Επιτέλους καταργήστε το πανεπιστημιακό άσυλο!

Παραδέχομαι ότι οι εξ αριστερών ορμώμενοι έχουν μία δυσκολία απάρνησης του ασύλου.

Νομίζω όμως ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγοψυθιρίζει λίγο-πολύ τα εξής και τους καλώ να τα σκεφτούν και οι ίδιοι. Ας με συγχωρέσουν αν τα γράφω λίγω ωμά καταχρώμενος ίσως αυτό το βήμα.

1. Το άσυλο προστατεύει τη διακίνηση των ιδεών.

2. Σήμερα η διακίνηση των ιδεών δεν κινδυνεύει.

3. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών έχει νόημα να προστατεύεται στα πανεπιστήμια σε μεταβατικές περιόδους από δικτατορίες στη δημοκρατία. Γι’ αυτό και το άσυλο θεσμοθετήθηκε ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ. 35 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα δακρύβρεχτα σχόλια για το “τανκ που εισήλθε στο Πολυτεχνείο” ήρθε η ώρα να πάψουν. Με το φόρα που έχουμε πάρει τα δισέγγονά μας θα ακούν το ίδιο μονότονο και βαρετό “επιχείρημα” τον 22ο αιώνα…

4. Το άσυλο κατήντησε σήμερα αντί να προστατεύει τις ιδέες, αντίθετα να είναι το όχημα άσκησης βίας λόγω ιδεών! Προσοχή, δεν υπερβάλω. Ο Πανούσης ξυλοκοπήθηκε μέσα στα πανεπιστήμια για τις ιδέες του (αν και αριστερός!), υπήρξε Πρύτανης που ξυλοκοπήθηκε για τις ιδέες του, υπήρξε καθηγητής που έχτισαν με τούβλα την πόρτα του για να μείνει κλεισμένος μέσα για τις ιδέες του, υπἠρξαν καθηγητές με προβλήματα υγείας που κρατήθηκαν όμηροι για πολλές ώρες από φοιτητές για τις ιδέες τους, υπήρξε συνεδρίαση της Συγκλήτου που διαλύθηκε εν μέσω τραμπουκισμών για τις ιδέες της πλειοψηφίας. Όλα αυτά έγιναν από δήθεν προστάτες του ασύλου με ωμές βιαιοπραγίες.

5. Το άσυλο κατήντησε σήμερα να προστατεύει τρομοκράτες (η επίθεση στο λεοφωρείο των ΜΑΤ τον Δεκέμβριο έγινε από πανεπιστημιακό χώρο), κουκουλοφόρους (πασίγνωστο ότι οι τραμπούκοι της περασμένης Παρασκευής μπήκαν στη Νομική για προστασία και άφησαν εκεί τις βαριοπούλες τους) και λοιπούς ταραξίες που βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια για να γλυτώσουν τις συλλήψεις.

6. Ζούμε στην εποχή του οργασμού της άποψης. Στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στον τύπο, στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να γράψει και να πει ό,τι κατεβάσει η κούτρα του. Μέχρι και οι αντι-εξουσιαστές έχουν τις ιστοσελίδες τους, οργανώνονται και συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην εξουσία. Ποια είναι αυτή άραγε η “επικίνδυνη” ιδέα η οποία θα διώκονταν και θα έχρηζε προστασίας από το πανεπιστημιακό άσυλο; Ειδικά για τα πανεπιστήμια, από τα οποία έχουμε περάσει πολλοί, έχουμε διαπιστώσει ότι η ευκολία στις καταλήψεις των σχολών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί εκεί από ταραξίες φοιτητές ακροαριστερών οργανώσεων. Αν μία ιδέα χρειάζεται προστασία στα πανεπιστήμια, είναι το δικαίωμα στη μάθηση.

Επιτέλους καταργήστε το πανεπιστημιακό άσυλο!

Τ.Μ.

Tags:

7 Responses to “Επιτέλους καταργήστε το πανεπιστημιακό άσυλο!”

 1. cghera says:

  Το άσυλο δεν ισχύει έτσι κι αλλιώς για εγκληματικές πράξεις. Το θέμα είναι οτι οι εισαγγελείς και οι πρυτάνεις δεν επιτρέπουν να μπει η αστυνομία μέσα.

