Archive for March, 2009

Ας ετοιμαστούμε για σοβαρές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή!

Tuesday, March 31st, 2009

Ας ετοιμαστούμε για σοβαρές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή

Χθες είχαμε εκλογές στην Τουρκία και το κόμμα των Κούρδων κέρδισε 8 νομούς, 50 επαρχίες και 58 δήμους.

Δηλαδή, το κόμμα του έγκλειστου “τρομοκράτη” Αμπντουλλάχ Οτζαλάν κέρδισε κατά κράτος το τουρκικό κράτος.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περιοχή που, σημειωτέον, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

(more…)

Τουρκοϊσλαμικός θρίαμβος στην Ελληνική Θράκη

Friday, March 27th, 2009

Τουρκοϊσλαμικός θρίαμβος στην Ελληνική Θράκη

Του Κώστα Καραΐσκου, Διευθυντή του «Αντιφωνητή»

Όπως όλα τα σημαντικά πράγματα στη χώρα, περνάει κι αυτό χωρίς να ασχοληθεί κανείς. Μέσα στους σκυλοκαυγάδες των πολιτικών, την τρομολαγνεία της οικονομικής κρίσης και την τιποτολογία του λάιφσταϊλ, ο εν εξελίξει θρίαμβος της Τουρκίας στη Ροδόπη αγνοείται και κανείς δεν σκοτίζεται. Η ελληνική πολιτική κατακρημνίζεται κι εμείς αδιαφορούμε, λες και πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα κάποιας μακρινής, άγνωστης χώρας!

(more…)

Εκκλησία και Επανάσταση του 1821

Friday, March 27th, 2009

Εκκλησία και Επανάσταση του 1821[1] 

Γ. Μ. Βαρδαβάς

Με δεδομένο ότι πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς από «αναθεωρητές», «νεο-αποδομητές», «μετα-αποδομητές» και λοιπούς «οργανικούς» και μη,  για το ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνική Επανάσταση θα προσπαθήσουμε, χωρίς καμία απολογητική διάθεση,  και με συντομία να δείξουμε μέσα από τις πηγές τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα.

(more…)

Οικογενειακή διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών

Thursday, March 26th, 2009

Οικογενειακή διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών  

Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της κ. Χίλαρι Κλίντον ήταν παρών ο γιος και ειδικός σύμβουλός της κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Παρίσταται σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις της μητέρας του, συντάσσει πολλές από τις ομιλίες της και τις επιβλέπει όλες, μετέχει στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει την άνεση να κάνει συστάσεις σε έμπειρους πρέσβεις, όχι πάντα με τακτ, ελέγχει την υπηρεσία ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητά της, μπαινοβγαίνει στις διευθύνσεις του υπουργείου και, γενικώς, κινείται στο κτίριο της Β. Σοφίας σαν να βρίσκεται στο «οικογενειακό περιβάλλον» του.

(more…)

Επιτέλους καταργήστε το πανεπιστημιακό άσυλο!

Wednesday, March 18th, 2009

Παραδέχομαι ότι οι εξ αριστερών ορμώμενοι έχουν μία δυσκολία απάρνησης του ασύλου.

Νομίζω όμως ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγοψυθιρίζει λίγο-πολύ τα εξής και τους καλώ να τα σκεφτούν και οι ίδιοι. Ας με συγχωρέσουν αν τα γράφω λίγω ωμά καταχρώμενος ίσως αυτό το βήμα.

1. Το άσυλο προστατεύει τη διακίνηση των ιδεών.

2. Σήμερα η διακίνηση των ιδεών δεν κινδυνεύει.

3. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών έχει νόημα να προστατεύεται στα πανεπιστήμια σε μεταβατικές περιόδους από δικτατορίες στη δημοκρατία. Γι’ αυτό και το άσυλο θεσμοθετήθηκε ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ. 35 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα δακρύβρεχτα σχόλια για το “τανκ που εισήλθε στο Πολυτεχνείο” ήρθε η ώρα να πάψουν. Με το φόρα που έχουμε πάρει τα δισέγγονά μας θα ακούν το ίδιο μονότονο και βαρετό “επιχείρημα” τον 22ο αιώνα…

