Σύγκριση των πρώτων υποψηφίων ευρωβουλευτών στα ελληνικά κόμματα

Μας στέλνει τις απόψεις του ο Μίκης Ζέζας:

Έχουμε και λέμε:

1. ΝΔ – Μαριέττα Γιαννάκου. Αυτοκτονική επιλογή Καραμανλή. Ανασύρει το θέμα του βιβλίου Ιστορίας και την αδικαιολόγητη εμμονή της τέως Υπουργού να το υποστηρίξει μέχρι τελικής πτώσεως. Δικής της. Καρατομήθηκε στην Α Αθήνας. Ένα θέμα που “άγγιξε” τους Νεοδημοκράτες περισσότερο από κάθε άλλη βάση κόμματος. Η δυσαρέσκεια από την επιλογή Γιαννάκου τεράστια και οδηγεί σε πτώση το κόμμα.

2. ΠΑΣΟΚ – Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μίζερη και εσωστρεφής επιλογή. Ένας καθαρά κομματικός υποψήφιος. Διόλου ελκυστικός για όσους δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους ή πώς θα επαναφέρουν τους δυσαρεστημένους τους με τέτοιον επικεφαλής; Η μήπως δεν τους νοιάζει;

3. ΚΚΕ – Γιάννης Παφίλης. Γνωστές έως και πεπαλαιωμένες οι θέσεις του ΚΚΕ. Ομοίως και οι επιλογές του. Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Ούτε για τα μάτια του κόσμου μία συμβολική ανανέωση εκεί στον Περισσό; Τα ίδια με τους από πάνω. Κάντε κάτι να προσελκύσετε νέους ψηφοφόρους όπως κάνατε το 1999, όταν συνεπικορούμενοι από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία κοντέψατε το 9%. Με τον Παφίλη αυτο-περιορίζεστε.

4. ΣΥΡΙΖΑ – Νίκος Χουντής. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνανε ανανέωση! Ναι. Ποιον βάλανε; Τον γραμματέα του Συνασπισμού. Της μεγαλύτερης συνιστώσας. Και έπεσε σκληρό παζάρι με τις Ρι.Ζες για τις υπόλοιπες θέσεις. Ακόμα και οι άκρα αντι-ευρωπαϊστές πήρανε μερίδιο της ενδεχομένως εκλόγιμης πίτας! Αυτή η απέραντη πολυ-συλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστά μονίμως εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια. Δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί ευρύτατη προσωπικότητα. Πώς θα φτάσετε έτσι τα ονειρεμένα ποσοστά των δημοσκοπήσεων; Χώρια και η μισο-γκάφα να βάλουν στην τελευταία θέση μετανάστρια που δεν έχει δικαίωμα εκλέγειν ή εκλέγεσθαι στην Ελλάδα!

5. ΛΑΟΣ – Νίκη Τζαβέλλα. Εδώ έπεσε το γέλιο της αρκούδας! Η δυσαρέσκεια όχι των οπαδών ή των μελών αλλά και των στελεχών του κόμματος είναι διάχυτη. Και θα έχει αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Πώς είναι δυνατόν η επί πολλά έτη συνεργάτιδα των Μητσοτάκηδων (βλέπε κατηγορίες Καρατζαφέρη κατά της Ντόρας στα εθνικά θέματα) και η αντιπρόεδρος(!!) της Ιντρακόμ του Κόκκαλη, να μας εκπροσωπήσει για τα “εθνικά δίκαια” που κόπτονται οι του ΛΑΟΣ; Θα τη βγάλει βέβαια την έδρα της, αλλά κι αυτή ζαβή. Τζαβή. Τζαβέλλα. Με τερματοφύλακα από τα τσικό πας να παίξεις τελικό ρε φίλε;

6. Οικολόγοι-Πράσινοι – Μιχάλης Τρεμόπουλος. Εδώ λίγα μπορεί να πει κανείς. Εάν θεωρήσουμε ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος αυτού γνωρίζουν πράγματι περί τίνος πρόκειται, τότε η επιλογή ήταν άριστη. Να θυμίσουμε το “Έξω οι Πόντιοι πρόσφυγες από τη Θράκη”, να θυμίσουμε το “να τιμηθεί ο Κεμάλ σαν παιδί της πόλης”, να θυμίσουμε την υιοθέτηση του “σκέτο Μακεδονία”(!) για τα Σκόπια. Να τα θυμίσουμε για μας. Γιατί οι ψηφοφόροι του (ελπίζω να) τα γνωρίζουν.

