Archive for December, 2007

Νεο-οθωμανισμός

Sunday, December 23rd, 2007

Αναρωτιόμουν τί σημαίνει «νεο-οθωμανισμός».

Η πρόσφατη (όχι απλώς άκομψη) παρέμβαση του Ερντογάν στη διαφορά μας με τα Σκόπια σχετικά με την ονομασία τους, διασαφηνίζει κάπως την έννοια του όρου. Διότι ο όρος αυτός επιστρατεύθηκε για να περιγράψη τέτοιες ακριβώς τακτικές. Τακτικές εντασσόμενες μάλλον σε μιαν ευρύτερη στρατηγική.

(more…)

Η Διεθνής Ένωση Γενοκτονολόγων αναγνωρίζει επισήμως την Ασσυριακή και Ελληνική Γενοκτονία.

Friday, December 21st, 2007

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας (International Association of Genocide Scholars IAGS) ενέκρινε ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Ποντίων, των Ελλήνων της Ανατολίας. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου 2007 από περίπου το 83% των μελών της Ένωσης, που είναι καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές γενοκτονιών. Ανακοινώθηκε επίσημα από την Ένωση στις 15 Δεκεμβρίου 2007.

(more…)

Υπογραφές για τη ΘΡΑΚΗ!

Thursday, December 13th, 2007

Υπογράψτε ΕΔΩ

(more…)

Μία ακόμη ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας κύλησε ήσυχα…

Thursday, December 6th, 2007

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007:

(more…)

Σύμβολο αναπτυξιακής χρεοκοπίας

Thursday, December 6th, 2007

Η «Ολυμπιακή» υπήρξε η ασφαλέστερη εταιρία στον κόσμο, τουλάχιστον στις διεθνείς πτήσεις! Κι αυτό οφειλόταν στο ανθρώπινο δυναμικό της. Κυρίως στους πιλότους της και στο τεχνικό προσωπικό. Αυτοί ήταν το ανεκτίμητο στοιχείο του «ενεργητικού» της. Που, δυστυχώς, το απαξιώσαμε πλήρως.
Ποιοι ευθύνονται γιΆ αυτή την απίστευτη απαξίωση;

(more…)

Επιστολή στο ΕΛΙΑΜΕΠ

Wednesday, December 5th, 2007

Αγαπητοί κύριοι του ΕΛΙΑΜΕΠ,
Μόλις έπεσε στην αντίληψή μου προχθεσινό (3/12/2007) δημοσίευμα της International Herald Tribune με αποσπάσματα συνέντευξης του αναλυτή του ΕΛΙΑΜΕΠ και λέκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά στην εξωτερική πολιτική και Βαλκανικά θέματα κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη στη δημοσιογράφο και ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα κα. Ανθή Καρασάββα.

(more…)

Σύγχρονες Βαβέλ:Αλλοτρίωση και Αποσύνθεση

Tuesday, December 4th, 2007

«O ατομικισμός»,έγραφε τον 19ο αι. ο Τοκβίλ,«είναι ένα συναίσθημα συνετό και φιλήσυχο,που προδιαθέτει κάθε πολίτη να αποσυρθεί με την οικογένεια και τους φίλους του.Έτσι,αφού πρώτα δημιουργήσει μία μικρή κοινωνία για δική του χρήση,εγκαταλείπει πρόθυμα τη μεγάλη κοινωνία στον εαυτό της.»Αναδεικνύοντας τον ατομικισμό ως μορφή νέας δουλείας,«ρυθμισμένης,ήπιας και ήσυχης»,ο Τοκβίλ προχωρούσε τη σκέψη του θουκυδίδειου Περικλέους,όπως αποτυπώνεται στο εγκώμιο των δημοκρατικών Αθηναίων,το περιλαμβανόμενο στον περίφημο Επιτάφιο:«Γιατί μόνοι εμείς (σ.σ. οι δημοκρατικοί Αθηναίοι) εκείνον που δεν ασχολείται με τα πολιτικά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο,αλλά άχρηστο.»Η απέχθεια των Αθηναίων για τον ατομικισμό διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας στην αγγλική γλώσσα:Όπως και οι αρχαίοι Αθηναίοι,οι Άγγλοι χρησιμοποιούν ως ακραία υβριστική και μειωτική έκφραση τη λέξη «ιδιώτης» (“idiot”).

(more…)

Η “εθνική ταυτότητα των Σκοπίων” είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να αλλάξει!

Monday, December 3rd, 2007

Η διατήρηση της “εθνικής της ταυτότητας, η οποία εμπεριέχεται στο συνταγματικό της όνομα της χώρας” αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή τους, κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα έχει πιαστεί στον ύπνο, και είναι να απορεί κανείς με τη σπουδή της κας. Μπακογιάννη να “κλείσει” το θέμα – προφανώς για να γίνει αρεστή, αφού έτσι της είπαν να κάνει. Άραγε έχει αντιληφθεί η κα. Μπακογιάννη και οι συν αυτή ότι ακριβώς η εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών είναι το πρόβλημα της Ελλάδας; (more…)