4. Το άσυλο κατήντησε σήμερα αντί να προστατεύει τις ιδέες, αντίθετα να είναι το όχημα άσκησης βίας λόγω ιδεών! Προσοχή, δεν υπερβάλω. Ο Πανούσης ξυλοκοπήθηκε μέσα στα πανεπιστήμια για τις ιδέες του (αν και αριστερός!), υπήρξε Πρύτανης που ξυλοκοπήθηκε για τις ιδέες του, υπήρξε καθηγητής που έχτισαν με τούβλα την πόρτα του για να μείνει κλεισμένος μέσα για τις ιδέες του, υπἠρξαν καθηγητές με προβλήματα υγείας που κρατήθηκαν όμηροι για πολλές ώρες από φοιτητές για τις ιδέες τους, υπήρξε συνεδρίαση της Συγκλήτου που διαλύθηκε εν μέσω τραμπουκισμών για τις ιδέες της πλειοψηφίας. Όλα αυτά έγιναν από δήθεν προστάτες του ασύλου με ωμές βιαιοπραγίες.

5. Το άσυλο κατήντησε σήμερα να προστατεύει τρομοκράτες (η επίθεση στο λεοφωρείο των ΜΑΤ τον Δεκέμβριο έγινε από πανεπιστημιακό χώρο), κουκουλοφόρους (πασίγνωστο ότι οι τραμπούκοι της περασμένης Παρασκευής μπήκαν στη Νομική για προστασία και άφησαν εκεί τις βαριοπούλες τους) και λοιπούς ταραξίες που βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια για να γλυτώσουν τις συλλήψεις.

6. Ζούμε στην εποχή του οργασμού της άποψης. Στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στον τύπο, στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να γράψει και να πει ό,τι κατεβάσει η κούτρα του. Μέχρι και οι αντι-εξουσιαστές έχουν τις ιστοσελίδες τους, οργανώνονται και συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην εξουσία. Ποια είναι αυτή άραγε η “επικίνδυνη” ιδέα η οποία θα διώκονταν και θα έχρηζε προστασίας από το πανεπιστημιακό άσυλο; Ειδικά για τα πανεπιστήμια, από τα οποία έχουμε περάσει πολλοί, έχουμε διαπιστώσει ότι η ευκολία στις καταλήψεις των σχολών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί εκεί από ταραξίες φοιτητές ακροαριστερών οργανώσεων. Αν μία ιδέα χρειάζεται προστασία στα πανεπιστήμια, είναι το δικαίωμα στη μάθηση.

Επιτέλους καταργήστε το πανεπιστημιακό άσυλο!

Τ.Μ.

Η Σουηδία κατεβαίνει με ελληνικό στίχο στη Γιουροβίζιον!

Tuesday, March 17th, 2009

..όταν εμείς τον έχουμε απαρνηθεί προ πολλού

Απίστευτο κι όμως Σουηδικό… Να σημειωθεί ότι η κοπέλα δεν είναι ούτε καν ελληνικής καταγωγής!

Οι “Ντορικοί”, το Αζέρικο αέριο και οι Αμερικάνοι

Wednesday, March 11th, 2009

Απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο Έθνος

Δεν αποτελεί μυστικό π.χ. ότι από τότε που ο «ντορικός» Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν κρύβει την προτίμησή του στην προμήθεια αζερινού φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων μέσω Τουρκίας, όπως πιέζουν ασφυκτικά οι Αμερικανοί, αδιαφορώντας για το ότι έτσι η Ελλάδα καθίσταται όμηρος της Αγκυρας στον ενεργειακό τομέα, έρμαιο των διαθέσεών της να μας κόβει ή όχι το φυσικό αέριο σε περιόδους ελληνοτουρκικών κρίσεων ή εντάσεων. Η στάση αυτή μπορεί να ενθουσίασε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και να απέφερε ήδη πρόσκληση στον Κ. Χατζηδάκη να μεταβεί στις ΗΠΑ για τα περαιτέρω, αλλά σίγουρα κάθε άλλο παρά συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα είναι. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν περιπέσει σε φάση αποτελμάτωσης, καθώς η μεν υπουργός Εξωτερικών τις υπονομεύει συνειδητά, ο δε πρωθυπουργός νομίζει ότι υποβαθμίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας θα αποσπάσει την εύνοια των Αμερικανών

(more…)