7. Δράση – Στέφανος Μάνος. Η γερουσία της χώρας. Τέσσερις 70άρηδες (Μάνος, Κοντογιαννόπουλος, Μπουτάρης, Δήμου) θέλουν να μας πείσουν ότι φέρνουν “κάτι νέο στην πολιτική σκηνή της χώρας” και …γελούν και οι πέτρες. Τι να πει κανείς. Μία ακόμη αποτυχία στο βιογραφικό του Μάνου μετά την διεύθυνση της Αλλατίνη (που την έφερε στο χείλος της χρεωκοπίας), την υπουργία του επί Μητσοτάκη, τη θητεία του στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και την αποτυχία των Φιλελευθέρων. Ο καθένας αποδίδει εκεί που μπορεί. Ο Μάνος στις αποτυχίες.

8. Δημοκρατικοί – Αντώνης Παπαγιαννίδης. Εδώ ομολογώ η έκπληξη ήτανε μεγάλη. Είχα αρχικά μία ελπίδα σ’ αυτό το νέο κόμμα από πραγματικά νέους ανθρώπους. Όχι τζούφιους όπως η γερουσία της Δράσης. Αλλά ρε παιδιά τον Παπαγιαννίδη; Αυτόν που συμμετείχε στην “Ανοιχτή Κοινωνία” παρέα με Μουζέλη, Βερέμη και άλλους; Αυτόν που προπαγάνδιζε υπέρ της θεσμοθέτησης του ρόλου των ΜΚΟ στην πολιτική ζωή; Αυτόν που αναδημοσίευε τα άρθρα του στο περιοδικό “Δικαιωματικά” του Παναγιώτη Δημητρά του περιβόητου Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι; Καλύτερο δεν βρήκατε; Έλεος δηλαδή! Κρίμα γιατί θα πάτε τζάμπα στα αζήτητα ενώ οι προθέσεις σας είναι αγνές. Πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά παρακαλώ.

9. Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο – Στέλιος Παπαθεμελής. Να μην ξεχάσω. Νούμερο δύο ο Κώστας Ζουράρις. Συγγνώμη αν θα φανώ μεροληπτικός αλλά εδώ η επιλογή ονόματος κόμματος και πρώτων στη λίστα είναι δίδυμο γκανιάν! Και δεν το λέω ειρωνικά. Μακράν η καλύτερη επιλογή κατά τη γνώμη μου. Κλείδωμα του ονόματος “Μακεδονία” σε ελληνικό κόμμα στην ευρωβουλή.

Αν κάποιοι σκέφτονται πράγματι Ευρωπαϊκά στις Ευρωεκλογές, και το ποιος από τους ανωτέρω θα μπορούσε να υπερασπιστεί ΚΑΛΥΤΕΡΑ τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες, αυτός δεν είναι η Γιαννάκου, ο Παπακωνσταντίνου, ο Παφίλης, ο Χουντής, η Τζαβέλλα (εδώ γελάνε!), ο Τρεμόπουλος, ο Μάνος ή ο Παπαγιαννίδης. Ο καλύτερος να τα υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες είναι οπωσδήποτε ο Στέλιος Παπαθεμελής, με τη βοήθεια και του Κώστα Ζουράρι.

