Αποτίμηση ευρωεκλογών

ΝΔ - απώλεσε 9.5% από το 2007 και βούλιαξε στο 32.3%. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το μόνο θετικό για την κυβερνώσα παράταξη είναι ότι οι ψηφοφόροι που έχασε διασκορπίστηκαν σε κάθε κατεύθυνση και δεν στράφηκαν μαζικά στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ - πεντακάθαρη νίκη με 4.36% διαφορά από τη ΝΔ, όμως το 36.6% που απεκόμισε, υστερεί κατά 1.5% από το αποτέλεσμα του 2007. Με τέτοιες επιδόσεις το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας που απαιτεί 41.5-42% δεν φαίνεται πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον.

ΚΚΕ - πανηγυρίζει για την εδραίωση της τρίτης θέσης, την οποία όμως απώλεσε μόνο το 1993 για ελάχιστες ψήφους. Το ΚΚΕ έχασε 1.15% από τις ευρωεκλογές του 2004. Απέτυχε να διευρύνει την ιδεολογικά συμπαγή βάση του.

ΣΥΡΙΖΑ - απώλεσε 0.4% από το 2007, καθώς και μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Αν σκεφθεί κανείς ότι πριν 12 μήνες εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις με 18% και να προσδοκά πλήρη ανατροπή του διπόλου, μάλλον πρέπει να προβληματιστεί. Εύθραυστη ισορροπία των συνιστωσών του. Πλήρωσε συν τοις άλλοις και την έμμεση στήριξη σε εκρήξεις αποσταθεροποιητικής βίας στην κοινωνία

ΛΑΟΣ - κατά βάση ο μόνος κερδισμένος από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Άνοδος 3.5% από το 2007 και μία επιπλέον έδρα. Έκανε ένα ακόμα βήμα στον στόχο του να απαλλαγεί από τη σφραγίδα του περιθωριακού και να μετατραπεί σε κατεστημένο κόμμα, ώστε να διευκολύνει την είσπραξη δυσαρέσκειας από τη ΝΔ αδιακρίτως.

Οικολόγοι-Πράσινοι – αναμφισβήτητη επιτυχία η εκλογή ευρωβουλευτή, με ποσοστό όμως λίγο πάνω από το όριο του 3% και πολύ μακρυά από τα δημοσκοπικά 8%. Αποσκοπούν στην εισαγωγή οικολογικής ατζέντας στον δημόσιο διάλογο, αλλά οι τοποθετήσεις του επικεφαλής τους σε άλλα θέματα προκάλεσαν ποικίλλες αντιδράσεις και οπωσδήποτε ζημίωσαν την επίδοσή τους.

Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο – θα εξέλεγε μία έδρα εάν δεν υπήρχε το όριο του 3%. Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων περιοριστική η ονομασία της παράταξης. Αξιοσημείωτο ότι ο επικεφαλής του εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά την προεκλογική περίοδο στα κεντρικά ΜΜΕ (Άλτερ) μόλις την τελευταία ημέρα!

Δράση - παρά τα δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης 1-1.5% που έδειχνε να λαμβάνει διαρκώς, κατέγραψε περίπου το μισό ποσοστό (0.7%). Πενιχρά ποσοστά εκτός Αττικής. Η αιτία της διαφοράς ίσως απαντάται στο επόμενο σημείο.

Εταιρείες δημοσκοπήσεων – οικτρή αποτυχία στα exit-polls. Πρόκειται για το δεύτερο δείγμα μετά το 2000 όπου έβγαλαν στους δρόμους τους ψηφοφόρους της ΝΔ το απόγευμα και του ΠΑΣΟΚ το ίδιο βράδυ. Μήπως τελικά δεν είναι ότι “δεν θέλουν”, αλλά ότι “δεν μπορούν” (καλύτερα); Μήπως τα δείγματα 1000-1500 ανθρώπων των κατά καιρούς δημοσκοήσεων που παρουσιάζονται δεν αρκούν για να σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους (ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνική διαστρωμάτωση, γεωγραφία εσωτερική μιας περιφέρειας αλλά και γεωγραφία δια-περιφερειακή όλης της επικράτειας) σε όλα τα υπο-δείγματα; Μήπως δηλαδή δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην Αττική και τα δείγματα στις υπόλοιπες περιοχές δεν είναι σωστά σταθμισμένα; Αν αυτό συμβαίνει στα exit-polls, πόσο μάλλον στις καθημερινές δημοσοκπήσεις.

ΜΜΕ - παραπονέθηκε αρχικά η Δράση του Σ. Μάνου και καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΠΑΜΜΕ του Σ. Παπαθεμελή για ελλειπή ή απουσία εκπροσώπησης. Είναι δυνατόν να ρυθμιστεί θεσμικά μία δικαιότερη εκπροσώπηση στα ΜΜΕ; Μήπως τελικά ο μόνος κερδισμένος από κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι τα ίδια τα ΜΜΕ; Τι νόημα έχει δηλαδή να δίνει το κράτος χρήματα φορολογουμένων στα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους τα δίνουν στα ΜΜΕ για τηλεοπτικά σποτάκια που απευθύνονται στους ίδιους τους πολίτες προκειμένου να πειστούν για να τα ψηφίσουν;

Αντισυστημική ψήφος – Η αποχή εκτινάχθηκε στο 47.5%. Ακόμη όμως κι από όσους ψήφισαν το 10.7% επέλεξε μη κοινοβουλευτικά κόμματα σε πείσμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ που στηρίζουν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- το νυν πολιτικό σύστημα. Αυξάνεται έτσι το πλήθος εκείνων που δεν αποδέχονται το θεώρημα «υπάρχει μόνον ό,τι βλέπω στην τηλεόραση», κάτι που φαίνεται και από τη ραγδαία αύξηση των πολιτικών ιστολογίων τα τελευταία 3 χρόνια. Θυμίζουμε εδώ ότι το ποσοστό των “λοιπών κομμάτων” (πλην των Οικολόγων-Πρασίνων) υπολογίζονταν στο 2-2.5% στις δημοσκοπήσεις (και περίπου 5% στα exit-polls) ενώ τελικά συγκέντρωσαν το εντυπωσιακό 7.2%. Φαίνεται πως αρκετοί από όσους ψήφισαν “άλλο κόμμα” λόγω διαμαρτυρίας δεν θέλησαν ούτε καν να συμμετάσχουν στις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Μετεκλογική εντύπωση - χαρακτηριστικό απειρίας ή αλαζονείας της επιτυχίας: νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής με καινούριο κόμμα χαρακτήρισε απόντα αρχηγό άλλου (παρεμφερούς ονομασίας) κόμματος ως “άνθρωπο με διανοητική καθυστέρηση”!!

Τύπος – Δείτε ένα παράδειγμα δημοσκόπησης της Καθημερινής που έβγαζε τρίτο κόμμα τους Οικολόγους, στον τίτλο του σχετικού άρθρου έλεγε ότι “παλεύει για το 3% η Δράση” και δίνει στα “λοιπά κόμματα” (πέραν της Δράσης) ποσοστό 1%. Τελικά τα “λοιπά” αυτά πήραν 6.5% (7.2% μείον το 0.7% της Δράσης)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.