 2. karpidis says:

  Το πιο τρομερό είναι αυτή η πρόταση σου “Σήμερα η διακίνηση των ιδεών δεν κινδυνεύει.” Τα ίδια έλεγε η και η χούντα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε οποιοδήποτε σύστημα θέλει. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Δεν θα ήθελα να δω αστυνομικούς να μπαίνουν να συλλαμβάνουν κάποιον αναρχικό ομιλητή που είναι “ύποπτος” για καταστροφή ξένης περιουσίας.
  Υ.Γ: Πρόσεξε λίγο την ορθογραφία σου.

 3. mantoukas says:

  @cgheraon σ’ ατυτό που λες υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι δυσκολία για το ΠΟΤΕ και το ΠΟΙΟΣ θα διαπιστώσει τις εγκληματικές πράξεις. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τη διαπίστωση με βάση τον ισχύοντα νόμο

  @karpidis, γιατί το βρίσκεις τρομερό; Πρώτα πρώτα οι αναρχικοί δεν κάνουν “ομιλίες”. Οι αναρχικοί μπουκάρουν στα πανεπιστήμια, εκμεταλλευόμενοι το άσυλο και ξυλοκοπούν όποιον διαφωνεί μαζί τους. Παραδείγματα έδωσα. Επίσης οι αναρχικοί μπουκάρουν στις πόλεις, σπάνε ό,τι γουστάρουν και μετά μπουκάρουν στο άσυλο για να γλυτώσουν. Τέλος οι ιδέες των αναρχικών μια χαρά διακινούνται στο διαδίκτυο, μια χαρά διακινούνται μέσα στα πανεπιστήμια, μια χαρά διακινούνται εμμέσως πλην σαφώς από τηλεόρασης από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και “σάτυρους” που τους αναγάγουν σε “ελπίδα της Ελλάδας” (τάδε έφη Λαζόπουλος). Περί χούντας δεν θα απαντούσα γιατί απαξιώ να μιλήσω για τελείως διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές και να συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Απαντώ όμως για να αποκαταστήσω μία ανακρίβεια που γράφεις. Η χούντα ποτέ δεν είπε “δεν κινδυνεύει η διακίνηση των ιδεών”, μας δουλεύεις; Είπαμε να είναι ορισμένοι άσχετοι με τη χούντα και να μυρηκάζουν χωρίς βάση τέτοια συνθήματα ή να χρησιμοποιούν τη χούντα για κάθε κακό, αλλά αυτό διαστρέφει 100% την πραγματικότητα. Η χούντα ενσυνείδητα και φανερά δίωκε ανθρώπους για τις ιδέες τους. Το παραδεχόταν και το έκανε ανοιχτά. Ήσουν μεν προφανώς αγέννητος, αλλά παραμένεις απληροφόρητος. Η χούντα δημιουργήθηκε το 1967 για τον “Κομμουνιστικό κίνδυνο”. Άρα θεωρούσε επικίνδυνες τις “κομμουνιστικές ιδέες” και τις δίωκε. Όλοι αυτοί που φύγανε εξόριστοι στις Γαλλίες γιατί φύγανε; Μάθε το επιτέλους. Αυτό κάνουν σήμερα και οι “αναρχικοί”. Διώκουν και ξυλοκοπούν ανθρώπους για τις ιδέες τους. Πρέπει να μπει ένα τέρμα. Περί ορθογραφίας τι εννοείς;

 4. Υπάρχει και μία άλλη πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί. Να μεταφερθούν όλα οι πανεπιστημιακά χώροι που βρίσκονται στο κέντρο των Αθηνών, στην πανεπιστημιούπολη ή αλλού. Πάντως εκτός κέντρου. Εφόσον το “πρόβλημα” με το άσυλο είναι ότι αποτελεί ενίοτε είτε ορμητήριο είτε καταφύγιο “ταραξιών”, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί το άσυλο ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις ενώ ταυτόχρονα λύνεται κατά μεγάλο ποσοστό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι εναπομείναντες χώροι μπορούν να γίνουν μουσεία, βιβλιοθήκες ή κάτι άλλο.

