52% των Τουρκοκυπρίων μπορούν να αποδεχθούν λύση ενιαίου κράτους!

Ηχηρό χαστούκι προς όλους τους θιασώτες του “επιθυμητού” και του “εφικτού” αποτελεί έρευνα που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες και από την οποία προκύπτει ότι 33% των Τουρκοκυπρίων αποδέχονται τη λύση του εναίου κράτους, με μία κυβέρνηση, ως ικανοποιητική, ενώ και ένα επιπλέον 19% θα μπορούσαν να αποδεχθούν το ενιαίο κράτος ως λύση συμβιβαστική. Ηχηρό χαστούκι, διότι και αυτός ακόμη ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει “ξεπερασμένη προσδοκία” το ενιαίο κράτος – την ανατροπή δηλαδή των αποτελεσμάτων της εισβολής και της κατοχής. Ξεχασμένη, ακόμη και ως ερώτηση στην έρευνα, η εκδοχή της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η από κάθε άποψη φυσιολογικότερη λύση, η μόνη πραγματική λύση του Κυπριακού.

Ολόκληρη η ανταπόκριση του Γιάννου Χαραλαμπίδη στη Σημερινή της 9-4-2009:

http://www.sigmalive.com/news/politics/141928

Εφικτή η λύση του ενιαίου κράτους

SHARETHIS.addEntry({ title:’Αποστολή’, summary:’Αποστολή με email και άλλες υπηρεσίες.’, icon: ‘/sites/all/themes/main/_assets/_images/sharethis.png’ }, {button:true,buttonText:’Αποστολή’} );Αποστολή| Εκτύπωση | 09/04/2009 | Του ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Έρευνα, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες: Ε/κ (56%) και Τ/κ (61%) είναι απαισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των συνομιλιών

Η εικόνα και η πολιτική αντίληψη ότι η λύση του ενιαίου κράτους δεν είναι εφικτή διότι, κυρίως, δεν γίνεται αποδεκτή από τους Τ/κ, κλονίζεται μέσα από την έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες για τις απόψεις της ε/κ και της τ/κ γνώμης, σχετικά τις διάφορες πτυχές και τη λύση του Κυπριακού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κυπριακό Ινστιτούτο Πολιτικών Αναλύσεων, το λεγόμενο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου των κατεχομένων και το Centre for European Policy Studies (CEPS) των Βρυξελλών.


Ενιαίο κράτος

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, που αφορούν στη μορφή της λύσης του Κυπριακού, οι Ε/κ, σε ποσοστό της τάξης του 80%, υποστηρίζουν ως ικανοποιητική τη λύση του ενιαίου κράτους. Ποσοστό της τάξης του 11% την αποδέχεται ως συμβιβασμό (σύνολο θετικής ψήφου 91%) και 9% την απορρίπτει. Το εντυπωσιακό είναι άλλο: Η λύση του ενιαίου κράτους με μία κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως αποδεκτή και ικανοποιητική από το 33% των Τ/κ, ενώ το 19% την αποδέχεται και ως συμβιβαστική λύση. Το συνολικό, δηλαδή, ποσοστό αποδοχής μεταξύ των Τ/κ φτάνει το 52%! Απορρίπτεται από το 48% των Τ/κ.


Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Η επιλογή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας γίνεται ικανοποιητικώς αποδεκτή από τους Ε/κ σε ποσοστό της τάξης του 44% και ως συμβιβασμός από το 37% (81% θετικής στάσης). Ποσοστό της τάξης του 20% την απορρίπτει. Ανάλογα είναι τα ποσοστά στα κατεχόμενα. Το 49% τη θεωρεί ως ικανοποιητική λύση, το 24% ως συμβιβασμό (73% θετική στάση) και το 28% την απορρίπτει. Επί του συγκεκριμένου θέματος, κυρίαρχο πρόβλημα για τον καθορισμό των τελικών ποσοστών συνιστά το περιεχόμενο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε άλλους μπορεί να αρέσει και σε άλλους όχι. Οπότε τα ποσοστά ομοιάζουν με κινούμενη άμμο. Κλασικό παράδειγμα ήταν το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο καθένας εμφάνιζε κατά το δοκούν. Οι μεν Τ/κ ως μια καλή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και, από τους Ε/κ, κάποιοι είτε συμφωνούσαν με την τ/κ άποψη είτε θεωρούσαν ότι ήταν μια κακή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ή ότι συνιστούσε συνομοσπονδία και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κτλ.