7 Responses to “Σύγκριση των πρώτων υποψηφίων ευρωβουλευτών στα ελληνικά κόμματα”

 1. Με ξαφνιάζει η επίθεση του συγγραφέα στον Αν. Παπαγιαννίδη. Η συμμετοχή του στην “Ανοικτη Κοινωνία” δεν σημαίνει ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των “Δημοκρατικών” συμμερίζεται τις εθνομηδενιστικές και εν γένει “εκσυγχρονιστικές” απόψεις του κ. Βερέμη κτλ. Απόδειξη ότι πρόκειται για ανόμοιους ανθρώπους το γεγονός ότι ο κ. Παπαγιαννίδης δεν ακολούθησε τον κ. Βερέμη στην νεοταξική “Δράση”, όπως θα ήταν φυσιολογικό, αν ίσχυε το αντίθετο. Τα λέω σωστά, κ. Ζέζα;

  Επίσης κ. Ζέζα ισχυρίζεστε ότι ο κ. Παπαγιαννίδης αναδημοσίευε τα άρθρα του σε περιοδικό του κ. Δημητρά. Ένα και μοναδικό άρθρο του έχει φιλοξενηθεί στο περιοδικό που αναφέρεται και δεν γνωρίζουμε καν αν αυτό έγινε με την συναίνεση του συγγραφέα. Τι είδους κατηγορία είναι αυτή που μετατρέπει ένα περιορισμένο γεγονός σε εξακολούθηση για να δημιουργήσει εντυπώσεις;

  Η πραγματικότητα που γνωρίζω εγώ και πλείστοι άλλοι είναι ότι ο κ. Παπαγιαννίδης έχει προβάλει με έμφαση τα εθνικά θέματα, όταν ήταν διευθυντής στον Ελεύθερο Τύπο, με τρόπο που δύσκολα θα βρούμε σήμερα στις μεγάλες εφημερίδες.

  Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι το ψηφοδέλτιο των “Δημοκρατικών” περιλαμβάνει δεύτερο τον κ. Δημήτριο-Ανδρέα Νεζερίτη και τρίτο τον κ. Ιω. Στάγκα, ναύαρχο ε.α. και Α/ΓΕΝ την νύχτα των Ιμίων, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά για πρώτη φορά την πατριωτική φωνή του στρατεύματος στην πολιτική ζωή της χώρας. Ελπίζω να μην αμφισβητείτε τον πατριωτισμό κι αυτών των ανθρώπων, διότι θα υποβαθμίσετε την κριτική σας στον πιο επιπόλαιο ψόγο…

 2. Πατριώτης says:

  Θόδωρε, ο πρώτος έχει σημασία, διότι δεν νομίζω ότι θα βγάλουν (αν βγάλουν) και δεύτερο. Για το πρόσωπο του κ.Παπαγιαννίδη υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις.

 3. Τελικώς κανένας δεν έχει σημασία, τουλάχιστον για αυτές τις ευρωεκλογές. Ακυρώθηκε το ψηφοδέλτιό τους για τυπικούς λόγους από τον Άρειο Πάγο…

  http://dimokratikoi.gr/?p=1977

 4. pombale says:

  Eυτυχώς. Και τω Θεώ δόξα. Από τις θέσεις τους φαίνονταν ένας εσμός δήθεν ‘πατριοφρόνων’ με διαρκείς ισορροπισμούς στις ιδεολογικές τους θέσεις και αναντίστοιχα μεγάλο ψώνισμα για το ποιοί είναι. Καμία σχέση με την καθαρότητα ούτε του ΠΑΜΜΕ ούτε του Βολουδάκη. Άντε γεια

 5. feder says:

