Archive for March, 2008

Νέα Πρόκληση των Σκοπίων: Παραποίηση της Ελληνικής Σημαίας με σβάστιγκα!!!

Sunday, March 30th, 2008

Υπό την σκέπη της κρατικής αρωγής, λίγες ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, οι Σκοπιανοί παρουσίασαν διαφημιστικές πινακίδες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσάς τους, στις οποίες εμφανίζεται παραποιημένη η σημαία της Ελλάδας: στις πινακίδες αυτές εμφανίζεται η ελληνική σημαία με παραποιημένο το σταυρό, στο άκρο της σημαίας, σε αγκυλωτό σταυρό! Στο κέντρο της ελληνικής σημαίας υπάρχει μια εικόνα από “δεινοπαθούσα” οικογένεια “Μακεδόνων” προσφύγων που τάχα κατεδίωξε η Ελλάδα από την πατρίδα τους!!!

Η ελληνική σημαία παραποιημένη από τους Σκοπιανούς

Οι διαφημιστικές αυτές πινακίδες προαναγγέλλουν έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό-ενημερωτικό κέντρο των Σκοπίων, από την 3 Απριλίου έως την 3 Μαΐου.

(more…)

“Νέα Τάξη Πραγμάτων” στην πράξη…

Sunday, March 30th, 2008

Η αντίθεση Αριστεράς – Δεξιάς έχει εκπνεύσει προ πολλού. Όσοι επιχειρούν να αντιλαμβάνονται και να αποκρυπτογραφούν τις πολιτικές εξελίξεις με όρους Αριστεράς – Δεξιάς στην πραγματικότητα είναι σαν να προσπαθούν να ανοίξουν μία cocacola με γαλλικό κλειδί! Η διαλεκτική αυτή έχει αντικατασταθεί από ένα νέο δίπολο διαμάχης: η “Νέα Τάξη Πραγμάτων” ή “Νέα Εποχή” εναντίον όσων αντιστέκονται σε αυτήν. Σε ανθρωπολογικό επίπεδο πρόκειται για την μάχη ανάμεσα στο μηδενιστικό Άτομο της Νέας Εποχής αποκύημα του αγώνα του νεωτερικού Ατόμου για απόλυτη ανεξαρτησία εναντίον όσων αναζητούν μια διέξοδο φυγής από την ηθική του μηδενισμού. Η αντίθεση αυτή δεν έχει ακόμη όνομα, κόμματα που τήν αντικατοπτρίζουν, παγιωμένες ιδεολογίες και λύσεις στα προβλήματα. Δεν έχει βαπτισθεί ακόμη, ωστόσο έχει γεννηθεί, ήδη βλέπουμε τις συνέπειες και σύντομα θα αναδείξει τους επόμενους ήρωες.

  (more…)

Η ιστορική δικαίωση του… «ανόητου» Αντενάουερ!

Friday, March 28th, 2008

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη
Αναδημοσίευση από το Δίκτυο21 

Ξεχάστε, προς στιγμήν, τα Σκόπια και το Σχέδιο Ανάν…
Θα σας πω μιαν ιστορία, από μιαν άλλη διαμάχη, όχι πολύ παλιά:
Από το 1950 ως το 1989, επί 39 χρόνια, η Δυτική Γερμανία αρνιόταν να αναγνωρίσει το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 η Ανατολική Γερμανία αναγνωρίστηκε διεθνώς απ’ όλα τα υπόλοιπα κράτη, ακόμα και από νατοϊκούς Συμμάχους της Βόννης. Αλλά η Δυτική Γερμανία ουδέποτε την αναγνώρισε…

(more…)

Ομαδικός τάφος Ποντίων στη Σαμψούντα

Wednesday, March 26th, 2008

Στις 23 Μαρτίου 2008 δημοσιεύτηκε στον τουρκικό τύπο ότι κατά τη διάρκεια εκσκαφής που γινόταν στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού Γιαζιλάρ (Yazılar), που απέχει 20 χλμ από το Τεκέκιοϊ (Tekkeköy), έδρα της ομώνυμης επαρχίας του νομού Σαμσούντας, στην περιοχή του Δυτικού Πόντου, βρέθηκε ομαδικός τάφος, στον οποίο είχαν ταφεί ομαδικά δέκα περίπου άτομα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των χωρικών, τα οστά ανήκουν σε Έλληνες κατοίκους του χωριού, το οποίο μέχρι τη Γενοκτονία (1916-1922) και μέχρι την Ανταλλαγή των πληθυσμών (1923) ήταν αμιγώς ελληνικό.

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών


(more…)

Γιατί πάλι η δήθεν «διπλή» και δήθεν «σύνθετη» ονομασία; Τι σημαίνει η σφήνα Νίμιτς

Wednesday, March 26th, 2008

Η ρελάνς που επιχείρησε – την ημέρα μάλιστα της Εθνικής μας Επετείου – ο παραμερισμένος από το ΝΑΤΟ “μεσολαβητής” του ΟΗΕ, με την επαναφορά της αρχικής του πρότασης για δήθεν “σύνθετη” ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, εγείρει ορισμένα ερωτήματα που θα έπρεπε να μας απασχολήσουν.

