Archive for April, 2009

Τουρκική Εβδομάδα στο Κοσσυφοπέδιο!

Friday, April 24th, 2009

Τουρκική Εβδομάδα στο Κοσσυφοπέδιο

osmanli-devleti-nisani-yeni-copy.jpg

Με επίκεντρο την πόλη του Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο, ξεκίνησε η «Τουρκική Εβδομάδα».

(more…)

Οι λυγμοί της πόρνης και του πατέρα τα δάκρυα

Friday, April 17th, 2009

του Γιώργου Μάλφα

malfasg@gmail.com 

Το βράδυ της Μ. Τρίτης ως γνωστόν, στους ναούς των Ορθοδόξων όπου γης, ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής. Το απόλυτο αυτό αριστοτέχνημα λόγου και μέλους στο οποίο η χαρισματική βυζαντινή υμνογράφος εξέφρασε με τρόπο ακραία αληθινό και ποιητικά μοναδικό, τον καημό και το πάθος της «αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός».

myron.jpg

(more…)

Ένα 1974 από την «ανάποδη»;

Thursday, April 16th, 2009

Ένα 1974 από την «ανάποδη»;

(και η πιθανότητα μιας μεγάλης προβοκάτσιας σε Κύπρο ή Ελλάδα)

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Το «φτύσιμο» ήταν μεγαλοπρεπές. Το ίδιο και η «ψυχραιμία» τους. Καραμανλής, Μπακογιάννη, Παπανδρέου, Χριστόφιας, η «πολιτική ηγεσία» του ελληνικού λαού, σχεδόν δεν αντέδρασαν στις απανωτές, εντυπωσιακά περιφρονητικές «σφαλιάρες» της Ουάσιγκτον. Επισκεπτόμενη την Τουρκία η Κυρία Χίλλαρυ Κλίντον μετέτρεψε την εισβολή, εθνοκάθαρση των Ελληνοκυπρίων και κατοχή έκτοτε της βόρειας Κύπρου σε πρόβλημα «άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων». Μετά, οι αμερικανικές δυνάμεις, από κοινού με άλλες (ο Θεός να τις κάνει) «συμμαχικές» συμμετείχαν στην εύγλωττη τουρκική άσκηση «Ηγεμών» («Κυρίαρχος») στο Αιγαίο. Τελευταία στιγμή αναβλήθηκε συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Χίλαρυ Κλίντον, προτού μάλιστα η Κυρία Κλίντον δει καν τον Υπουργό Εξωτερικών της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος του κ. Ομπάμα για τη θέση του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών, ο κ. Φίλιπ Γκόρντον, αρνήθηκε, καταθέτοντας στη Γερουσία, να αποδεχθεί ότι υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο! Ο κ. Ομπάμα δεν θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μπας και παρεξηγηθούν οι διώκτες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. ‘Όλα αυτά μετά από μια περίοδο έντονης αεροπορικής τρομοκρατίας της Τουρκίας στο Αιγαίο. (Και σα να μην έφταναν αυτά, βγήκε και η Γερμανία, στην οποία οι κυβερνώντες μόλις παρεχώρησαν τον ΟΤΕ, να μας πει, δια της Καγκελαρίου της, ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις «εμμονές» μας στο όνομα των Σκοπίων και τα βέτο. Όσο για τη Μόσχα κινδυνεύει να βγάλει κι αυτή τα συμπεράσματά της: καλοί οι Έλληνες, αλλά φοβιτσιάρηδες, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα μαζί τους.)

(more…)

Η γλώσσα του Ράλλη, οι Γυναίκες και τα εγκώμια

Thursday, April 16th, 2009

Η γλώσσα του Ράλλη , οι Γυναίκες και τα εγκώμια

του Γεωργίου Κακαρελίδη

Τό πόσο εύκολα μπορεί να παίρνονται αποφάσεις είναι γνωστό. Αυτά που, συνήθως, δεν μετράει κανείς, είναι τα εξής δύο σημεία: α) έχω δικαίωμα να πάρω  απόφαση (δεσμευτική)- για τους άλλους, επί του θέματος και β) έχω μετρήσει τις επιπτώσεις τής όποιας απόφασης;

Για παράδειγμα όταν μετά την μεταπολίτευση ο Ράλλης, Υπουργός τότε Παιδείας, κατήργησε την γραφομένη γλώσσα (καθαρεύουσα), είχε το δικαίωμα να αλλάξει, την γλώσσα;  Γιατί αν για κάτι χρησίμευε για την ανθρωπότητα το Ελλαδικό κρατίδιο, ήταν ακριβώς η πανανθρώπινη γλώσσα, που της έλαχε να φυλάττει και ο Παρθενώνας.

(more…)

Άγιος Δημήτριος – Ο ναός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και οι καταστροφές

Wednesday, April 15th, 2009

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Χτίστηκε πάνω στο Ρωμαϊκό λουτρό όπου μαρτύρησε ο Άγιος το 303.

