Σύγκριση exit-poll και τελικού αποτελέσματος

ΝΔ - στο όριο. Πήρε 32.5% και το εύρος πρόβλεψης ήταν 30.5%-33%

ΠΑΣΟΚ – ΕΚΤΟΣ πρόβλεψης! Πήρε 36.6% και το εύρος ήταν 37-39.5%

ΚΚΕ – ΕΚΤΟΣ πρόβλεψης! Πήρε 8.35% και το εύρος ήταν 8.5%-9.5%

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΤΟΣ πρόβλεψης! Πήρε 4.7% με εύρος 5%-6%

ΛΑΟΣ – ΕΚΤΟΣ πρόβλεψης! Πήρε 7.2% με εύρος 6%-7%

Οικολόγοι-Πράσινοι - ΕΚΤΟΣ πρόβλεψης! Πήραν 3.5% με εύρος 4%-5%

Λοιπά κόμματα – ΕΚΤΟΣ πρόβλεψης! Πήραν 7.2% με εύρος 4.5%-5.5%

Όταν λοιπόν αποτυγχάνουν να προβλέψουν, έστω και στα όρια, από μεγάλα δείγματα με το ερώτημα “Τι ψηφίσατε” (και όχι “τι ΘΑ ψηφίζατε”), στις δημοσκοπήσεις εξόδου όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένα ενδεχόμενο χειραγώγησης αλλά δημοσιοποιούνται μόνο και μόνο για να αποκτήσουν αξιοπιστία οι εκάστοτε εταιρείες δημοσκοπήσεων, τότε πόσο αξιόπιστες μπορούμε να θεωρούμε τις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου ή σε περιόδους μακρυά από εκλογές;;

2 Responses to “Σύγκριση exit-poll και τελικού αποτελέσματος”

 1. Aλέξανδρος Ντάσκας says:

  Αποδεικνύεται πλέον χωρίς αμφιβολία ότι οι δημοσκοπήσεις,όσο κι αν επιτρέπουν την αποτύπωση ορισμένων γενικών τάσεων, δεν είναι αλάνθαστες,δεν είναι ακριβείς.Επομένως, κάλλιστα μπορεί να υποψιασθεί κανείς τις σκοπιμότητες που υπηρετούν τα πρωτοσέλιδα ή πρώτα θέματα δελτίων με τίτλους “αυξήθηκε/μειώθηκε κατά μισή μονάδα η ψαλίδα” κτλ.
  Και η τελευταία πρόφαση για την…τετραετή προεκλογική περίοδο,που σκεπάζει κάθε πραγματική πολιτική συζήτηση,προκειμένου να λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις από τις κρυπτοολιγαρχίες χωρίς δημόσιο έλεγχο, εξαντλήθηκε σε αυτές τις ευρωεκλογές.

 2. Αξιοσημείωτο είναι και το εξής:

  Οι εφημερίδες και τα συγκροτήματα τύπου τηρούν την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων σύμφωνα με το νόμο (δύο εβδομάδες μέχρι πρότεινος, και μόλις το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών έως τις 7 το απόγευμα στις πρόσφατες εκλογές). Αυτό όμως δεν τους εμποδείζει να επιχειρούν και στο διάστημα αυτό – την τελευταία στιγμή που αφήνει την τελευταία εντύπωση πριν την κάλπη – την χειραγώγηση της κοινής γνώμης με παχείς τίτλους στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους. Δεν μπορεί, ασφαλώς, κανείς να απαγορέψει κάθε εφημερίδα, κάθε έντυπο να δώσει όποιον τόνο θέλει σε μία εκλογική αναμέτρηση: νίκης ή θριάμβου του ενός, ήττας ή καταποντισμού του άλλου. Αυτό γίνεται, γινόταν και θα συνεχίσει να γίνεται.

  Αν η πανωλεθρία των δημοσκοπήσεων εξόδου ακόμα και να προσεγγίσουν το τελικό αποτέλεσμα ήτανε μία έκπληξη, μία δεύτερη έκπληξη ήρθε μία εβδομάδα μετά τις εκλογές από το Βήμα της Κυριακής όπου κατηγορεί ευθέως ορισμένα δημοσιογραφικά blogs επειδή δημοσίευσαν πληροφορίες τους για τις δημοσκοπήσεις εξόδου!!! Αποδίδει σ’ αυτά “ύποπτο ρόλο”!!!

  Είναι προφανές ότι επιχειρείται να μεταφερθεί η αποτυχία των δημοσκόπων στους bloggers!! Έχει όμως και η υποκρισία όρια.

  ΥΓ. Το Αντίβαρο ασφαλώς και δεν λογίζεται στα λεγόμενα “δημοσιογραφικά blogs”.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.