Πλοίο τουρκικών συμφερόντων ερευνά για πετρέλαιο νοτίως του Καστελόριζου!

Το εντυπωσιακό στην είδηση είναι ότι αντιδράσαμε! Το μαθαίνουμε δημοσίως από ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Στην περιοχή βρίσκεται και ελληνικό πολεμικό. Πώς το πάθαμε αυτό βρε παιδιά και αντιδράσαμε;

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη η είδηση από τη Ναυτεμπορική.

Το ζήτημα δείχνει βέβαια και τη στρατηγική αξία του Καστελόριζου, που συνδέει το ναυτικό χώρο Ελλάδας-Κύπρου και περιορίζει κατά πάρα πολύ τις αξιώσεις της Τουρκίας για υφαλοκρηπίδα στα νότια παράλιά της. Όσοι έχετε Google Earth δείτε πού βρίσκεται το Καστελόριζο και πόσο “κλείνει” την Τουρκία προς νότο. Γι’ αυτό (και γι’ αυτό) χτυπιέται η Τουρκία να λέει ότι “τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα”. Και γι’ αυτό το σχέδιο Άτσεσον το έδινε στην Τουρκία. Με το Καστελόριζο η Τουρκία απομονώνεται προς νότον από την εκμετάλλευση της θάλασσας.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/15/1592054.htm

Πλοίο τουρκικών συμφερόντων διενεργεί πετρελαϊκή έρευνα νοτίως του Καστελόριζου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008 14:09

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, το νορβηγικό πλοίο «Μάλενε Όστερβολντ» τουρκικών συμφερόντων, διενεργεί πετρελαϊκή έρευνα συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ».

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η κανονιοφόρος «Πολεμιστής».

Μεταξύ των δυο πολεμικών πλοίων έχουν ανταλλαγεί ρηματικές διακοινώσεις που αφορούν την κυριότητα της περιοχής.

Tags: , , ,

3 Responses to “Πλοίο τουρκικών συμφερόντων ερευνά για πετρέλαιο νοτίως του Καστελόριζου!”

 1. Πατριώτης says:

  Αντιδράσαμε … διακριτικά, σημιτικά, ώστε να μην εκληφθεί η όποια αντίδρασή μας ως … κακοπροαίρετη. Τάδε περίπου έφη (πλην του “σημιτικά”, εννοείται, το οποίο είναι “πατριωτικό” αλατοπίπερο) ο κ.κ. Κουμουτσάκος του ΥπΕξ. Θυμάσαι πριν τρία χρόνια που τουρκικό “αλιευτικό” (μάλλον “σκόνη” μετέφερε) προσπάθησε να πλησιάσει τις ακτές του Ισραήλ τι έγινε; Ισραηλινή ακταιωρός το βύθισε αύτανδρο, όταν δεν σταμάτησε για έλεγχο. Την περίοδο εκείνη, λένε, η Τουρκία ήταν πολύ απασχολημένη και … ξέχασε να κάνει διάβημα! :)

  Τώρα να δω αν και πώς θα αντιδράσει η Τουρκία με την επίθεση που έγινε στην Θ/νίκη στο τουρκικό προξενείο.

 2. Παραθέτω χωρίο από σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” με προκήρυξη του Τούρκου αρχηγού ΓΕΝ των εξελίξεων στην περιοχή:

  Ένταση με Τουρκία

  Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

  […]Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τούρκου αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Μετίν Ατάτς, που δήλωσε στις 19 Οκτωβρίου: «Εκτιμώ ότι, η ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων λόγω της πετρελαϊκής σπουδαιότητας που θα αποκτήσει στο προσεχές μέλλον, γιατί εξαιτίας των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σε έναν δεύτερο Αραβικό Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει». […]

  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 16/11/2008
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=47277780

  Η ελληνική πολιτική ηγεσία προσέχει τις υπαινισσόμενες μελλοντικές ενέργειες των γειτόνων ή απλώς κάνει ότι δεν ακούει;

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.