Φωτιά κατά τον 7ο αιώνα κατέστρεψε τη Βασιλική του ναού

Λεηλατήθηκε τον 10ο αιώνα (904) από Σαρακηνούς

Λεηλατήθηκε και πάλι τον 12ο αιώνα (1185) από Νορμανδούς

Λεηλατήθηκε και πάλι τον 15ο αιώνα (1430) από Οθωμανούς, όταν αλώθηκε η Θεσσαλονίκη

Καταστράφηκε πολύ μεγάλο μέρος του ναού τον 20 αιώνα (1917) κατά τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που άλλαξε τη μορφή της πόλης

Παρά λίγο να τιναχτεί στον αέρα ο ναός τον 21ο αιώνα (Απρίλιος του 2009) από εμπρηστικούς μηχανισμούς.

“όταν κοιμάσαι, άλλος γράφει ιστορία”

Η επιστημονική δεοντολογία και τα εθνικά θέματα

Tuesday, April 14th, 2009

του Γεωργίου Κοντογιώργη 

 

(Το κείμενο αυτό απαντά στο ζήτημα του ακαδημαϊκά και θεσμικά απαράδεκτου της επιλογής θέματος διδακτορικής διατριβής στο οποίο η “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκαλείται “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και μάλιστα της αξίωσης των καθηγητών του τμήματος πολιτικής επιστήμης και ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου να χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό κράτος).

 

(more…)

Ελληνικά Σχολεία ζητάνε οι Πομάκοι στην Θράκη και όχι μειονοτικά!!!

Monday, April 13th, 2009

Ελληνικά Σχολεία ζητάνε οι Πομάκοι στην Θράκη και όχι μειονοτικά!!!

Τα μειονοτικά σχολεία μας καταστρέφουν!

Ένα μήνυμα, μία φωνή απελπισίας, μίας κραυγή που ζητάει βοήθεια, αναρτήθηκε από τον Σερήφ Μουσταφά (Έλληνα Πομάκο, κάτοικο της Θράκης) στην Πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα».

Μέσα από ένα κείμενο «φωτιά» καλεί την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει στην εκπαίδευση των παιδιών των Πομάκων, να δημιουργήσει Ελληνόφωνα σχολεία σε κάθε χωριό και να τα βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, χρησιμότεροι πολίτες. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από τα πλοκάμια του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, οι Πομάκοι μας καλούν να τους βοηθήσουμε ώστε μέσα στο σχολείο τα παιδιά τους να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και όχι την Τουρκική (οι Πομάκοι θεωρούν ως την μεγαλύτερη βρισιά εάν κάποιος τους πει «Τούρκους»).

(more…)

Διαλυθέν σωματείο «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Saturday, April 11th, 2009

Διαλυθέν σωματείο «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»

Στο Εφετείο Θράκης δικάστηκε χθες η αίτηση ανακλήσεως

Υπερισχύει η ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής απόφασης

 Στο Εφετείο προσέφυγε η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο δικαίωσε τους προσφεύγοντες. Χθες, στο Εφετείο Θράκης δικάστηκε η αίτηση ανακλήσεως του διαλυθέντος σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», με την οποία ζητείται να ανακληθεί με τον αριθμό 31/2002 απόφαση του Εφετείου. Μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

Να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του συλλόγου είχε απαγορευθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με απόφασή του, θεώρησε παράνομη την ύπαρξη του σωματείου «Τουρκική ένωση Ξάνθης», η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε.

(more…)

Η δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνισμού

Saturday, April 11th, 2009

Η δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνισμού

Tο θέμα είναι τεράστιο αλλά δεν είδαμε κανένας να ασχολείται μαζί του στην Ελλάδα και στα κατεστημένα ΜΜΕ της χαβουζοπρωτεύουσάς της. Πρόκειται για το απίστευτο σκάνδαλο (υποκεφάλαιο της υπόθεσης Εργκενέκον) που αποκαλύφθηκε για την μαζική διακίνηση μίσους στο τουρκικό Διαδίκτυο. Καθώς βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα, οι χονδρέμποροι του φανατισμού και της παραπληροφόρησης στη γείτονα έχουν κι αυτοί εκσυγχρονιστεί: Δεκάδες ιστοσελίδες με αποκλειστικό στόχο τους ιστορικούς λαούς της Μικρασίας δημιουργήθηκαν και συντηρούνταν από τον Τουρκικό Στρατό!

(more…)

52% των Τουρκοκυπρίων μπορούν να αποδεχθούν λύση ενιαίου κράτους!

Thursday, April 9th, 2009

Ηχηρό χαστούκι προς όλους τους θιασώτες του “επιθυμητού” και του “εφικτού” αποτελεί έρευνα που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες και από την οποία προκύπτει ότι 33% των Τουρκοκυπρίων αποδέχονται τη λύση του εναίου κράτους, με μία κυβέρνηση, ως ικανοποιητική, ενώ και ένα επιπλέον 19% θα μπορούσαν να αποδεχθούν το ενιαίο κράτος ως λύση συμβιβαστική. Ηχηρό χαστούκι, διότι και αυτός ακόμη ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει “ξεπερασμένη προσδοκία” το ενιαίο κράτος – την ανατροπή δηλαδή των αποτελεσμάτων της εισβολής και της κατοχής. Ξεχασμένη, ακόμη και ως ερώτηση στην έρευνα, η εκδοχή της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η από κάθε άποψη φυσιολογικότερη λύση, η μόνη πραγματική λύση του Κυπριακού.

(more…)