  Ας μην ξεχνάμε, αφού βάζουμε στη λίστα και τα κόμματα μικρότερης δυναμικής που έχουν όμως να προτάξουν λόγο για τα ουσιώδη θέματα στη δημόσια ατζέντα του τόπου, και την ‘Κοινωνία’ του Μανώλη Βολουδάκη, που έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά τους τελευταίους μήνες με ομιλίες και ημερίδες, συζητώντας με μεγάλη παρρησία πάνω στα θέματα αυτά που το κυρίαρχο ρεύμα λογοκρίνει. Ειδικά σε θέματα εθνικά -όπως και εκκλησιαστικά, που αυτά κυρίως στοχοποιούνται από τον ευρύτερο ‘εκσυγχρονοστικό’ χώρο- απτόμενα της ιδιοπροσωπείας μας και της πολιτικής του κράτους απέναντί της, ο λόγος τους έχει υπάρξει όντως αντίβαρο στην πατριδοκαπηλία και ιεροκαπηλία άλλων δήθεν φιλικών προς αυτό το ακροατήριο φορέων, της ευρύτερης κεντρο-και σκέτης δεξιάς (κυβερνώσας και μή, και ο νοών νοείτω). Πρώτος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο ο πρόεδρος του κόμματος Μανώλης Βολουδάκης. Δεύτερος ο γνωστός ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν (και προϋποθέτει αντίστοιχη λεβεντιά να βγείς δημόσια να στηρίξεις τέτοιες θέσεις στον κλάδο του τελευταίου).
  Συμπληρώνω συνεπώς τα λεγόμενο στο πρώτο σχόλιο, τα οποία σε γενικές προσυπογράφω, με το ότι, εκτός από το κόμμα του κυρίου Παπαθεμελή, η ενδεικνυόμενη επιλογή για αυτούς που “σκέφτονται πράγματι Ευρωπαϊκά στις Ευρωεκλογές, και το ποιος θα μπορούσε να υπερασπιστεί ΚΑΛΥΤΕΡΑ τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες” είναι και η ‘ΚΟΙΝΩΝΙΑ’, με τον πρόεδρό της ευρωβουλευτή.

 6. Θέστωρ says:

  Θέλω να εκλεγεί ο αγαπημένος σας κοντός, να δώ τί… πτηνά θα πιάσει (πέραν τού παχυλού μισθού τού ευρωβουλευτού) όσον αφορά το “μακεδονικό”. Εξασφάλισε, λέτε, την μακεδονική ετικέτα! Δηλαδή, όταν θα μπούν τα Σκόπια στην Ε.Ε. (κάποτε θα μπουν) δεν θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις π.χ. “μακεδονικό κόμμα” στην ευρωβουλή; Σιγά να μην κωλώσουν! Και τί θα καταφέρει ένας κούκος μόνος του, καθότι οι …λεβέντες των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αριστεροι) ξέρουμε πόοοοσο πολύ ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα. Αν μπεί και ο Τρεμόπουλος, τρέμε Ευρώπη!!! Θα φέρει λέει τους ξένους ευρωβουλευτές να δούν τη Βεργίνα, ίνα τους πείσει πάραυτα! Καλά μας δουλεύετε; Γιατί ο Καρατζαφέρης τί έκανε; Δεν τους έφερε καί στη Βεργίνα και στο Αγαθονήσι; Τους έπεισε, κι αν ναί πόσο τοις εκατό του συνόλου; Αν είναι να ενεργεί η πλειονότης των ευρωπαίων ευρωβουλευτών ως εντεταλμένοι ψιττακοί των ΗΠΑ, τότε δεν φθάνουν ούτε τρεις Στέλιοι ο είς επί των ώμων τού άλλου! Εξ άλλου όταν οι υπόλοιποι “έλληνες” ευρωβουλευτές “τα ξύνουν” ή είναι κι αυτοί εγκάθετοι γραικύλοι, τί να σου κάνει ο ένας; Εδώ ο “Καρατζα” τους τρέλανε στις επερωτήσεις και τα κατατεθιμένα ψηφίσματα, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΜΙΑ φωνή της Ελλάδος προς τα έξω, το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό. Και μή μου πείτε ότι ο Στέλιος ή ο Ζουρ έχουν περισσότερη πειθώ, διότι ο καγχασμός μου δεν θα φανεί γραπτώς. Στο κάτω-κάτω όπως η ιστορία έχει αποδείξει δεν μετρούν τα ιστορικά επιχειρήματα, στη σύγχρονη διπλωματία, αλλά η δύναμις ή Ομηριστί “το κράτος”.

 7. mantoukas says:

  Και δηλαδή τι προτείνετε να κάνουμε κύριε Θέστωρα; Αφού δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα, τότε να πάμε να πνιγούμε στον πάτο της θάλασσας και να αφήσουμε όποιον θέλει να κάνει ό,τι γουστάρει χωρίς αντίσταση και αντίλογο. Ωραία τακτική!!!

  Όπως και να έχει, από την Τζαβέλλα πολύ καλύτερα θα τα πει ο Στελάρας στας Βρυξέλλας.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.