 5. Aristomenace says:

  Η καταστροφη ξενης και δημοσιας περιουσιας μπορει για τον κοινο νου να αποτελει εγκληματικη πραξη αλλα για την εισαγγελεια ειναι πλημμελημα. Ετσι η αστυνομια δεν μπορει να εισελθει μεσα στο χωρο του ασυλου. Ειναι επομενως και νομικο το ζητημα. Και απο ο,τι διαπιστωσα παρακολουθωντας απο τηλεορασεως εγκριτους και μη, νομικους, δεν υπαρχει διαθεση μεταβολης της σχετικης νομοθεσιας.

 6. Aristomenace says:

  Η καταστροφη ξενης και δημοσιας περιουσιας μπορει για τον κοινο νου να αποτελει αθλια εγκληματικη πραξη αλλα για την εισαγγελεια ειναι πλημμελημα. Ετσι η αστυνομια δεν μπορει να εισελθει μεσα στο χωρο του ασυλου. Ειναι επομενως και νομικο το ζητημα. Και απο ο,τι διαπιστωσα παρακολουθωντας απο τηλεορασεως εγκριτους και μη, νομικους, δεν υπαρχει διαθεση μεταβολης της σχετικης νομοθεσιας.

 7. eva says:

  Λοιπόν, ΌΛΟΙ έχετε πολύ σοβαρό πρόβλημα και προφανώς δεν καταλαβαίνετε τι (πάτε να) κάνετε.
  Σε περίπτωση που εσείς οι παραπάνω δεν είστε “όργανα” (χαχα) της τάξης, ή μέλη ακροδεξιών ομάδων, θα έπρεπε να επισκευθείτε ένα γιατρό ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ!!!
  Το Πανεπιστημιακό άσυλο έχει δημιουργηθεί για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών (η οποία παραπάνω λανθασμένα αναφέρθηκε ως δεδομένη στη σημερινη χούντα των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και όλων των υπόλοιπων),αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και άσυλο για τη σωματική προστασία εξεγερμένων φοιτητών και μαθητών (και δεν αναφέρομαι σε άτομα που χρησιμοποιούν βία) από τα νύχια των πληρωμένων δολοφόνων της κυβέρνησης (των ¨οργάνων”).
  Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν υφίσταται σήμερα. Για παράδειγμα θα αναφέρω την Κούννεβα, η οποία δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από μπράβους των αφεντικών της, αναζητώντας την εργατική δικαιοσύνη. Ακόμα, πρόσφατα άκουσα για 2 φοιτητές στην Κρήτη, οι οποίοι ενώ ήταν άριστοι στις εξεταστικές τους, κόπηκαν από τα μεταπτυχιακά, λόγω των αντιεξουσιαστικών ιδεών τους.
  Πώς, λοιπόν, εμφανίζεστε 4-5 άνθρωποι από το πουθενά, κατηγορείτε το πανεπιστημιακό άσυλο και υποστηρίζετε ότι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών ζει και βασιλεύει σήμερα; Έχετε ποτέ – αν όχι παλέψει – αναρωτηθεί για το μέλλον της κοινωνίας στην οποία ζήτε;
  Σε μία χώρα όπου η πρέζα θερίζει, οι “εθνικιστές” εκβιάζουν και χτυπάνε μετανάστες μπροστά στα μάτια της αμέτοχης (ναι, καλά….) αστυνομίας, στα φανάρια ανήλικα παίδια διακινδυνεύουν τη ζωή τους για λίγα ψιλά και εκατοντάδες αδέσποτα σοριάζονται κάτω από τις ρόδες απρόσεκτων οδηγών κάθε εβδομάδα, δε μπορείς εσύ ρε εξυπνάκια να μας λες ότι όλα είναι ρόδινα.
  Άντε σήκω από την καρεκλίτσα σου και την τηλεόραση σου και άρχισε λίγο να ζορίζεις το μικρό σου μυαλουδάκι, εσύ που νιώθεις ελεύθερος να “διακινείς τις ιδέες σου”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.