Απόρρητο υπόμνημα: Το Κόσοβο στην αγκαλιά της Τουρκίας

Απόρρητο υπόμνημα: Το Κόσοβο στην αγκαλιά της Τουρκίας

Αλωνίζει κυριολεκτικά στο Κόσοβο η Τουρκία, επιτυγχάνοντας τον ένα διπλωματικό θρίαμβο μετά τον άλλο. Αυτό είναι το αγωνιώδες μήνυμα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβη Δημήτρη Μοσχόπουλου, που περιέχεται σε απόρρητο υπόμνημα, το οποίο υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη.

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Σύμφωνα με το υπόμνημα του πρέσβη, η Τουρκία προωθεί καθημερινά την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας του Κοσόβου, στοχεύοντας στη θεμελίωση μιας «ειδικής σχέσης» με το νέο κράτος. Στα μέτρα που προωθεί η Αγκυρα περιλαμβάνονται οι προσπάθειες να θεσμοθετηθεί η τουρκική γλώσσα ως μία από τις επίσημες γλώσσες του Κοσόβου. Σε επίσημες εκδηλώσεις σήμερα η παρεχόμενη διερμηνεία περιλαμβάνει και την τουρκική επιπλέον της αλβανικής, σερβικής και αγγλικής. Ηδη μερικοί μεγάλοι δήμοι συναλλάσσονται με το κοινό και εκδίδουν δημόσια έγγραφα και στην τουρκική (η τουρκική μειονότητα στο Κόσοβο θεωρείται η τρίτη σε μέγεθος μετά την αλβανική και τη σερβική).

Επίσης η τουρκική γλώσσα προβάλλεται και στα ΜΜΕ. Στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTK, που καλύπτει όλο το Κόσοβο, υπάρχει καθημερινή εκπομπή με ειδήσεις στα τουρκικά, ενώ πολυάριθμοι είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα αλβανικά και τουρκικά σε όλο το Κόσοβο. Επίσης, η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί επίσημα στο Κόσοβο ως «ημέρα των Τούρκων». Στον τομέα της εκπαίδευσης λειτουργούν κολέγια και σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπου η διδασκαλία γίνεται στην τουρκική, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία τουρκικού πανεπιστημίου στην πόλη Λιπγιάν. Στον θρησκευτικό τομέα οι επαφές είναι έντονες και συχνές. Ο μουφτής του Κοσόβου έχει σπουδάσει στην Τουρκία, την οποία θεωρεί και πνευματική πατρίδα του. Επίσης ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων και προϊόντων είναι καταφανής σε όλο το Κόσοβο. Επίσης στην Πρίστινα λειτουργεί ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία «Τουρκικό Νοσοκομείο», το οποίο θα επεκταθεί στο μέλλον. Επίσης σημαντική είναι και η παρουσία τουρκικών οργανώσεων που βοηθούν στην εξεύρεση και αναστήλωση μνημείων της Οθωμανικής περιόδου, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την εξάπλωση της αναγνώρισης της οθωμανικής πολιτισμικής κληρονομιάς μεταξύ του πληθυσμού. Οπως επισημαίνει ο πρέσβης, η ισχυροποίηση της θέσης της Τουρκίας πηγάζει από το γεγονός ότι αναγνώρισε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος μόλις την επαύριο της κήρυξης της ανεξαρτησίας του. «Εκτοτε», αναφέρει το υπόμνημα, «φέρεται σαν να έχει υιοθετήσει το νεογέννητο». Παράλληλα η Τουρκία έχει κατ’ επανάληψη δεσμευθεί δημόσια να αποδυθεί σε διεθνή εκστρατεία, σε κάθε επίπεδο, για την προώθηση της αναγνώρισης του Κοσόβου. «Συνοψίζοντας θα έλεγα», καταλήγει ο κ. Μοσχόπουλος, «ότι ο εναγκαλισμός του “νεογέννητου” Κοσόβου από την Τουρκία αποτελεί μια χειρονομία τόσο προφανώς χρησιμοθηρική που, στον βαθμό που αποβλέπει σε άμεσα οφέλη, μοιάζει περισσότερο με στραγγαλισμό. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κοσόβου, ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα αναγνωρίσεων και διεθνούς υποστήριξης, δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αποποιηθεί τις χειρονομίες της Τουρκίας και εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη της».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/07/blog-post_3176.html

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.