Μορφές διχοτόμησης

Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν, με ποσοστό 71%, τη διχοτομική λύση των δύο διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών. Άλλο 15% την αποδέχεται ως μορφή συμβιβασμού και απορρίπτεται από το 15%. Αντιθέτως, αποδεκτή γίνεται ως ικανοποιητική λύση από το 8% των Ε/κ και απορρίπτεται από το 82%. Το 9% μπορεί να την αποδεχθεί ως συμβιβασμό.
Αυτή είναι η μια μορφή διχοτόμησης. Στην έρευνα εμφανίζονται άλλες δύο:
Πρώτη: Η περίπτωση της συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών. Οι Ε/κ την απορρίπτουν κατά 78%. Ποσοστό της τάξης του 14% την αποδέχεται ως συμβιβασμό και 9% την αποδέχεται ως ικανοποιητική. Οι Τ/κ την απορρίπτουν σε ποσοστό 41%, τη θεωρεί ως λύση ικανοποιητική το 39% και το 20% μπορεί να την αποδεχθεί ως συμβιβασμό.
Δεύτερη: Η περίπτωση διατήρησης της κατάστασης ως έχει. Γίνεται αποδεκτή από τους Τ/κ ως ικανοποιητική λύση από το 33%. Μπορεί να γίνει αποδεκτή ως συμβιβασμός από το 26% και απορρίπτεται από το 41%. Οι Ε/κ απορρίπτουν τη διατήρηση του status quo με ποσοστό 60%, ενώ το 30% μπορεί να την αποδεχθεί ως συμβιβασμό και το 10% τη θεωρεί ως ικανοποιητική.


Απαισιοδοξία για τις συνομιλίες

Σχετικά με τις συνομιλίες, 56% των Ε/κ και το 61% των Τ/κ δηλώνουν απαισιόδοξοι ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Το 27% των Ε/κ και το 26% των Τ/κ είναι αισιόδοξοι, και το 17% των Ε/κ και το 14% των Τ/κ είναι αβέβαιοι.
Ως προς το συναφές ερώτημα εάν επιθυμούν όπως η υφιστάμενη διαδικασία οδηγήσει σε διευθέτηση, το 64% των Ε/κ και το 65% των Τ/κ απαντά θετικά, ενώ το 25% των Ε/κ και το 24% των Τ/κ απαντά ότι δεν επιθυμεί να καταλήξουν οι συνομιλίες σε λύση. Απαθείς είναι το 11% των Ε/κ και το 11% των Τ/κ.


Ασφάλεια – εγγυήσεις

Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στο ερώτημα εάν θα πρέπει αυτές να ισχύσουν όπως το ‘60, το 69% των Ε/κ απαντά ότι αυτό είναι απαράδεκτο, το 21% ότι μπορεί να είναι αποδεκτό εάν αυτό είναι αναγκαίο, το 5% το θεωρεί ως ικανοποιητικό επί του συνόλου, το 2% υψηλά επιθυμητό και το 3% απολύτως αναγκαίο. Από τ/κ πλευράς, 26% υποστηρίζει ότι είναι αποδεκτό να μείνει στο σύστημα εγγυήσεων ως έχει, το 27% απαντά ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αν αυτό είναι αναγκαίο, το 24% το θεωρεί ικανοποιητικό στο σύνολο, το 8% το χαρακτηρίζει ως υψίστης επιθυμίας και το 15% ως απολύτως ουσιώδες.
Ως προς την πλήρη κατάργηση των εγγυητικών και μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων, ώστε να λειτουργεί το κράτος κυρίαρχα και να φροντίζει τον εαυτό του, το 57% των Ε/κ απάντησε ότι αυτό είναι απολύτως ουσιώδες, το 26% ότι είναι ύψιστης επιθυμίας, το 10% ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν αυτό είναι αναγκαίο, το 4% ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ικανοποιητικό στο σύνολο, και μόνο το 4% το χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο. Από τ/κ πλευράς, το 47% θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να λειτουργεί το κράτος κυρίαρχα και να φροντίζει τον εαυτό του. Το 15% υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση αυτή εάν αυτό είναι αναγκαίο, και 17% μπορεί να την αποδεκτεί επί του συνόλου της λύσης. Το 11% δηλώνει ότι είναι υψηλά επιθυμητή μια τέτοια εξέλιξη και το 8% ουσιωδώς αναγκαία. Γενικώς, η πλειοψηφία των Ε/κ -κατά 57%, 51% και 76%- με τρόπο απόλυτο απορρίπτει τις διάφορες μορφές μονομερών επεμβάσεων (μέσω παλαιών, π.χ., και νέων συμφωνιών), ενώ σε ποσοστά 30% και 47% η τ/κ πλευρά θεωρεί απαράδεκτο να μην υπάρχει η δυνατότητα εξωτερικής στρατιωτικής παρέμβασης, είτε όταν όλοι συμφωνούν είτε μονομερής επέμβαση όταν υπάρχει διαφωνία.


Με σύμφωνη γνώμη του Σ.Α.

Υπάρχει επί τούτου και μια άλλη συναφής ερώτηση, δηλαδή εάν θα μπορούν να ασκηθούν επεμβατικά στρατιωτικά δικαιώματα κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το 27% απάντησε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, το 17% υψηλά επιθυμητό, το 20% ότι μπορεί να γίνει δεκτό ως ικανοποιητικό επί του συνόλου της λύσης. Το 14% απάντησε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν είναι αναγκαίο και το 21% χαρακτήρισε την όλη πρόταση ως απαράδεκτη. Από τ/κ πλευράς, το 34% θεωρεί την πρόταση απαράδεκτη, το 18% ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν αυτό είναι αναγκαίο, το 21% θεωρεί ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή επί του συνόλου της λύσης, το 13% τη θεωρεί υψηλά επιθυμητή και το 14% απολύτως ουσιώδη.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.