Εδαφική και δημοκρατική ακεραιότητα

Wednesday, March 11th, 2009

Από τα μέσα Φεβρουαρίου (18/2) μέχρι και τις αρχές Απριλίου, τα Πρωτοδικεία της Ξάνθης και της Ροδόπης καλούνται να κρίνουν τις προσφυγές μειονοτικών σωματείων (συγκεκριμένα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και της «Πολιτιστικής Ένωσης Τούρκων Γυναικών Θράκης») κατά των αποφάσεων που προέβλεπαν την διάλυσή τους, χρονολογουμένων από το 1986. Το αίτημα των προσφευγόντων έχει αυτή την φορά έναν ισχυρό σύμμαχο: τη σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (27.3.2008), καταδικαστική για την Ελλάδα. Η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται ενώπιον ενός βασανιστικού διλήμματος: είτε να αγνοήσει το ΕΔΔΑ, προκειμένου να διασώσει την πάγια εθνική πολιτική, είτε να αναγκαστεί να εγγράψει στα βιβλία της σωματεία φέροντα τον όρο «Τουρκικός» στην επωνυμία τους, αναγνωρίζοντας εμμέσως όχι μόνο υπόσταση σε τουρκική μειονότητα αλλά και διαχρονική παραβίαση των δικαιωμάτων της.

(more…)

ΜΠΕΛΦΑΣΤ: ΜΙΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Monday, March 9th, 2009

ΜΠΕΛΦΑΣΤ: ΜΙΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

 

·        Αν ψάξετε σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το Μπέλφαστ, θα δείτε ότι:

Το Μπέλφαστ, ως όνομα προέρχεται από τις ιρλανδέζικες λέξεις Beal Fairste, που σημαίνει «Το στόμα του ποταμού Farset». Αποτελεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας με πληθυσμό 286.459 κατοίκους και την πρωτεύουσα της ομώνυμης κομητείας με συνολικό πληθυσμό μισό εκατομμύριο κατοίκους.[1]

·        Αν ρωτήσετε ένα ντόπιο κάτοικο του Μπέλφαστ για την πόλη του, θα σας πει ότι:

«Το Μπέλφαστ είναι στην κυριολεξία μια χωματερή. Ο πυρήνας του έχει θεμελιωθεί σε γη που πολύ απλά δεν υπήρχε 200 χρόνια πριν. Έριξαν χώμα στη θάλασσα και έτσι χτίστηκε η πόλη. Είναι μια Ρώμη με περισσότερους λόφους, η Ατλαντίδα βγαλμένη από τον ωκεανό. Δύο καθεδρικοί ναοί, μερικές αποβάθρες, λιμάνι, πολλοί λόφοι και βουνά, με δρόμους που αστράφτουν σαν πετράδια, σαν μικρά περιδέραια από αστέρια.» [2]

·        Αν ρωτήσετε , όμως, την πλειοψηφία των ανθρώπων της γης τι γνωρίζετε για το Μπέλφαστ, θα σας μιλήσουν κυρίως:

Για τον IRA και τον UDA, για βόμβες, για Sinn Fein, για νεκρούς, για καθολικούς και προτεστάντες που αλληλοσκοτώνονται, για τη «Ματωμένη Κυριακή» και για την ταινία Στο όνομα του Πατρός με τον Daniel Day Lewis, μια ταινία για έναν νεαρό καθολικό που συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Άγγλους, κατηγορούμενος αδίκως για μια έκρηξη βόμβας σε παμπ στο Surrey της Νότιας Αγγλίας . [3]

(more…)

Εντείνεται η καταπίεση των ελληνοφώνων του Πόντου από τις τουρκικές αρχές

Friday, March 6th, 2009

Εντείνεται η καταπίεση των ελληνοφώνων του Πόντου από τις τουρκικές αρχές  

του Σάββα Καλεντερίδη 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, που γιορτάστηκε στις 21 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO το 1999, με στόχο την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών.

Στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και συγκεκριμένα σε περίπου εβδομήντα χωριά του νομού Τραπεζούντας, εξακολουθεί να μιλιέται, παρά τις πολιτικές αφομοίωσης που ακολούθησε και ακολουθεί το τουρκικό κράτος, η ελληνική γλώσσα, σε έναν τύπο που μοιάζει πολύ με την αρχαία ελληνική.

(more…)