(more…)

Η Σκλαβιά του Βλέμματος και ο Ζυγός της Ασχήμιας

Tuesday, March 25th, 2008

Στα δρομάκια και στις πλατείες της Αθήνας, στις «καλές» γειτονιές και στους εμπορικούς της δρόμους αδιακρίτως μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα δείγματα της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης των Νεοελλήνων. Κακοπληρωμένοι μετανάστες, αναρχοαυτόνομοι αφισσοκολλητές, αυτόκλητοι καλλιτέχνες του δρόμου, άνθρωποι που δρουν τα βράδυα ή νωρίς το πρωί, ως πάλαι ποτέ καλικάντζαροι την περίοδο των εορτών, ξεδιπλώνουν την «χάρη» τους, δίχως ντροπή: αφίσες ή έστω ίχνη τους, μπογιές και άλλα τινά «διακοσμητικά» διαφημίζουν και προβάλλουν από πολιτικές παρατάξεις μέχρι γκρούπες ψευδοφιλοσοφικής/παραψυχολογικής κατεύθυνσης, κλειδαράδες, φροντιστήρια, περιθωριακές εκδηλώσεις και φοιτητικά πάρτυ που εισβάλλουν με ορμή στον αμφιβληστροειδή του άτυχου commuter ή, ακόμη χειρότερα για μας, ξένου επισκέπτη. Πρόκειται περί ενός «φαντασμαγορικού» θεάματος μαζικής καταστροφής: παραμελημένοι νεοκλασικοί τοίχοι που μπορείς να δεις μόνον αν παραμερίσεις την «ταπετσαρία» από αφίσες, χαρτιά και χαρτάκια πάνω σε οιαδήποτε επιφάνεια που συναπαρτίζουν μια μάζα σκουπιδιών που αργά ή γρήγορα γλιστράει στην πρώτη βροχή στο ταλαίπωρο πεζοδρόμιο και άγεται και φέρεται από τα πόδια των πεζών, καφέδες χυμένοι από τα ακούσια χτυπήματα των συνωστιζομένων εργαζομένων, αυτοκόλλητα που δημιουργούν «βυζαντινά ψηφιδωτά» στις κολώνες της σκοτεινής φυλακής του κλεινού άστεως, το οποίο ασχημαίνει έτι περισσότερο, όταν ο καιρός μελαγχολεί.

(more…)

Τα ξεπουλάει όλα η Ντόρα; Κάτι πρέπει να γίνει!

Saturday, March 22nd, 2008

Δεν ξέρω καν αν είναι σωστός ο τίτλος του Post, ελπίζω να μην βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσυνεννοημένη μεταξύ Κωστάκη και Ντόρας κατάσταση, στην οποία θα ξεπουληθεί το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν πάρα πολύ κακή εξέλιξη. Παρακάμπτει πλήρως τη διεθνοποίηση του θέματος υπό τον Ο.Η.Ε. και το υποβιβάζει σε μια διμερή διαφορά υπό την επιδιαιτησία των Η.Π.Α.

(more…)

Η ΕΛΜΕ Κυκλάδων καλεί τα σχολεία να μη συμμετάσχουν στις παρελάσεις και στις στεφανώσεις

Friday, March 21st, 2008

Λάβαμε το εξής κείμενο που στάλθηκε από την Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων (Βόρειες Κυκλάδες) σε όλα τα σχολεία της περιοχής.

(more…)

Ο Νίμιτς ζητά να κατοχυρωθούν οι Σκοπιανοί ως “Μακεδονικό έθνος”!

Tuesday, March 18th, 2008

Φτάσαμε λοιπόν στην πηγή του προβλήματος! Αυτό που όλοι ξέρουμε ότι είναι το πρόβλημα, αλλά ποτέ ως τώρα δεν τέθηκε τόσο ανοιχτά. Ο Νίμιτς ζητά ως μέρος του “συμβιβασμού” να αναγνωρίσουμε ότι τα Σκόπια είναι το “Μακεδονικό έθνος”. Αλλά αυτό ακριβώς είναι η ουσία του προβλήματος. Όχι τόσο η ονομασία του κράτους, όσο η ονομασία του έθνους!

(more…)

Αντώνης Σαμαράς: Τότε και έκτοτε…

Sunday, March 16th, 2008

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ανέκυψε το πρόβλημα των Σκοπίων, το 1991-92, στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε κράτος με όνομα «Μακεδονία» δίπλα στα σύνορά μας.

Την άποψη αυτή, ασφαλώς τη στήριζε η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αλλά δεν την επέβαλε το «πεζοδρόμιο», ούτε τα συλλαλητήρια, ούτε οι «Μακεδονομάχοι», ούτε, ασφαλώς ο… Αντώνης Σαμαράς!

Τη διαμόρφωσαν οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της εποχής εκείνης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

(more…)