσίμης έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πολατίδη, λυπούμαι. Είστε νέος στο Κοινοβούλιο. Πίστευα ότι γνωρίζετε ελληνικά. Εγώ δεν είπα τίποτα απ’ όλα αυτά τα οποία είπατε εσείς και λυπούμαι και για το πού καταλήξατε. Είπα απλώς -και αν δεν είστε σε θέση να το καταλάβετε, μην το καταλάβετε- ότι δεν μπορούμε εμείς να ορίσουμε το διαπραγματευτή και αν θέλετε, δεν είναι ούτε έξυπνο, αφού δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, να δημιουργήσουμε κλίμα …


ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Να παραιτηθεί από τις διαπραγματεύσεις.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΣΙΜΗΣ: (Υφυπουργός Εξωτερικών): Να του το πείτε, ίσως σας ακούσει. Εμείς δεν μπορούμε αυτό να το επιβάλλουμε.
Πρέπει να καταλάβετε κάτι. Πολύ ωραίες είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία έχει το αποτέλεσμα. Ουσία έχει εάν η Ελλάδα έχει σταθερή θέση και εάν η Ελλάδα στη θέση της αυτή έχει πείσει πάρα πολλούς φίλους και συμμάχους να τη στηρίξουν, αν πιστεύουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι δίκαιη και σωστή γι’ αυτό που επιδιώκει η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα. Εκεί είναι η ουσία. Συναισθηματικά μπορεί να σας καταλάβω. Δεν βγαίνει τίποτα. Με το συναίσθημα δεν φέρνεις αποτέλεσμα. Έχει αποδειχθεί και στη δεκαετία του ’90.

Αυτό που κάνουμε είναι να επιμένουμε εις τη λογική της κόκκινης γραμμής που έχει θέσει η Ελλάδα και να θέτουμε καθαρά πολιτικά το ζήτημα. Δέστε και την τελευταία εισήγηση του κ. Ρεν, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των Βαλκανικών χωρών. Είναι έξω αυτή η χώρα. Και αυτή η χώρα δεν είναι έξω, επειδή απλώς δημιουργήσαμε ένα μπλοκ συναισθηματικό-ιστορικό. Είναι έξω, γιατί η Ελλάδα με σοβαρότητα έχει πείσει και τους εταίρους και τους συμμάχους ότι η τακτική η οποία ακολουθείται από αυτή τη χώρα είναι επικίνδυνη.
Φυσικά, βρώμικα παιχνίδια υπάρχουν, κύριε Πολατίδη. Τα ξέρουμε. Εσείς μπορείτε ελεύθερα να μιλάτε. Εμείς έχουμε υποχρέωση, γιατί δεσμεύουμε τη χώρα, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Όμως, είμαστε πολύ αποτελεσματικοί και απόλυτοι σε αυτά που κάνουμε. Αυτό έχει σημασία, κύριε συνάδελφε.

Όσον αφορά για το θέμα του κ. Βερέμη και των σχολείων, αυτό το περίφημο βιβλίο το οποίο και απεσύρθη, οφείλεται -δεν είναι δική μου αρμοδιότητα- στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο οπωσδήποτε, κατά τη γνώμη μου, δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει, σωστά. Όμως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Είναι θέμα Υπουργείου Παιδείας. Όμως, μην θεωρείτε ότι αυτό σημαίνει μεταφορά των τεσσάρων τόμων αυτής της Μ.Κ.Ο. εις τα ελληνικά σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε και Έλληνες οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει και εθνική συνείδηση και ευθύνη για το μέλλον αυτής της πορείας. Όμως, δεν είναι της παρούσης αυτά.

Ευχαριστώ πολύ.

Tags: ,

One Response to “Τα βιβλία “κοινής” ιστορίας του CDRSEE, το Π.Ι. και η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία.”

  1. Aristomenace says:

    Τι να πει κανεις… Εγω θα προτιμουσα να ακουγα την απαντηση της κυριας Μητσοτακη και οχι τις θεσεις του κ. Κασσιμη ο οποιος μου ειναι πολυ περισσοτερο συμπαθης. Γενικως εχω την εντυπωση οτι ο Κασσιμης χρησιμοποιειται ως “αμορτισερ” απο την κυβερνηση (το υπουργειο εξωτερικων) οταν ειναι να δοθουν εξηγησεις σε τετοιου ειδους θεματα δεδομενης της αποδοχης που τυγχανει απο τον “κεντρωο” και “δεξιο” πολιτικο χωρο. Εχει παρομοιο ρολο μ’ αυτον του κ. Λοβερδου στο ΠΑΣΟΚ. Παντως, ειναι πραγματικα “απολαυστικο” (με μια μαλλον διαστροφικη εννοια της απολαυσης αφου η κατασταση ειναι για κλαματα) να παρακολουθει κανεις την κα Μητσοτακη να απαντα σε αντιστοιχες και αναλογες επερωτησεις που μεταδιδονται ορισμενες φορες απο το καναλι της Βουλης και ποτε απο τα ιδωτικα μεσα ενημερωσης.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.